Kapcsolatok

2023.09.14. 16:06

Orbán Viktor az olasz miniszterelnökkel és a bolgár államfővel tárgyalt

Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban találkozott, hogy megvitassák a legfontosabb európai és nemzetközi kérdéseket valamint Róma és Budapest kiváló kétoldalú kapcsolatait – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, aki a bolgár államfővel történt egyeztetésről is beszámolt.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Orbán Viktor kormányfő tárgyal a Karmelita kolostorban 2023. szeptember 14-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A Budapesti Demográfiai Fórum eredményeit kommentálva megerősítették a családbarát politika fontosságát az Európa előtt álló demográfiai kihívások tükrében is.

Ukrajnával kapcsolatban a két miniszterelnök elítélte az orosz agressziót, és békére szólított fel. Emlékeztettek a Kijevnek eddig nyújtott támogatásra, és hangsúlyozták az európai egység megőrzésének fontosságát Ukrajna támogatásában.

A migrációs kérdésekkel kapcsolatban megismételték: gyorsan és határozottan kell fellépni. 

A migráció az Európai Unió közös kihívása, amelyre kollektív választ kell adni

 –vélekedtek, hozzátéve: az útnak indulások megelőzése érdekében a külső dimenzióra kell összpontosítani, különösen a migránsok származási és tranzitországainak nyújtott politikai és gazdasági támogatáson, az embercsempész-hálózatok elleni küzdelmen, valamint az olyan személyeket érintő hatékony visszaküldési politikán keresztül, akiknek nincs joguk Európában maradni. A származási országok együttműködésének biztosítása érdekében feltételrendszeri mechanizmusokat is be kell vezetni – hangsúlyozták.

ORBÁN Viktor; MELONI, Giorgia
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfŐ (j) fogadja Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt a Karmelita kolostorban 2023. szeptember 14-én
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A két miniszterelnök elkötelezte magát kormányaik további szoros együttműködése mellett, tekintettel a 2024 második felében esedékes magyar uniós elnökségre – olvasható a tárgyalás után kiadott közleményben.

Bulgária államfőjével is tárgyalt Orbán Viktor 

Az európai politikai helyzetről és energetikai ügyekről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Rumen Radev bolgár köztársasági elnökkel csütörtökön a Karmelita kolostorban – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár. 

Orbán Viktor hangsúlyozta, Bulgária szerepe a számunkra egyre fontosabb, hiszen tranzitországként elősegíti Magyarország energiabiztonságát, és ebben kiváló partnerünknek bizonyult.

A megbeszélésen szó volt a nyugat-balkáni országok EU-csatlakozási kilátásairól, valamint az ukrajnai háború kapcsán a tűzszünet és a béketárgyalások fontosságáról is, mondta a sajtófőnök.

A bolgár államfő látogatása keretében aláírásra került egy szándéknyilatkozat a Bulgargaz és az MVM CEEnergy, valamint leányvállalataik közötti együttműködés megerősítéséről a földgázellátás és -kereskedelem területén a közép-kelet-európai és délkelet-európai régióban.

A felek ez alapján összehangolják és megvitatják a cseppfolyósított földgáz beszerzésére valamint a földgáz továbbszállítására és értékesítésére vonatkozó megállapodásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában