Illegális bevándorlás

2023.07.09. 13:26

A bajor miniszterelnök szerint szigorúbban kell ellenőrizni a német határokat

Szigorúbb határellenőrzést sürgetett a Németországba irányuló szabályozatlan migráció elleni küzdelemben Markus Söder bajor miniszterelnök.

MW

Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Lukas Barth

A konzervatív német Keresztényszociális Unió (CSU) vezető politikusának nyilatkozata a Bild című német lap vasárnapi számában jelent meg. Ebben kijelentette: 

"minden országnak, amelynek külső (uniós) határai vannak, követnie kellene a mi határrendészeti példánkat, továbbá a szövetségi kormánynak is fokoznia kellene a határellenőrzést".

Bajorország, amely a legnagyobb területű német tartomány Ausztriával, Csehországgal és Svájccal határos.

Söder példának állította a bajor határőrséget, amely nyolcvanezer gyanúsítottat fogott el, "köztük embercsempészeket, kábítószer-kereskedőket és más súlyos bűnözőket".

A belső határellenőrzést feleslegessé tevő Schengen-övezetben, amelyhez 26 európai ország tartozik, az elmúlt években több tagállam élt a határellenőrzés ideiglenes bevezetésének lehetőségével, de jelenleg nincs állandó személyellenőrzés a határokon.

Németország 2015 ősze óta végez ellenőrzést az Ausztriával közös bajor határon, miután a balkáni útvonalon menekültek és más migránsok tízezrei jutottak el Görögországból Nyugat-Európába. De az ilyen ellenőrzést csak a szövetségi belügyminiszter rendelheti el és terjesztheti ki, az egyes tartományok nem.

A tartományi belügyminiszterek legutóbbi ülésén heves vitát váltott ki, hogy egyes miniszterek a német-lengyel és a német-svájci határon is követelték az ideiglenes ellenőrzés bevezetését. 

Armin Schuster szászországi belügyminiszter például azt követelte, hogy a belső határellenőrzést igazítsák a mostanra kialakult helyzethez, vagyis a bajor gyakorlatot alkalmazzák más tartományokban is. Szászország Lengyelországgal és Csehországgal határos.

Schuster rámutatott, hogy mintegy 

három hónapja majdnem kétszer annyi illegális bevándorlót észleltek a lengyel határon, mint az osztrákon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában