Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Vadászok kopjafája Igáson

Kopjafa őrzi a földeáki Dózsa Vadásztársaság már elhunyt tagjainak emlékét az igási vadászház előtt. Az egyik vadásztárs keze munkáját dicsérő alkotáson harminchat név olvasható.
Wéber János azt reméli, a kopjafa tövéből sosem fogynak el a virágok. Fotó: Szabó Imre
Régi vágya teljesült a földeáki Dózsa Vadásztársaságnak azzal, hogy egyik tagjuk, az egyébként dunakeszi illetőségű, asztalosként dolgozó Nagy Emil kopjafát faragott a már elhunyt vadásztársak tiszteletére. Az alkotást az igási vadászház udvarán állították fel. A készítőnek – aki a megható ceremóniára nem tudott eljönni – ez az első kopjafája. A tölgyből készült oszlopon harminchat név olvasható – csaknem az alapításig, 1946-ig visszanyúlóan őrzi a már csak az emlékekben élő vadásztársak nevét. A kopjafát egyébként a hagyományos Szent Hubertus-napi vadászat záró akkordjaként avatták fel a hozzátartozók jelenlétében.

A vadásztársaság elnöke, Wéber János, aki az emlékoszlopot az avatás, majd a megáldás és megszentelés után felavatta, lapunknak elmondta: társaságuk jelenleg ötven tagot számlál, 13 ezer 800 hektáron gazdálkodik, a hozzájuk tartozó földek főként őzben, fácánban és nyúlban gazdagok. A Dózsát egyébként nemcsak a megyében jegyzik a legjobb vadásztársaságok között – országosan is elismert. Szándékai szerint a szépen körbekerített emlékoszlop tövéből sohasem fognak elfogyni a virágok és a mécsesek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltemették Barlai Józsefet

A rokonok mellett több száz falubeli, ismerős, barát és munkatárs vett végső búcsút tegnap Barlai… Tovább olvasom