Stratégiai egyeztetés

2023.11.24. 10:49

Diplomáciai látogatásra érkezik hétfőn Budapestre Charles Michel, az Európai Tanács elnöke

Rövid tájékoztatás szerint a brüsszeli politikus Orbán Viktor miniszterelnökkel folytat majd kétoldalú egyeztetést.

MW

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke

Forrás: MTI/AP

Fotó: Omar Havana

A hírt az Európai Tanács elnökének szóvivője közölte az X-en – szúrta ki a bejegyzést a Magyar Nemzet.

A látogatás bejelentését megelőzően Orbán Viktor levelet írt Charles Michelnek, melyben a magyar miniszterelnök figyelmeztetett:

az uniós vezetők közötti stratégiai egyeztetés nélkül nem lehet tárgyalni újabb támogatások jóváhagyásáról vagy Ukrajna EU-csatlakozásáról. 

Orbán a harctéri helyzetre figyelmeztetve sürgősnek nevezte a témával kapcsolatos tárgyalások lefolytatását, és az Egyesült Államok szerepére is utalt:

Biztosra vehetjük-e, hogy az Egyesült Államok folytatja a támogatást? Miként képzeljük el Európa biztonsági szerkezetét a háború után?

– tette fel a kérdést a Politico brüsszeli hírportál által idézett levélben a magyar miniszterelnök.

Charles Michel látogatásának célja, hogy enyhítse az Európai Unió és Magyarország között a jogállamisági kérdések miatt növekvő feszültséget még a december közepére tervezett uniós csúcs előtt, amelynek egyik központi kérdése Ukrajna további támogatása az EU részéről – írja újabb cikkében a Politico. Hozzáteszi: az Európai Tanács elnöke a hétfői beszélgetés alkalmával szeretne megállapodásra jutni Magyarországgal, elkerülve, hogy az uniós csúcs kudarcba fulladjon.
A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában