Vélemény

2023.07.13. 08:59

Tarlós István: ha bekövetkezik a csőd, abban messze nem ártatlan a városvezetés

A korábbi főpolgármester a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, Karácsony Gergelynek sem lenne dicsőség, ha az ő regnálása idején menne csődbe Budapest.

MW

Tarlós István korábbi főpolgármester a Városházán 2019. október 12-én

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

− Nem tudni biztosan, mennyire igaz a közvetlen csődveszély. Lehet, hogy így van, lehet, hogy nem. A városvezetés nem a matematika szabályai szerint bánik a számokkal, ez régóta látszik − fogalmazott a lapnak Tarlós István. A volt főpolgármester arra reagált, hogy a múlt héten kiderült: a városvezetés már márciusban arról küldött levelet a Pénzügyminisztériumnak, hogy csődbe kerül Budapest.

– A magam részéről nem kívánom a csődöt sem a városnak, sem Karácsonynak, de ha mégis bekövetkezik, abban messze nem ártatlan a városvezetés. Hiá­ba csoportosítják saját érdekeik szerint a tényeket, egy csőd esetén már nem az fog dönteni, hogy mit mond Kiss Ambrus vagy mit ír a Népszava – hangsúlyozta Tarlós István, aki szerint Karácsony Gergelynek sem lenne dicsőség, hogy az egyesített főváros 150 éves fennállása óta az ő főpolgármestersége idején dőlne be először. Leszögezte: tényszerűen az előző városvezetés 2010-ben 251 milliárd forint adósságot örökölt, 2019-ben a fővárost 200 milliárd forint tartalékkal adták át. Hozzátette: ehhez jön még, hogy Karácsonyék ideje alatt az iparűzési adónak csak a növekménye 107 milliárd forint. Ezekkel a számokkal lehet hasonlítani az elvonásokat.

A többi politikai és kommunikációs zsonglőrködés. Nem tudom, mi történik a tartalékkal, ahogy azt sem, hogy mennyi forrást fordított esetleg a városvezetés önként vállalt feladatok finanszírozására a kötelező feladatellátás rovására

− fogalmazott Tarlós István.

Arra a kérdésre, miszerint Karácsony Gergely mennyire foglalkozik a budapestiekkel és mennyire építi saját politikai ambícióit, Tarlós István úgy fogalmazott: „Furcsa személyiség Karácsony. A minap azt mondta rólam több jó mellett, hogy »régimódi« vagyok. Ez bizonyos értelemben (műszaki kérdések, városvezetés lényege, rendpártiság, gazdálkodás, szivárványos politika megítélése) igaz is.

Én pedig, szintén bizonyos emberi tulajdonságai elismerése mellett, azt mondom, hogy Karácsony Gergő egy feminin alkat, akinek nem a polgármesterséget szabták a személyiségére. Úgy látom, valójában nem is nagyon érti a várost és nem is nagyon ismeri. Ezzel együtt várhatóan Gyurcsány támogatni fogja őt, és ha egyedül marad az ellenzéki oldalon, van esélye az újraválasztásra, aminek nem teljesítményi oka van, hanem politikai, indulati okok”

− vélekedett a korábbi főpolgármester.

A teljes cikk ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában