Ukrajnai válság

2022.03.16. 17:28

Orosz-ukrán háború: Putyin újra üzent a Nyugatnak, a NATO nem telepít katonákat Ukrajnába

Harmadik hete tart a háború Ukrajnában, a 21. nap krónikája folyamatosan frissül.

Cikkünk frissül!

A háború legfontosabb szerdai eseményei

  • Washingtonban háborús bűnösnek nyilvánították Putyint, Moszkvából kitiltották Bident és külügyminiszterét
  • A lengyel, a cseh és a szlovén kormányfő kedd éjszaka Kijevben tárgyalt Volodimir Zelenszkijjel, szerdán már az Európai Tanács elnökével egyeztettek az ukrán helyzetről
  • Az ukrán elnök szerint már májusban béke lehet az országban, és most már az orosz külügyminiszter szerint is van esély a megállapodásra
  • Szlovákia újabb NATO-csapatokat fogadna, a legrosszabbra készülnek, Csehországban a többség támogatná a NATO-erősítést
  • Szerdán folytatódnak a fegyverszüneti tárgyalások Oroszország és Ukrajna között
  • Rendkívüli tanácskozást tartanak a NATO-tagországok védelmi miniszterei Brüsszelben

Biden háborús bűnösnek nevezte Putyint, a Kreml megbocsájthatatlannak nevezte a kijelentést

 

Háborús bűnösnek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt Ukrajna megtámadása miatt Joe Biden amerikai elnök szerdán újságíróknak nyilatkozva. Az orosz államfői hivatal szóvivője reagálásában azt mondta, hogy a kijelentés megbocsáthatatlan.

Putyin, „úgy gondolom, háborús bűnös” – jelentette ki Biden a Fehér Házban tartott egyik rendezvényen.

Az amerikai elnök egy szerdai beszédében arról is szólt, hogy orosz csapatok kórházakat bombáztak és orvosokat ejtettek túszul. Egyben további segítséget ígért Ukrajnának az orosz haderővel szembeni harcához.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője később azzal pontosította az amerikai elnök nyilatkozatát, hogy Biden „a szívéből szólt”, ugyanakkor egy külön jogi eljárás alapján lehet meghatározni, hogy Putyin megsértette-e a nemzetközi jogot, és követett-e el háborús bűncselekményeket. Hozzátette, hogy az amerikai külügyminisztériumban már folyik ilyen vizsgáltat.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője reagálásában elfogadhatatlannak és megbocsájthatatlannak nevezte Biden Putyinnal kapcsolatos kijelentését. Azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy „az ő bombáik emberek százezreit ölték meg világszerte”.

Biden szerdán további egymilliárd dolláros katonai segélyt is megígért Ukrajnának. Ez egyebek között mintegy 800 légvédelmi és 9000 páncéltörő eszközt és 7000 kézifegyvert foglal magában.

Oroszországban mintegy 30 független hírportált zároltak, köztük a BBC honlapját

 

Mintegy 30 független hírportált, köztük a brit BBC honlapját zárolta szerdán az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) az Interfax helyi hírügynökség tájékoztatása szerint.

„Úgy vélem, ez csupán kezdete a Nyugat által indított információs háborúban hozott ellenintézkedéseknek” – kommentálta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a brit közszolgálati műsorszolgáltatót is érintő lépést.

A letiltott hírportálok között több ukrán és egy észt sajtóorgánum is van. Az érintett internetes honlapok ugyanakkor virtuális magánhálózaton (VPN) keresztül este még elérhetőek voltak.

Tilalmi listára került a Bellingcat oknyomozó portál is, amely több leleplező cikket is közzétett a moszkvai hatalmi apparátusról. Szintén ez lett a sorsa egy orosz nyelvű izraeli hírportálnak és a 2016 óta már csak digitális formában létező Novije Izvesztyije lapnak is.

Oroszország ukrajnai hadműveletének február 24-i kezdete óta már több független sajtóorgánumot bezárattak az országban. A hatóságok mindemellett erősen korlátozták a hozzáférést az internetes hírportálokhoz, illetve az Instagram, a Facebook és a Twitter közösségi hálózatokhoz. Március elején rémhírterjesztést és a szankciófelhívást büntető orosz törvényt is elfogadtak Oroszországban. A jogszabály súlyos büntetéseket helyez kilátásba az orosz fegyveres erőkre vonatkozó hamis hírek terjesztőire.

 

Az ukrán vezérkar szerint tűz alá vették a Mariupolból menekülők konvoját az orosz erők

 

Az orosz erők tüzet nyitottak az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol városából menekülő lakosok egyik autókonvojára, legalább öten, köztük egy kisgyermek súlyosan megsérült - közölte szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportál a kelet-ukrajnai Zaporizzsja megye katonai adminisztrációjára és az ukrán vezérkarra hivatkozva.

A jelentés szerint a Zaporizzsja megyében lévő Sztepnohorszk településnél az autópályán érte "ellenséges tüzérségi támadás" a konvojt, szerda délután négy óra körül. A megyei vezetés egyelőre öt sérültről tud. Az ukrán vezérkar szerint halálos áldozatai is vannak a támadásnak, de számokat egyelőre nem közöltek.

Alig egy órával később a mariupoli városi tanács arról adott hírt, hogy az orosz erők bombázták a város központjában lévő drámaszínház épületét, amely jelenleg óvóhelyként szolgál több száz helyi lakosnak. A városvezetés közlése szerint egyelőre lehetetlen felmérni a légicsapás okozta károkat, mert folyamatosan ágyúzzák Mariupolt, így az áldozatok száma sem ismert. Annyit közöltek, hogy a robbantás után a drámaszínház központi része összeomlott, az épületben található óvóhely bejáratát pedig törmelék zárta el. A várost védő Azov ezred azt közölte, hogy akár ezer ember is tartózkodhatott az épületben. Közleményükben hozzátették, az orosz erők tudatában voltak annak, hogy a színház óvóhelyként üzemel, hiszen az épület hivatalosan kijelölt menedékhely azoknak, akik a támadások következtében elvesztették otthonukat és megélhetésüket.

Az orosz védelmi minisztériumnál a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint rögtön cáfolták, hogy az orosz erők mértek volna csapást a színházépületre. Állításuk szerint azt az Azov ezred tagjai aknázták alá és robbantották fel.

Putyin: Az oroszok meg tudják különböztetni a hazafiakat az árulóktól

 

A Nyugat megpróbálja meggyengíteni Oroszországot, és ebben "nemzetárulók" segítik, akik "mentálisan" az országukon kívül vannak, az oroszok azonban meg tudják különböztetni a hazafiakat az árulóktól, és a nép "megtisztulása" tőlük segít az állam megerősödésében - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai gazdasági videókonferencián.

Putyin a Rosszija 24 televízióban sugárzott beszédében azt hangoztatta, hogy az úgynevezett kollektív Nyugat "képmutató beszédei és jelenlegi cselekedetei" mögött "ellenséges geopolitikai célok" húzódnak meg, mert a Nyugatnak nincs szüksége erős Oroszországra. Emlékeztetett arra, hogy a nyugati országok "támogatták a szeparatizmust, a terrorizmust, bátorították a terroristákat és banditákat az Észak-Kaukázusban".

Ez szerinte kísérlet volt Oroszország szétmorzsolására, területi integritásának megsértésére. "Akkor sem sikerült, most sem fog sikerülni" - szögezte le az államfő.

"Igen, persze, ismét megpróbálnak majd fogadni az úgynevezett ötödik hadoszlopra, a nemzetárulókra, azokra, akik itt, nálunk keresik meg a pénzt, de ott élnek. És nem is a szó földrajzi értelmében élnek ott, hanem a gondolataik, a rabszolgatudatuk szerint" - mondta Putyin.

De szerinte az orosz nép "mindig meg fogja tudni különböztetni az igazi hazafiakat a gazemberektől és az árulóktól, és egyszerűen kiköpi őket, mint a véletlenül bekapott muslincát". Az elnök szerint a társadalom ilyen "természetes és szükséges öntisztulása" csak erősíti az országot.

Putyin azt mondta, hogy nem ítéli el azokat, "akiknek villájuk van Miamiban vagy a francia Riviérán, akik nem tudnak lemondani a libamájról, az osztrigáról vagy az úgynevezett nemi szabadságjogokról". De sokan közülük "eredendően, mentálisan ott vannak", és nem Oroszország oldalán, és ez szerintük egy "magasabb kasztba" tartozás jele.

Az ilyen emberek az anyjukat is eladnák, csak hogy ennek a nagyon felső kasztnak az előszobájában ülhessenek

 - mondta az elnök. De szerinte ennek a "felső kasztnak" ezekre az emberekre jobb esetben "fogyóeszközként" van szüksége ahhoz, hogy maximális kárt okozzon az orosz népnek.

