Makó és környéke

2011.06.15. 19:45

Válóper - húsz év házasság után

Ambrózfalva - Július elsejétől újraosztják a hivatalos munkát a megye legkeletibb csücskében: Nagyér, Pitvaros és Csanádalberti önkormányzatai közös körjegyzőségben látják el a polgármesteri hivatali feladatokat.

Bakos András

Ezzel pénzt lehet megtakarítani. Ambrózfalva – amely Pitvaros és Nagyér között fekszik, tehát logikusan ide tartozna – nem lesz része a körjegyzőségnek.

– Nem mi nem akartunk oda tartozni: a három másik falu képviselő-testülete határozott úgy, hogy nem fogadja el a mi feltételeinket, és így nem akar minket – értelmezi a történteket [namelink name="Mitykó Mátyás"] ambrózfalvi polgármester.

– Mi azt szerettük volna, hogy a hivatalok mind a négy faluban működjenek tovább, és csak a körjegyző legyen közös. Ez néhány kilométerre tőlünk működik, Csanádpalota és Nagylak így dolgozik össze. Pitvaros, Nagyér és Csanádalberti képviselő-testületei ezt nem akarták. Mi viszont ezek után úgy döntöttünk, hogy csatlakozunk a Csanádpalota-Nagylak kettőshöz. Szerintem mi döntöttünk jól.

Az ambrózfalviak az iskolájukat is vinnék az új közösbe, de csak jövőre tehetik meg. A kistelepülések majd minden önkormányzati feladatukat valamelyik másik községgel együtt oldják meg, társulásban – előfordul, hogy minden feladatot mással. Kis pénzből kell dolgozni, és nagy empátia kell a partner érdekeinek figyelembevételekor. Az emberi kapcsolatok szerepe nagy. Ez a jó viszony szűnt meg Ambrózfalva és Csanádalberti között a legutóbbi választások óta. A két település pedig 1991-től – a megyében talán a legrégebben – működtette a körjegyzőséget. Mitykó szerint jellemző, hogy a Csanádalbertin dolgozó takarítónő többet keresett, mint az ambrózfalvi, pedig kevesebb dolga volt.

[namelink name="Csjernyik Zoltán"], Csanádalberti első embere – korábban 12 évig képviselő – szerint viszont egyértelműen azért távolodott el egymástól a két település, mert Mitykó Mátyás, megnyerve a választást, eleve rossznak tartott minden ilyen partnerséget, és így kezelte a körjegyzőséget is. – Hónapokkal ezelőtt kaptunk tőlük egy határozatot, eszerint föl akarják mondani az együttműködést a körjegyzőség ügyében. Szóval először nekünk kellett új partner után nézni, ugyanígy jártunk az óvodafönntartó társulással is – mondja Csjernyik. – Előfordult, hogy egy döntés után visszakoztak, de ez olyan, mint egy házasság: aki válni akar, megteheti, de azt ne várja el, hogy három hónap után, könnyes szemmel visszafogadja a másik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!