Fotó: Geoff Robins / AFP

Ötvenéves a világ egyik legvonzóbb férfija, Matt Damon

A világsztár hosszú utat tett meg a Good Will Hunting óta.

Október 8-án lesz ötvenéves Matt Damon Oscar-díjas amerikai forgatókönyvíró, színész, producer.

Apja tőzsdeügynök, anyja egyetemi tanár volt, ereiben finn, angol és skót vér csörgedezik. Tízévesen határozta el legjobb barátjával, a nála két évvel fiatalabb Ben Affleckkel, hogy színészek lesznek, és mindent ennek rendeltek alá.

Damon három év után még a Harvard Egyetem angol szakát is otthagyta, de filmes karrierje csak nem akart beindulni: 1992-ben kapott ugyan egy főszerepet, de a film és ő sem keltett feltűnést. A kritika csak a Bátrak igazsága című filmdráma után szólt elismerően alakításáról. A heroinfüggő, az öbölháború traumájával vívódó katona szerepéért húsz kilót fogyott.

1997-ben, miután egy idealista ügyvédet játszott Francis Ford Coppola Az esőcsináló című filmjében, már azt írták róla: „a sztárság küszöbén áll”.

A végső lépést a Good Will Hunting című filmmel tette meg: a forgatókönyvet még a Harvardon töltött évei alatt kezdte írni, majd a küszködés ideje alatt csiszolgatta Ben Affleck társaságában. Az ötletet megvette az egyik nagy stúdió, amely még abba is beleegyezett, hogy a huszonéves Damon és Affleck játssza a főszerepet.

Nem bánták meg: a hányatott sorsú fiatal matekzseniről szóló alkotás a költségek tízszeresét hozta be, s 1998-ban kilenc kategóriában jelölték Oscar-díjra. Damont a legjobb főszereplők közt megelőzte ugyan Jack Nicholson, de barátjával ők nyertek a forgatókönyvírók között. A forgatókönyvért begyűjtötték a Golden Globe-díjat is, Damont pedig a Berlinalén Ezüst Medve-díjjal tüntették ki.

Hamarosan Steven Spielberg instruálta a második világháborús filmdráma, a Ryan közlegény megmentése címszerepében, majd Anthony Minghella A tehetséges Mr. Ripley című thrillerben.

Nevét és arcát legtöbben a Bourne-filmekből ismerik, a nagy sikerű sorozat három részében keltette életre az amnéziás bérgyilkost, s bár a negyedik részt nem vállalta, a 2016-os folytatásban ismét ő lett Jason Bourne.

Rendre feltűnt a humorral átszőtt, sok csavarral teli, parádés szereposztású Ocean’s-filmekben, de forgatott komoly filmdrámákat is, mint a Sziriana című politikai krimi, míg a Martin Scorsese rendezte A téglában rendőrök közé beépült maffiózót alakított. 2009-ben a Nelson Mandela életét feldolgozó, Clint Eastwood által rendezett A legyőzhetetlen című életrajzi drámában jelölték a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díjára, majd a Zöld zóna című háborús filmben iraki tömegpusztító fegyverek után kutatott. 2006-ban Robert De Niro rendezésében forgatta a parádés szereposztású Az ügynökség című thrillert, amelyben a fiát alakító Eddie Redmayne mindössze 15 évvel volt fiatalabb nála.

2015-ben a Mentőexpedíció című sci-fiért újabb színészi Oscar-jelölést kapott, s először nyerte el színészként a Golden Globe-díjat, a következő évben pedig A régi város producereként izgulhatott az Oscar-díj-átadón.

Az elmúlt évtizedben forgatott filmjei között volt vígjáték (Az igazi kaland), thriller (Fertőzés), filmdráma (Ígéret földje, Műkincsvadászok), sci-fi (Elysium – Zárt világ, Csillagok között), életrajzi film (a Túl a csillogáson című drámában a Michael Douglas által megformált legendás showman-zongoraművész, Liberace partnerét alakította).

Hangját a legkisebbek a Táncoló talpak című animációs film második részében élvezhették, a felnőttek pedig a Deepwater Horizon nevű mélytengeri olajfúró felrobbanásáról, valamint a bostoni maratonról szóló dokumentumfilmek narrátoraként hallhatta. A tavaly bemutatott, valós alapokon nyugvó Az aszfalt királyai (Ford v Ferrari) című autóversenyzős filmben autótervezőt játszott.

Jelenleg Írországban forgat, a Ridley Scott rendezte The Last Duel című történelmi drámát (amelynek forgatókönyvét ismét Ben Affleckkel jegyzi), 2021-ben mutatják be.

Damon mindig a hitelességre törekszik: a déli akcentus tökéletes elsajátítása érdekében hetekig dolgozott egy bárban, egy másik szerep kedvéért megtanult zongorázni, megint máskor kopaszra nyíratta a fejét, s ha kell, lead vagy felszed néhány kilót.

A legutóbbi Bourne-film kedvéért szigorú diétán élt és rengeteg időt töltött az edzőteremben, de a forgatás után úgy nyilatkozott: „Legközelebb Jason Bourne talán lehetne kövér, boldog és öreg!”

A színész, akit televíziós munkáiért többször jelölték Emmy-díjra, filmes munkássága mellett humanitárius tevékenységéről is közismert: küzd az AIDS és a harmadik világ országaiban jelenlévő szegénység ellen, hallatta szavát a dárfúri konfliktus rendezése érdekében, kiáll a menekültekért, s részt vesz több segélyszervezet munkájában.

Több hollywoodi hírességgel is volt kapcsolata. Tizenöt éve megállapodott, argentin feleségétől – aki megismerkedésük idején egy bárban volt mixernő – három lánya van, s közösen nevelik az asszony első házasságában született lányát.

A People magazin által a legvonzóbb férfinak is megválasztott színész-producer 2007-ben kapott csillagot a Hírességek sétányán, s ma is az egyik legjobb befektetésnek számít Hollywoodban.

Kevés szabadidejében a Boston Red Sox baseballcsapat lelkes szurkolója, a meccseket lehetőség szerint sosem hagyja ki. A Mentőexpedíció című sci-fiben általa alakított marsi kertészről néhány éve növényt neveztek el.

Borítókép: Matt Damon 2017-ben a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon

Hozzászólások

Böjte Csaba kijöhet a kórházból (videó)
A ferences szerzetes közösségi oldalán megosztott videóban mondta el, hogy orvosai ígérete szerint hétfőn talán kiengedik.
Egy 9 éves kisfiút marcangolt meg egy megvadult pitbull
A kisfiú életéért orvosai jelenleg is küzdenek. Súlyos sérülésekkel szállították kórházba.
Szörnyű tragédia, 38 évesen elhunyt a magyar bajnok sportoló
Pintye Szabolcs négy évvel ezelőtt vonult vissza az ökölvívástól.
Nem volt hattalálatos a lottón, így tovább nő a nyeremény
A 49. héten már 1,27 milliárd forintot nyerhet, aki eltalálja mind a hat számot.
A hét ingatlana: ennél meglepőbb házat nem láttunk mostanában! + fotók
Nagy családi összejövetelekre alkalmas étkezővel nyit a most következő, szegedi luxus ingatlan. A kisebb szobák inkább modern jegyeket hordoznak, de akad a hirdetésben lovaskocsi is! Egy családi ház, mind felett, fantasztikusan nagy alapterületen!
Főszerepben Wolf
Vi­­szontagságos évet tudhat ma­ga mögött a hódmezővásárhelyi Csomorkány SE vívója, Wolf Eszter.