Hozzátette, hogy az "úgynevezett kollektív Nyugat" és annak "ötödik hadoszlopa" megszokta, hogy mindenkit magából kiindulva ítél meg, és úgy gondolja, hogy mindent el lehet adni és meg lehet venni - ezért gondolják, hogy Oroszország "meginog és visszavonul".

"De Oroszország soha nem lesz ilyen szánalmas és megalázott állapotban" - ígérte az elnök.

Putyin a náci Németországban elkövetett antiszemita pogromokhoz hasonlította az oroszokkal szembeni külföldi fellépést.

"A politikai korrektségről, a magántulajdon sérthetetlenségéről és a szólásszabadságról szóló tirádák egy csapásra lehullottak, még az olimpiai elveket is eltiporták, és nem restelltek az (orosz) paralimpikonokkal leszámolni (hazájuk vezetése helyett)" - mondta.

Nehezményezte, hogy sok nyugati országban embereket csak azért, mert Oroszországból származnak, zaklatnak, megtagadják tőlük az orvosi ellátást, kitiltják gyerekeiket az iskolából, a szüleiket megfosztják a munkától, betiltják az orosz zenét, kultúrát, irodalmat. 

Álláspontja szerint a Nyugat azzal, hogy megpróbálta "eltörölni" Oroszországot, "az illendőség minden álarcát letépte magáról, arcátlan módon kezdett viselkedni, és megmutatta valódi természetét".

"Egyszerűen kikívánkozik az analógia azokkal az antiszemita pogromokkal, amelyeket a nácik követtek el Németországban az 1930-as években, majd később azzal, hogy Hitler számos európai országbeli csatlósával agressziót követett el hazánk ellen a második világháborúban" - mondta Putyin.

Értékelése szerint a Nyugat Moszkvával szembeni szankciós politikája az agresszió minden jegyét magán viseli.

"Az ilyen lépések, amelyeknek a célja gyakorlatilag embermilliók életének megkeserítése, magukon hordozzák a gazdasági, a politikai és az információs eszközökkel történő agresszió minden totális és leplezetlen jelét. A nyugati politikai elit még csak nem is rest erről nyíltan beszélni" - hangoztatta.
 

Elhagyta a kórházat Benjamin Hall, a Fox News megsérült tudósítója

 

Benjamin Hall a Fox News tudósítója abban a támadásban sérült meg Kijev mellett, amiben két kollégája meghalt. A férfi ismeretlen helyen folytatja a gyógyulást - írja a The Guardian.

Ben magánál van, és jól van. A lehető legjobb ellátásban részesül. Szoros kapcsolatban vagyunk feleségével és családjával. Kérlek, továbbra is imádkozzatok érte

– írta Suzanne Scott, a Fox News Media vezérigazgatója.

Horenkaban, Kijev mellett érte autójukat a támadás, amiben az 55 éves Pierre Zakrzewski ír operatőr és a 24 éves Oleksandra Kuvshynova ukrán újságíró meghalt. Benjamin Hallnak pedig súlyosan megsérült a lába.

 

Az oroszok szerint hamisítvány a Csernyihivben készült felvétel

 

Legalább tízen meghaltak az észak-ukrajnai Csernyihivben szerdán, amikor vélhetően orosz rakéta csapódott be egy bolt elé, ahol kenyérért álltak sorban az emberek - jelentette a Szuszpilne ukrán hírportál, amely videófelvételt is közzétett erről.

A felvételen - elhomályosítva - mozdulatlanul a földön fekvő embereket lehet látni. A kísérőszöveg szerint szemtanúk mondták azt a hírportálnak, hogy

LEGALÁBB TÍZEN HALTAK MEG.

Független forrás nem erősítette meg, hogy az orosz erők csapást mértek volna a megyeszékhelyre.

Később Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium hivatalos képviselője a TASZSZ orosz hírügynökség szerint kijelentette, hogy a "kijevi propagandacsatornák által terjesztett felvételen látható békés csernyihivi lakosok, akiket állítólag orosz katonák lőttek le, vagy az ukrán nacionalista terror áldozatai, vagy ezek a videokockák megint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) által készített hamisítványok.

