Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Több hullámban jöttek a hivatásos guberálók Makón

Összesen 283 tonnányi hulladékot gyűjtött össze a legutóbbi lomtalanításkor Makón a szemétszállító. Pontosabban: ennyit hagytak meg a guberálók és a teherautóval érkező hulladékkereskedők, akik – még a szemeteskocsi előtt – több hullámban érkeztek.
A napokban lezárult a Becker- Pannónia Kft. által szervezett idei lomtalanítás Makón. A cég városi kirendeltségének vezetője, Geráné Mészáros Mária lapunknak elmondta: összesen közel 283 tonnányi hulladékot gyűjtöttek össze a teherautók, ez némileg kevesebb, mint a korábbi években tapasztalt mennyiség. Az utcára kitett szemét azonban minden bizonnyal ennél is jóval több, hiszen a péntek délutánonként kirakott kupacokat szinte azon nyomban elkezdték „kimazsolázni" a városban cirkáló hulladékkal kereskedők.

– Igazából több kárt okoznak ezek az emberek mint amennyi hasznot hoz az, hogy kevesebb szemetet kell tárolnunk – fűzte hozzá a vezetőnő. – Azzal ugyanis, hogy minden értékesíthető, hasznosítható anyagot kiszednek a hulladékokból, rendkívül sok szemetet hagynak maguk után. Az ügyfeleink többsége még segítséget is nyújtott a guberálóknak: nyitva hagyták a zsákok száját. A hulladék sok helyütt kiszóródott, a szél hordta az utcán.

A kis kocsis gyűjtögetők, sőt az autóval cirkálók is azonnal nekiláttak a válogatásnak, amint az utcára kerültek a háztartásban feleslegessé vált holmik.

Volt, aki napszállta után pakolta ki az utcára a kiszolgált bútort, amiből a fém elemek kora reggelig, a teherautó megérkezéséig már el is tűntek: éjszaka lázas munka folyt az utcán. A korábbi években nem volt jellemző ez a fajta újrahasznosítási láz, idén azonban számos zsák, doboz sínylette meg az értékek utáni kutakodást. A felhasogatott gyűjtőkből kiborult a tartalom, sok helyütt ennek következtében az egész utcát meg kellett tisztítani.

Persze azt nem lehet elvárni a makói lakosoktól, hogy jósolják meg a teherautó megérkezését, és csak az azt megelőző órákban pakolják ki szemetüket az utcára – ismerte el Geráné.
A fémek mellett a faanyagnak és a papírnak is lába kélt a házak elől, de volt, ahonnan a teljes ülőgarnitúrát egészben elvitték, akiknek szükségük volt rá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rák és kagyló a Marosban

A szakemberek és a természetbarátok szerint is egyre tisztább a Maros vize. A makói versenyhorgász… Tovább olvasom