Makó és környéke

2009.06.21. 21:43

Makót nézték a 15 emelet magas víztoronyból

Makó - Kevesen tudják, de sokakat érdekel, miként néz ki Makó 43 méter magasból – ez derült ki, amikor a hétvégén megnyitották a város kilátóként is szolgáló víztornyát az érdeklődők előtt. Megtapasztaltuk: az élmény pazar. Akár hetente lehetne hasonló túrákat szervezni.

Szabó Imre

– Még sosem láttam felülről, ahogy megy a vonat… – Nézd, itt repül alattunk egy gólya! – többek között ezt vették észre azok a gyerekek, akik – persze szülői kísérettel – a hétvégén felmehettek a makói víztorony kilátójába. A felnőttek eközben ismerős utcákat, épületek kontúrjait keresték, vagy éppen a kihelyezett táblákat olvasgatták. A Návay téri, 43 méter magas makói víztorony ugyanis – mint korábban többször is megírtuk – nemcsak a város ivóvízellátásáról gondoskodik, de szervezett csoportok által látogatható idegenforgalmi nevezetesség is. E gondolat jegyében hirdette meg a helyi Tourinform-iroda, hogy most bárki felmehet a toronyba, és gyönyörködhet Makó panorámájában.

A látogatókat lenyűgözte a csodálatos panoráma - A szerző felvételei

A látogatókat lenyűgözte a csodálatos panoráma - A szerző felvételei
Mi a kitűzött időpont előtt érkeztünk, mégis jó fél órába telt, mire bejutottunk, a bejáratnál ugyanis 150–200 fősre becsülhető tömeg gyűlt össze, az emberek pedig csak húszasával mehettek fel. A siker, mint Scheitzner Beáta irodavezetőtől megtudtuk, még a szervezőket is meglepte. A 40 évvel ezelőtt épült, Söpkéz Gusztáv által tervezett és csúszózsalus technológiával készült víztorony tetejére 200 fokot megjárva, egy csigalépcsőn át lehet feljutni – volt, aki megjegyezte, hogy ezt azért hívják csigalépcsőnek, mert csak csigalassúsággal lehet haladni rajta. Magassága 43 méter, ami egy 15 emeletes házénak felel meg – tudtuk meg odafent Bende Flórától, a Makó Térségi Víziközmű Kft. szóvivőjétől. Tíz éve látogatják rendszeresen diákcsoportok és turisták, akkor szerelték fel az ehhez szükséges rácsokkal, korlátokkal és figyelemfelhívó táblákkal. A látogatók között találkoztunk a Makón kerékpáros túravezetőként is ismert nyugdíjas pedagógussal, Mendei Árpáddal is, akinek azért különösen kedves a torony, mert ő volt az, aki annak idején felhívta a figyelmet arra, hogy az építmény kilátóként is hasznosítható.

Sokan kapaszkodtak fel a 43 méteren lévő kerengőbe.

Sokan kapaszkodtak fel a 43 méteren lévő kerengőbe.
Hetente lehetne látogatni

Scheitzner Beáta először járt életében a víztoronyban, de azt mondta, az építménynek valóban komoly idegenforgalmi értéke van. Már terveznek egy hasonló éjszakai és egy őszi toronytúrát is – kérdés, hogy a vízmű, amely az egyébként fő funkciója szerint a vízellátást biztosító torony gazdája, tud-e erre időt és embert biztosítani. A cég vezérigazgatója, Medgyesi Pál lapunknak erre annyit mondott: ha épp nincs kizáró műszaki ok, akár heti egy alkalommal is lehet szervezni hasonló látogatásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!