Ország-világ

2014.03.31. 16:11

Nem a széfet védő biztonsági rendszer okozta a prágai palesztin nagykövet

Azt nem árulták el, hogy akkor mi is robbant fel a diplomácia képviseleten január elsején.

MTI

Nem a prágai palesztin nagykövetség páncélszekrényét védő biztonsági rendszer okozta Dzsamál Mohamed Dzsamál nagykövet halálát a január elsején történt robbanáskor - közölte Andrea Zoulová, prágai rendőrségi szóvivő hétfőn a testület honlapján, a vizsgálatok eddigi eredményeire hivatkozva.

A prágai palesztin nagykövetség épületében január elsején történt robbanás, amelynek következtében a nagykövet életét vesztette.
A cseh rendőrség néhány nappal a robbanás után kizárta, hogy terrorcselekmény történt volna. A prágai sajtóban eddig az volt a többségi vélemény, hogy a diplomata ismeretlen okok miatt hibát vétett a páncélszekrény kinyitásakor, és az azt védő biztonsági berendezés felrobbant.

"Szakértői véleményekből egyértelmű, hogy nem a széfet védő biztonsági berendezés okozta a robbanást. A szakértők kísérleti robbantása is azt bizonyította, hogy nem a széfben történt a robbanás" - írta a szóvivő. Azt azonban nem pontosította, hogy akkor mi is robbant fel a diplomácia képviseleten.

Zoulová csak annyit közölt, hogy a vizsgálatok még folyamatban vannak, s nem zárultak le. "Részletesebb eredmény néhány héten belül várható" - szögezte le.

A cseh rendőrség az eset kivizsgálásakor 12 fegyvert is talált a prágai palesztin nagykövetség épületében.

"A ballisztikai vizsgálatok eredménye alapján kizárható, hogy ezeket a fegyvereket eddig ki nem derített csehországi bűncselekményeknél használták volna" - közölte korábban Zoulová.

A palesztinok később hivatalosan elnézést kértek azért, hogy nagykövetségük épületében be nem jegyzett fegyverek voltak. Azt állították, hogy a fegyvereket a nyolcvanas évek elején a szocialista Csehszlovákia ajándékozta az akkori palesztin vezetőknek, és ez az oka annak, hogy a diplomáciai képviseleten maradtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában