Diplomácia

2023.09.29. 12:19

Orbán Viktor: szoros, sikeres a szerb-magyar együttműködés

A szerb-magyar politikai és gazdasági együttműködés szoros, a gazdasági együttműködés kifejezetten sikeres – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Belgrádban, Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnökkel közösen adott sajtónyilatkozatában.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b), Aleksandar Vucic szerb elnök (k) és Khálid bin Mohammed bin Zájed Ál Nahján sejk, Abu Dzabi trónörököse (j) Szerbia, az Egyesült Arab Emírségek és Magyarország vezetőinek hármas csúcstalálkozóján Belgrádban 2023. szeptember 29-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Benko Vivien Cher

A kormányfő kifejtette: az egyik ország bent van az Európai Unióban, a másik nincsen, "ez nem hátrány, ez lehetőségeket is tartogat".

Egy olyan ország, amely befektetési lehetőségeket keres a világban, nehezen találhatna ennél kedvezőbb politikai és gazdasági terepet

– emelte ki.

Orbán Viktor és Aleksandar Vucic Hálid bin Mohamed bin Zájed Ál Nahajan sejkkel, az Egyesült Arab Emírségek trónörökösével folytatott megbeszélést. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: a háromoldalú csúcstalálkozón az volt a cél, hogy bemutassák a szerb-magyar gazdasági együttműködést az emírségek képviselőjének. 

ORBÁN Viktor; VUCIC, Aleksandar
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j), Aleksandar Vucic szerb elnök (k) és Khálid bin Mohammed bin Zájed Ál Nahján sejk, Abu Dzabi trónörököse (b) Szerbia, az Egyesült Arab Emírségek és Magyarország vezetőinek hármas csúcstalálkozóján Belgrádban 2023. szeptember 29-én
Fotó: Benko Vivien Cher / Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A megbeszélés módot adott a lehetőségek feltérképezésére, az infrastruktúra és a kereskedelem terén folytatott együttműködés megismertetésére. Hozzátette: Magyarországnak most először volt alkalma részt venni ilyen találkozón.

Kiemelte: 

meggyőződése, hogy meggyőzően tudják a közös szerb-magyar perspektívát képviselni a térség iránt érdeklődő harmadik országok és befektetők előtt.

Hangsúlyozta: 

Aleksandar Vucic elnökkel délután tartandó megbeszélésükön téma lesz a migráció kérdése, Brüsszel kérdése és az Európai Unió bővítése és az utóbbival kapcsolatos határidő.

Ezzel összefüggésben Orbán Viktor kijelentette: Magyarország minden konfliktusban a párbeszéd híve volt, álláspontja szerint ugyanis a konfliktusokat párbeszéd útján lehet megoldani.

Semmilyen szankciót nem támogatunk semmilyen ország ellen

– fogalmazott a miniszterelnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában