Ország-világ

2010.10.17. 17:50

Adótörvények - A Liga nem ért egyet az egykulcsos adórendszerrel

Budapest - A Liga nem ért egyet az egykulcsos adórendszerrel, és azzal, hogy a minimálbért is előbb-utóbb eléri az adózás, és ennek kompenzációja egyelőre nem látszik. <br> <br>

MTI

Gaskó István, a Liga szakszervezeti tömörülés elnöke vasárnap az MTI-nek kifejtette: nem ért egyet az egykulcsos adórendszerrel, mert ezzel a kormány törölte a személyi jövedelemadózás rendszeréből a szolidaritás elvét, ami a fejlett nyugat-európai társadalmakban mindenütt létezik. Hozzátette: csak a keleti, posztkommunista országokban van ilyen típusú adóverseny, csak ezekben az országokban vezettek be egykulcsos adórendszert.

A szakszervezeti vezető leszögezte: sajnálatosnak egyben jogellenesnek tartja, hogy nem volt egyeztetés az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a törvényjavaslat beterjesztése előtt.

Megjegyezte, hogy már az előző kormány komoly lépést tett az egykulcsos adórendszer felé azzal, hogy az alsó kulcs határát 5 millió forintra tette, hiszen alig maradtak, akik a felső kulccsal adóznak.

A Liga azt pozitívnak tartja, hogy általában csökken a személyi jövedelemadó terhelés, hiszen a munkavállalók óriási terheket fizettek. Az sem ellenünkre való - mondta Gaskó István -, hogy az ellentételezés a fogyasztási típusú adók emelésével történik, mert ezzel a munka becsülete növelhető.

A Liga ugyanakkor nem ért egyet azzal, hogy a 16 százalékos adókulcs bevezetése előbb-utóbb elérheti a minimálbéreseket is. Ez új adóterheket fog számukra jelenteni, és nem látni azt, hogy a minimálbér vagy a körül kereső munkavállalók hogyan kapják meg ennek a kompenzációját. A szakszervezeti tömörülés várja, hogy az ellentételezésre a kormány milyen minimálbér- és átlagos keresetnövelési ajánlatot tesz az Országos Érdekegyeztető Tanácsban.

A Liga tanulmányozza a parlamenthez szombaton beterjesztett adótörvény javaslatokat. Természetesen meg fogja vizsgálni a javaslatok hatását, de elsősorban a kormánytól várja azokat a háttéranyagokat, amelyek bemutatják, hogy a módosításoknak milyen közvetlen és közvetett hatásai lesznek a munkavállalókra, a nemzetgazdaságra - mondta Gaskó István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában