Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Életműdíj Tóthné Döme Márianak

Makó - Idén 30 éves Makó nemzetközi hírű néptáncegyüttese, a Maros. Vezetője, Tóthné Döme Mária a napokban kapott 3 évtizedes munkásságáért Örökség-díjat.
Petrás Mária csángó alkotóművész kerámiája jelképezi azt az életműdíjat, amelyet Tóthné Döme Mária (52), a makói Maros Táncegyüttes vezetője kapott 3 évtizedes pedagógiai munkájáért a napokban az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesülettől. Az évforduló kettős: a táncegyüttes is harmincéves. A kitüntetett szervezte újjá friss diplomás pedagógusként, miután az – utánpótlás híján – feloszlott. Azóta is töretlen sikerrel működik. Híre nemzetközi, évente közel 30 fellépése van, közülük egy-kettő mindig külföldön, és 170 tagjával egyben a város legkomolyabb civilszervezetei között is jegyzik.

Tóthné Döme Mária 7 éves korában jegyezte el magát a néptánccal. Nyolcadik után tagja volt a régi táncegyüttesnek, majd a művelődési központ égisze alatt alapította újra, s közben folyamatosan képezte magát: népművelés–magyar szakos diplomája mellé jó néhány táncoktatói kurzust elvégzett, végül a Táncművészeti Főiskola néptáncoktatói szakát is. A tánc az élete. Ő szervezett a csapat mellé zenekart, gondoskodik a ruhatárról, szervezi a fellépéseket, szponzorokkal tárgyal, pályázatokat ír – merthogy bő másfél évtizede már önálló az együttes, mögötte csak a baráti kör áll. Azt mondja, a legnagyobb értéknek azt tekinti, hogy sikerült egyben tartania egy olyan közösséget, amelyben már együtt táncol nagyszülő az unokával.

Tóthné Döme Mária a napokban kapott 3 évtizedes munkásságáért Örökség-díjat

Tóthné Döme Mária életműdíjat kapott 3 évtizedes munkásságáért Örökség-díjat.
Fotó: Szabó Imre


Azt sajnálja, hogy bár továbbra is sok a tehetséges gyerek, közülük egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy táncoljanak. Ő is érzi: lassanként elfárad. Azért még bírja, jó asszisztensei is vannak, de már gondolkodik azon, hogyan adja át egyszer a stafétabotot. Ebben mindenekelőtt a fiára, Endrére gondol, aki most harmadéves a Táncművészeti Főiskolán.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Öcsisajt 2011. április 18. 15:02
  „Drága Mariska néni!
  A minap láttam a városi televízióban az önnel készült beszélgetést a jubileummal és az életműdíjával kapcsolatban! Ezt számomra nagyon megható volt nézni! Nagyon érdekes volt hallgatni a Mariska néni előtti Marosos időkről szóló beszélgetést is! Kívánom Mariska néninek, hogy egy nagyon szép jubileumi műsorral ajándékkozza meg a makói közönséget és erőt, egészséget és kitartást kívánok Önnek a továbbiakhoz!”
 • 21. Öcsisajt 2011. március 16. 09:16
  „Jobban megnézve a dolgokat! Idézet: "Sajnálom, hogy a makói emberek ennyire félnek..." Bizonyára te nem makói vagy kedves öcsém, mert makói ember ilyet nem szokott írni!!!
  Másrészt te miből következtettél arra hogy a makói táncegyüttesnek a farsangi műsorai évek óta visszaeső színvonalúak??? Rendszeresen megnézed a műsorukat??? Egyáltalán mi egy együttesről beszélünk???”
 • 20. marosparti 2011. március 10. 06:52
  „Marika néni! Maximális megérdemelte a kitüntetést! További jó egészséget, és sok sikert kívánok az elkövetkező évekhez!”
 • 19. Öcsisajt 2011. március 09. 14:10
  „Száz százalékban egyetértek veled Lokálpatrióta és nagyon tetszik amit leírtál!”
 • 18. Lokálpatrióta 2011. március 09. 11:48
  „Kedves Öcsém!
  Idézlek: "Szép, hogy ennyi ember írt ide túláradó szeretettel, mézes-mázasan, és közben valóban ezt is gondolják???"
  A magam nevében azt kell hogy mondjam (bár szerintem többen vagyunk így ezzel): igen én így is gondolom. Több, mint 10 évig a táncosa voltam, a mai napig jó a viszonyunk és igenis úgy gondolom nem csak azzal tett értünk, hogy megtanított táncolni, hanem a heti 2x 2-3 órás próbák alkalmával sok más egyebet is belénk plántált. A táncosait 6-8 éves kortól neveli 14-20 éves korukig, pont abban az életkorban, amikor még alakítható / formálható a személyiségük. Sokaknak közülünk ez lett a foglalkozása: kerültek ki közülünk balett-táncosok, akik már megfordultak a Metropolitenben, néptáncosok akik az Állami népi együttes tagjai, Nyírség, Győri Balett, Pécsi Balett stb. Többen néptáncoktatóként végeztek és oktatnak a mai napig.
  Legközelebb, mikor elkezdesz másik embert bántani nézz egy picit utána, hogy mit is tett ezért a városért és a gyerekekért és ha majd te is hasonló eredményeket teszel le az asztalra, majd akkor...”
 • 17. Öcsisajt 2011. március 08. 21:04
  „Kedves öcsém azt kell mondjam sajnos nem vagy elég tájékozott!”
 • 16. öcsém 2011. március 08. 14:47
  „Én nem öcsisajttal akarok itt levelezni, csak a véleményem írtam le egy emberről, a díjáról,munkájáról és egyáltalán nem vagyok rá irigy. Véleményem van, és hogy ez nem egyezik meg 14 másik emberével, az egy dolog. Nagyobb dolgokért sem osztanak ebben az országban elismeréseket. És ha máshogy közelítjük meg, végre már, hogy 30 év után felmutat egy díjat!! Hurrá!! Csak így tovább!!!30 év múlva várjuk a következő díjat! Addig is kitartást mindenkinek!”
 • 15. Öcsisajt 2011. március 08. 11:42
  „Kedves Páka!
  Azt gondolom hogy benned nincs irigység a tánctanárnőt ért kitüntetést illetően, de pl. az öcsém nevű felhasználónak a hsz-e alapján már, lehet hogy más erről a véleménye...Persze véleménye mint tudjuk mindenkinek lehet mindenről akár pozitív, akár negatív!”
 • 14. páka 2011. március 08. 11:04
  „Biztos jól ismerheted az üzenetek vagy az a bizonyos üzenet íróját?Kedves öcsisajt,azért érdemes lenne meghallgatni a másik felet is, nem gondolod?Vannak itt mások is akik próbálnak ,és tudnak is összekovácsolni egy jó együttest!Csak egyszer nézz meg egy előadást tőlük is!És semmiféle IRIGYSÉG nincs senkiben,én úgy gondolom!”
 • 13. ogrezoli66 2011. március 08. 00:02
  „Egy embert lehet értékelni nagyon sok szempont alapján,de egyet ne feledjünk, ezt össze tartani 3 évtizeden keresztül,az utolsó zoknitól a zenekarig, csak is fanatizálva lehet véghez vinni,hogy Ő ezt végig csinálta,azért csak is elismerés jár. Gondoljunk bele mennyivel kevesebb lenne mindenki aki részese volt az Ő munkásságának!!
  Ma, mikor mindenki csak a mannát várja, és semmit nem tesz szűkebb,és tágabb környezetéért,akkor Ő egy példa,hogy kellenek a fanatizált emberek,mert akkor csak tátott szájjal ülne mindenki a kib...tt tv,és számítógép előtt és azon sopánkodna,hogy már megint nem történik ebben a városban semmi!!!”
 • 12. Öcsisajt 2011. március 07. 22:40
  „Üdv mindenkinek!
  Egy díj micsoda érzelmi viharokat tud egyesekből kiváltani... (Egy MEGÉRDEMELT kitüntetés kiből SZERETETET, kiből IRIGYSÉGET vált ki) Bár aki irigyli, javaslom, csinálja utána...Egyébként minden vélemény a leíróját tükrözi!”
 • 11. öcsém 2011. március 07. 22:22
  „Kedves Mariska!
  Vegyes érzelmekkel olvasgattam a kitüntetésed kapcsán hozzád írtakat. Sajnálom, hogy a makói emberek ennyire félnek... Nem merik leírni, elmondani azt, amit gondolnak, amit elmondanak 4-6 szem között a piacon, a fürdőben: az évek óta visszaeső színvonalú farsangi gálákról, a kommunikáció hiányáról, annak az elmúlt 30 évnek a kezdetéről... Szép, hogy ennyi ember írt ide túláradó szeretettel, mézes-mázasan, és közben valóban ezt is gondolják???
  Csatlakozom az egyik hozzászólóhoz - aki éppen a másik táncegyüttes elnöke?! Szép gesztus tőlük, hogy gratuláltak Neked! <moderálva>”
 • 10. AirWin 2011. március 07. 21:21
  „Még nagyon sok ideig tartó energiát és jó egészséget kívánok, további sok sikert!”
 • 9. triatlonos 2011. március 07. 17:21
  „Kedves Mariska!
  A "megszállott emberek" csodákra képesek. Te mindenképpen az vagy, és - fiatal korod ellenére - generációkon keresztül bizonyitottad, hogy akadályokat nem ismerve is lehet dolgozni. Akadályok pedig voltak. Őszinte tisztelettel köszönöm ezt a munkát!”
 • 8. Lokálpatrióta 2011. március 07. 14:58
  „Kedves Mariska!
  Remélem még a gyermekeimet is tanítani fogod, nem csak engem! Nagyon sok erőt, egészséget, kitartást, (végre egy saját próbatermet) kívánok neked és természetesen gratulálok a kitüntetéshez! Bőven kiérdemelted!
  A sok száz gyerek nevében, akiket tanítottál, neveltél, sokszor picit anyukánk is voltál, csak annyit tudok mondani:
  Köszönjük!”
 • 7. páka 2011. március 07. 12:57
  „Kedves Mariska!
  Én is csatlakozom az előttem szólóhoz!Sok sikert és kitartást kívánok!
  Remélem,reméljük eljön még azaz idő amikor békében,nyugalomba telnek a mindennapjaink.
  Sok szeretettel gondolnak Rád azok is, akik a Forgatós csapatához csatlakoztak!
  Tisztelettel:Pné Kati”
 • 6. Ilile 2011. március 07. 08:54
  „Kedves Mariska!
  kitüntetésedhez gratulálok, munkádhiz további sikereket, a 30 éves jubileumi ünnepség méltó megszervezéséhez erőt, egészséget kívánok. Bízom abban emberi magatartásoddal is bebizonyítod méltó vagy ezen megtisztelő elismeréshez.
  Tisztelettel: Bagaméri Jenőné a Forgatós Táncegyüttes elnöke, valamint olyan édesanya akinek a gyermekei több mint 25 évedt töltöttek a Maros Táncegyüttes tagjai között.”
 • 5. mosómasa 2011. március 03. 19:04
  „Gratulálok! Kitartást ehhez a nem mindennapi munkához!”
 • 4. banew 2011. március 03. 16:53
  „Gratulálok, sok sikert továbbra is! Kitartás, a fiadat még be kell tanítani, nem lehet elfáradni! :)”
 • 3. viro 2011. március 03. 14:47
  „Gratulálok én is és még sok ügyes táncost tessék nevelni!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Heten bújtak el a kamionban - lebuktak

A palesztin határsértők valószínűleg a magyar sofőr tudta nélkül másztak be a raktérbe, hogy ott aztán elbújjanak. Tovább olvasom