Makó és környéke

2011.03.02. 20:18

Templomtelek egy ezresért Nagylakon

Nagylak - A napokban írja alá Szegeden a nagylaki önkormányzat a Szeged–csanádi Egyházmegyével azt a szerződést, amelynek értelmében a falu önkormányzata jelképes, 1000 forintos áron ad el egy telket annak érdekében, hogy ott templom épülhessen.

Munkatársunktól

Az 545 lelkes község az egyetlen a makói kistérségben, ahol nincs templom, és ennek az az oka, hogy a trianoni határt 1920-ban úgy húzták meg, hogy az egykor virágzó települést kettévágták. A román oldalra került a lakosság nagyobb részével együtt a katolikus, a református és az ortodox közösség imahelye is. A nagylaki istentiszteleteket jelenleg egy imaházban tartják, amely azonban rossz állapotú, megjelenésében sem méltó ehhez a funkcióhoz.

A nagylakiaknak régi, 90 esztendős álma egy kis templom. Hogy mennyire szeretnék, azt jól példázza: 2008 tavaszán a temetőhöz közel felállítottak egy 18 méter magas haranglábat. Gyarmati András polgármester lapunknak azt mondta, már akkor bíztak abban, hogy ez majd egy templom része lesz. Úgy tűnik, az ötlet megvalósul, hiszen az egyházmegye által felkért budapesti tervező, Germán Géza ezt is szeretné belekomponálni a 80 négyzetméteres, 40–50 fő befogadására alkalmas templomba. Egyébként puritán megjelenésű, de szép, falazott szerkezetű épületről lesz szó.

2008-ban haranaglábat állítottak a helyiek. Archív fotó: Frank Yvette

2008-ban haranaglábat állítottak a helyiek.
Archív fotó: Frank Yvette

A falu első embere már a toronyállításkor megígérte, hogy az önkormányzat jelképes összegért ad telket a beruházáshoz. A kérdés már csak az, mikor kezdődik az építkezés – ezt a határőrközség már tavaly is nagyon várta. Most a katolikus püspökség azzal biztatja az önkormányzatot, hogy a start idén, a harmadik negyedévben várható – a befejezés azonban átcsúszhat a következő évre. A terem egyébként egyedülálló módon ökumenikus lesz, a testvéregyházak is használhatják majd szertartásaikhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!