 

A NATO nem telepít csapatokat, légi eszközöket Ukrajnába

 

A NATO-tagállamok egyetértettek abban, hogy a szervezet nem telepít csapatokat vagy légi eszközöket Ukrajnába, viszont katonai jelenlétének jelentős megerősítésére készül a szövetség keleti szárnyán - jelentette ki szerdán Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtóértekezletet tart a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek rendkívüli ülése után Brüsszelben 2022. március 16-án
Forrás: Stephanie Lecocq / MTI/EPA

Mint hangsúlyozta,

A NATO-NAK FELELŐSSÉGE, HOGY AZ UKRAJNAI HÁBORÚ NE TERJEDJEN TOVÁBB, AZ ORSZÁG HATÁRAIN TÚLRA.

"Pusztulást és szenvedést látunk Ukrajnában, de ez még súlyosbodhat, ha a NATO úgy avatkozik be, hogy a két ország közötti konfliktus kiterjedt háborúvá válik Oroszország és a szövetségesek között - jelentette ki. Hozzátette: "a NATO nem tűr semmilyen támadást szövetségesei ellen, Moszkvának efelől nem lehet kétsége, több százezer katona áll készenlétben a szövetség határainak védelmére".

 

Putyin elismerte: áremeléshez és munkanélküliséghez vezetnek majd a nyugati szankciók az orosz gazdaságban

 

Oroszország gazdasága mindenképpen alkalmazkodni fog a nyugati szankciók teremtette új realitásokhoz, de a strukturális változások az árak és a munkanélküliség átmeneti emelkedéséhez vezethetnek - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai gazdasági videókonferencián.

"Az orosz gazdaság mindenképpen alkalmazkodni fog az új realitásokhoz. Megerősítjük technológiai és tudományos szuverenitásunkat. További forrásokat irányítunk a mezőgazdaság, a gyártás, az infrastruktúra és a lakásépítés támogatására. A gyorsan növekvő, dinamikusan fejlődő nemzetközi piacokra tekintettel tovább fogjuk fejleszteni a külkereskedelmi kapcsolatokat" - mondta Putyin.

"Kétségtelen, hogy az új realitások mélyreható strukturális változásokat igényelnek gazdaságunkban, és hadd ne titkoljam, ezek nem lesznek könnyűek, az infláció és a munkanélküliség átmeneti emelkedéséhez vezetnek" - mondta.

"Ebben a helyzetben a mi feladatunk az, hogy minimalizáljuk az ilyen kockázatokat, és ne csak szigorúan teljesítsük az állam minden szociális kötelezettségét, hanem új, hatékonyabb mechanizmusokat is indítsunk a polgárok és jövedelmeik támogatására" - hangsúlyozta az elnök.

Megjegyezte, hogy az orosz jegybank deviza-tartalékai egy részének jogtalan külföldi befagyasztása megkérdőjelezi az úgynevezett első osztályú eszközök megbízhatóságát.

"Valójában mind az Egyesült Államok, mind az EU nagyon is valóságos mulasztást jelentett be az Oroszországgal szembeni kötelezettségeinek teljesítésében. Ma már mindenki tudja, hogy a pénzügyi tartalékokat egyszerűen el lehet lopni" - fogalmazott Putyin.

 

Zelenszkij: Ukrajna mostantól az energetikai Európai Unió tagja

 

Befejeződött az ukrán és európai energiarendszer egyesítése, mostantól Ukrajna az energetikai Európai Unió tagja – írta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren szerdán.

Az Európai Bizottság és az Európai Villamosenergia-hálózatok Szövetsége megállapodást kötött, hogy

FEBRUÁR VÉGÉN MEGKEZDIK UKRAJNA SÜRGŐSSÉGI CSATLAKOZTATÁSÁT AZ EU-S ENERGIAHÁLÓZATHOZ.

Az elnök köszönetet mondott az uniós vezetésnek, kiemelten az Európai Bizottság vezetőségének.

 

20-30 évet eshet vissza az orosz gazdaság egy orosz közgazdász szerint

 

Az orosz gazdaság 20-30 évet eshet vissza, és Vlagyimir Putyin orosz elnök a saját rezsimjét sodorta veszélybe Ukrajna megtámadásával - mondta kedden az AFP hírügynökségnek adott interjúban Szergej Gurijev közgazdász, az orosz kormány volt gazdasági tanácsadója, aki 2013-ban Franciaországba menekült.

Putyinnak sikerült romba döntenie az orosz gazdaságot néhány hét alatt

– jelentette ki az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) korábbi vezető közgazdásza, aki jelenleg a párizsi Science Po politikatudományi egyetem oktatója. Úgy vélte, a nyugati szankciók miatt "hatalmas recesszió" következik Oroszországban, és az ország "várhatóan" fizetésképtelenné válik.

