Mórahalom és környéke

2019.09.08. 10:02

Szóda - Zákányszéktől Floridáig: garázsban kezdték a gyártást 33 éve

1986-ban egy garázsban kezdtek szódát gyártani a zákányszéki Papp Istvánék, akik a szikvízkészítő gépeket is maguk tervezik és gyártják. Olyan sikerrel, hogy már Floridában is ezt használják.

Arany T. János

– Onnan indult az egész, hogy a nejem kitalálta 1986-ban, vegyük meg az egyik rokonunktól az üzemet. Onnantól kezdve a feleségem készíti a szódát – kezdte a zákányszéki Papp Manufaktúra Kft. egyik vezetője, Papp István, aki feleségével, Etelkával egy garázsban kezdte a szódagyártást. 2000-ben készítették el a mostani üzemet a Vasút utca és a Bordányi út sarkán. Arra a kérdésünkre, hogy azóta mi változott, István azt mondta, azelőtt többet kerestek. – Akkor jött be az ásványvíz, ami nyakon szúrta ezt a szakmát, de talpon maradtunk – magyarázta.


A szóda mellett a gépiparban is tevékenykednek Pappék, a szikvízkészítő gépeket ugyanis a gépészmérnök végzettségű családfő tervezi és gyártja. Hosszú évek tapasztalata alapján folyik a szóda gyártása. A Papp-féle gépeket használják Pozsonyban, Parndorfban, Kárpátalján, a Délvidéken és Floridában is. Az egyiket meg is néztük munka közben, úgy hívják, hogy ötfejes körfeltöltőgép.

 

– Ez egy 2000-es modell, van már újabb változata is, ezt is én terveztem és gyártottam. A lényeg, hogy a szódás egy helyben áll, nem kell rohangálnia, nem kell annyit táncolnia, mint más gépekkel

– magyarázta a szódás szakember, miközben az öt, fejjel lefelé fordított műanyag palack körbeforogva szép lassan megtelt a buborékos vízzel. Bár a víz minősége kiváló Zákányszéken, de egy szűrési technológiát is kidolgoztak Pappék, ami többek között négy előszűrőből áll. A 120 négyzetméteres üzemben majdnem a plafonig érnek a göngyölegek, a kétszemélyes családi vállalkozásban a munkamegosztás a következő: Etelka tölt, István terít. Azt mondták, mikor szezon van, egy ember kevés, máskor meg sok. A szóda szezonális, erről úgy fogalmaztak, a szóda akkor fogy, amikor süt a nap.

" border="0" class="kepkeret" data-id="2902539" src="/wp-content/uploads/2019/09/4541844_2.jpg?verz=1567922323" style="width:620" title="A kétszemélyes családi vállalkozásban Etelka feladata a töltés. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

" />

A kétszemélyes családi vállalkozásban Etelka feladata a töltés. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

A csúcs napi 40-50 láda, azaz 1600 liter szóda gyártása, de ez ritka, csak akkor fordul elő, ha mindenhol kifogy a készlet. Pappék több környékbeli és szegedi vendéglátóhelyre is szállítanak. Az ital előnyét úgy fogalmazták meg, hogy az ásványvízzel szemben ez az első kortytól az utolsó cseppig egyformán szénsavas. Megmutattak egy 2003as műanyag palackot, ami a környezettudatosságot bizonyítja, hiszen már több ezerszer töltötték újra.

Az Az üzletről azt mondták, nem akarnak terjeszkedni és versenyezni sem. – Ez garantált minőség és limitált menynyiség – fogalmazott Etelka. Egyetlen bánatuk, hogy nem tudják, ki viszi majd tovább a vállalkozást, mert fiuk, Endre, bár gépészmérnökként végzett, de brácsaművész, lányuk, Eszter pedig elismert építész. Svájcban, Zürichben dolgozik.

Mi a szóda?


A szódavíz (másként szikvíz, a köznyelvben szóda) nyomás alatt lévő szénsavas ital. Szikvíznek csak olyan terméket szabad nevezni Magyarországon, amelyet szifonfejes palackba vagy speciális fejjel ellátott szikvizes ballonba töltenek. 2013-ban a szikvíz bekerült a Magyar Értéktárba, Hungarikum, hagyományos különleges termék. A szikvíz szó onnan ered, hogy a szódavíz készítéséhez felhasznált szénsavat tévesen a sziksóval azonosították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!