Mórahalom és környéke

2019.08.11. 13:20

Jubileumi falunapokat és ízőrző fesztivált rendeztek a hétvégén, Zsinórra fűzték az apácafingot Zákányszéken

Jubileumi falunapokat rendeztek a hétvégén Zákányszékéken, amihez idén első alkalommal csatlakozott a Zabosfai Ízőrző Fesztivál, amelyen apácafing is készült.

Arany T. János

– Mit lehet itt enni? – kérdezte az egyszeri éhes újságíró szombat délután három órakor, közel negyven fokban a jubileumi, 25. zákányszéki falunapok helyszínén, a Lengyel téren felállított sátrak alatt. Egyelőre nyers hagymát – válaszolta Matuszka Antal polgármester. A megnyitó ünnepségen délelőtt a művelődési házba átadták a kitüntető címeket. A díjazottakat a héten mi is bemutatunk majd lapunkban.


A csendes pihenő után kezdődött a falunappal összekötött első Zabosfai Ízőrző Fesztivál, ami a főzésről, evésről és ivásról szólt. Tizenhárom csapat, öt palacsinta sütő és négy gyerek séf versengett. A nyolcéves Kazi Máté babapiskótás, vanília pudingos málnás édességgel készült. A felnőttek serényen dolgoztak, pörögtek a fakanalak és a melegben gyorsan párásodó pálinkás-, sörösüvegek és sörös dobozok.


– Hogy állunk? – kérdeztem az éppen a lekapatás fázisában álló húst kevergető Ördög Dezsőt, aki erre viccelődve azt válaszolta, még józanul. A tízéves Varga Dani nem vesződött azzal, hogy benevez a junior kukták versenyébe, a családi csapat csípős pörköltjét kevergette szorgalmasan. Arra a kérdésre, hogy tényleg ért-e hozzá, édesanyja azt mondta, úgy van ezzel, mint más az énekléssel, nem tud, de szeret. A csapat nem egyedüliként filézett csirkecombot is sütött tárcsán.


A legérdekesebb étellel az egyetlen, csak asszonyokból álló csapatnál találkoztunk, akik Matuszka Enikő vezetésével krumplilevessel megbolondított marhagulyást készítettek kapros burgonyagombóccal és buggyantott tojással. A desszert pedig apácafing, más néven apácafingocska volt. Ennek receptjét, mintegy magát védve, ki is függesztette. Ez egy sütemény népies neve, fánkféle vaníliás krémmel töltve, amely több országban népszerű, Magyarországra sváb közvetítéssel került. Ezt az asszonyok rúdra húzva tálalták.


Zákányszék erdélyi testvértelepülése, Borszék csapata igazi különlegességgel, puliszkás rókagomba paprikással készült, amihez a hozzávaló gombát egy nappal korábban maguk szedtek. Ők még arra is vették a fáradtságot, hogy sörcsapolót hozzanak magukkal, amiből kellemesen hideg Csíki sört csapoltak. Este pedig húsz kiló miccset készítettek az ünneplőknek.

Jubileumi falunapokat és ízőrző fesztivált rendeztek a hétvégén - Galéria


A gyerek séfek a színpadon mérkőztek. Horváth Admira különböző ízesítésű sajtgolyókat gyártott, amivel egy Barbi baba káposztából készült szoknyáját díszíttette, fejfedőkét pedig káposztalevél került a babaára. Szélpál Janka és Meleg Noémi magyaros hidegtálat, szalámival és körözöttel töltött paprikát készített.

A zsűri – Fődi József, főböllér és húsfüstölő, Matuszka Antal és Rácz Lajos mesterszakács, – döntése szerint a legfinomabb palacsintát Márki Anita, a legjobb pörköltet a Veteran’s Shooting Club csapata készítette, a legügyesebb gyerek szakács pedig Szélpál Janka és Meleg Noémi lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!