Szergej Gurijev szerint "az elmúlt nyolc évben az orosz gazdaság stagnált. De amivel most néz szembe, az az orosz gazdaságot húsz-harminc évvel fogja visszavetni a háztartások bevételeit és a gazdaság struktúráját illetően".

Véleménye szerint nem szabad lassítani a szankciókat, de úgy véli, hogy

amennyiben a szankciók célja Putyin háborújának megfékezése, akkor Európának nem lesz más választása, mint nem vásárolni több orosz olajat.

Miután több uniós tagállam is elzárkózik az orosz gázimport leállításától, hiszen gázellátásuk nagymértében az orosz gáztól függ, a közgazdász szerint az olajembargó mérhetne jelentős csapást azokra a forrásokra, amelyekből Moszkva finanszírozza a háborút.

 

Putyin szerint valódi fenyegetés volt, hogy Kijev atomfegyverhez akar jutni

 

Valódi volt a fenyegetés, hogy Ukrajna atomfegyverhez akar jutni - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai videókonferencián.

Kijelentések hangzottak el a kijevi hatóságok részéről, miszerint saját nukleáris fegyvereket és hordozóeszközöket szándékoznak létrehozni. Ez valódi fenyegetés volt

 - hangoztatta az elnök.

Putyin megismételte a korábban magas rangú orosz katonai vezetők által hangoztatott vádat, miszerint Ukrajnában biológiai fegyverek összetevőit állították elő.

"Több tucat laboratóriumból álló hálózat is működött Ukrajnában, ahol katonai és biológiai programokat, többek között koronavírus, lépfene, kolera, afrikai sertéspestis és más halálos betegségek mintáival végzett kísérleteket végeztek a Pentagon irányításával és pénzügyi támogatásával" - mondta.

 Putyin szerint Ukrajna "az Egyesült Államok és számos nyugati ország bátorításával célzottan erőszakos forgatókönyvre, vérfürdőre és etnikai tisztogatásra készül a Donyec-medencében".

"A Donyec-medence, majd a Krím elleni masszív offenzíva csak idő kérdése volt" - hangoztatta, hozzátéve hogy a háború már évek óta folyt és 14 ezer áldozattal járt Délkelet-Ukrajnában.

"Véres terrorcselekménynek" minősítette a Donyeck ellen kazettás töltetet hordozó Tocska-U harcászati rakétával hétfőn elkövetett, több, mint húsz emberéletet követelő ukrán támadást. A Nyugatot "erkölcsi leépüléssel" és "teljes elembertelenedéssel" vádolta meg, amiért nem vett tudomást a történtekről, a polgári célpontok elleni válogatás nélküli támadásokat pedig a Harmadik Birodalom végnapjaiban elkövetett "fasiszta" gaztettekhez hasonlította.

Putyin, miként a Moszkva által "különleges hadműveletnek" nevezett háborút elindító beszédében, most is azt állította, hogy Oroszországnak nem áll szándékában megszállni Ukrajna területét. A támadás megindításáról szóló döntésről szólva hangsúlyozta, hogy megítélése szerint a helyzet diplomáciai úton történő megoldásának lehetőségei teljesen kimerültek, mégpedig nem Moszkva hibájából.

Hangot adott véleményének, hogy a hadművelet sikeres, és szigorúan a tervek szerint halad, az orosz fegyveres erők által alkalmazott taktika teljes mértékben igazolta magát és az orosz katonák mindent megtesznek a civil veszteségek elkerülése érdekében az ukrán városokban.

Első ízben osztotta meg a nyilvánossággal, hogy, mint mondta, a háború megkezdésekor Moszkva több csatornán felajánlotta a kijevi hatóságoknak, hogy ne kezdjenek katonai műveletekbe, hanem az értelmetlen vérontás elkerülése érdekében hajtsanak végre csapatkivonást a Donyec-medencéből, de nem járt eredménnyel.

Azt mondta, hogy a Nyugat gyenge és függésben élő Oroszországot akar, de ezt a célját most sem fogja elérni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt üzente a Nyugatnak, hogy „nem fog sikerülni" a globális dominancia elérésére és "Oroszország feldarabolására" tett kísérlete. 

Ha a Nyugat azt gondolja, hogy Oroszország visszalép, akkor nem érti Oroszországot

 – mondta Putyin. 

Putyin azt állította, hogy kész megvitatni Ukrajna semleges státuszát de így is, úgy is eléri a hadműveletekben kitűzött célokat.  


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában