Délmagyar logó

2019. 07. 24. szerda - Kinga, Kincső 19°C | 28°C Még több cikk.

Felújították Szikszai kelyhét

Immár eredeti pompájában látható a makói múzeum Küzdelmes évszázadok című állandó kiállításán egy, a város helytörténete szempontjából fontos kehely - tudatta lapunkkal Szikszai Zsuzsanna igazgató.
A makói református eklézsia aranyozott rézkelyhe 1774-ben készült. Szikszai György lelkész makói hivatalát elfoglalva 1774-re templomot épített, majd gondoskodott felszereléséről is: ónkannával, aranyozott kehellyel, pohárral, keresztelőmedencével gyarapodott az addig szegényes készlet. A nemrég előkerült kelyhet pályázati támogatásból vásárolta meg az intézmény, majd az önkormányzat támogatásával újította fel – a munkát Varjú András, a göcseji Falumúzeum igazgatóhelyettese és főrestaurátora, illetve Szabó János ötvös és fémrestaurátor végezte el. A közönség először október 21-én, a Hagymaházban, az egyházak éve alkalmából szervezett ünnepi hangversenyen láthatta, mostantól pedig a várostörténeti kiállítás része az értékes ereklye.
Eredeti pompájában a Szikszai kehely
Eredeti pompájában a Szikszai kehely

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Alföldvíznek ez veszteség, de nem tekinthetnek el a számlázástól - 3 forintos vízdíjat kellett fizetnie

Az Alföldvíznek ez veszteség, de nem tekinthetnek el a számlázástól - 3 forintos vízdíjat kellett fizetnie
Először nevetett rajta, aztán befizette az október havi víz- és csatornadíjszámlát a makói Mucsi Tamás - a csekken 3 forint szerepelt. Tovább olvasom