Ukrán válság

2023.12.20. 06:23

Jövőre több mint egymillió drónt gyárt Ukrajna

665. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ölben viszi a macskáját egy nő egy ukrán rakétatámadásban súlyosan megrongálódott lakóház előtt a kelet-ukrajnai Donyeckben 2023. december 19-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Valerij Melnyikov

Ukrajna 150 millió euró uniós támogatást kap

Ukrajna 150 millió euró (57,6 milliárd forint) uniós támogatást kapott a Support to Ukraine's Fast Recovery finanszírozási megállapodás keretében – jelentette be az ukrán pénzügyminisztérium.

Antony Blinken: az Egyesült Államok 2024-ben is Ukrajna támogatásának folytatását ösztönzi majd a világban

Az Egyesült Államok 2024-ben is próbálja majd Ukrajna támogatása mögé állítani a világot – jelentette ki az amerikai külügyminiszter szerdán.

Antony Blinken Washingtonban tartott évzáró sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy Ukrajna támogatásával szeretnék a továbbiakban is demonstrálni azt, hogy az orosz agresszió stratégiai hiba volt és Vlagyimir Putyin nem volt képes elérni célját, Ukrajna eltörlését a térképről.

Az amerikai miniszter nehéz évként értékelte 2023-at a harcmezőn Ukrajna számára, ugyanakkor eredménynek mondta a Fekete-tengeren elért ukrán katonai sikert, valamint azt, hogy Ukrajna képes volt szállítási folyosót nyitni gabonája és egyéb termékei exportja előtt a világ számára.

Azt is kijelentette, hogy

Ukrajna sikere szempontjából a nemzetközi támogatás kritikusan fontos, és egyben felszólította az amerikai Kongresszust, hogy fogadja el Joe Biden elnök részben Ukrajna támogatásának finanszírozásáról szóló költségvetési kérését.

A terhek közös megosztásának legjobb példájaként jellemezte az Egyesült Államok és Európa között Ukrajna segítését, amire Antony Blinken szerint Európa 110 milliárd dollárt fordított, miközben az Egyesült Államok 70 milliárdot.

Hozzátette, hogy az Egyesült Államok által felajánlott támogatás 90 százaléka belföldön hasznosult új munkahelyek, amerikai vállalkozásokhoz érkező bevételek formájában, valamint az amerikai hadiipar erősödésének révén.

Az amerikai diplomácia vezetője az elmúlt év eredményeként Oroszországot katonai, gazdasági és diplomáciai értelemben gyengébbnek, miközben a NATO-t nagyobbnak és erősebbnek nevezte.

A következő év átfogó amerikai diplomáciai céljával kapcsolatban Antony Blinken úgy fogalmazott, hogy

továbbra is vállt vállnak vetve állunk azokkal, akik osztják a mi elképzelésünket egy szabad, nyitott, sikeres és biztonságos világról.

Ukrán szárazföldi erők: az új elektronikus névjegyzék alapján a munkahelyükön is elérhetik a hadköteleseket

A katonai szolgálatra kötelezettek nemrégiben elindított elektronikus nyilvántartása hamarosan lehetővé teszi annak nyomon követését, hogy egy személy hol dolgozik és fizet adót, ez pedig megkönnyíti a behívók kézbesítését – mondta el Volodimir Fityo, az ukrán szárazföldi erők tájékoztatási részlegének vezetője szerdán az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjújában.

A tisztségviselő kifejtette, hogy már működik a katonai szolgálatra kötelezettek Oberih elnevezésű elektronikus nyilvántartása, amely azonban még nincs szinkronban más állami nyilvántartásokkal. Kiemelte, hogy amint a vonatkozó törvényjavaslatot elfogadja a parlament, ez a lista összekapcsolódik más állami nyilvántartásokkal.

„Így látni fogjuk például, hogy egy állampolgárt Kijevben regisztráltak, de most Lvivben dolgozik, mert a fizetése utáni személyi jövedelemadóját az adóhivatal ottani kirendeltségének fizeti be” – magyarázta.

A hadsereg a kérdéses személynek munkát adó vállalat tulajdonosához fordulhat majd azzal, hogy az alkalmazott hadköteles, ezért mozgósítás miatt meg kell jelennie a területileg illetékes toborzóközpontban. Ezután a vállalkozás vezetője tartozik majd felelősséggel azért, hogy az alkalmazottja megjelenjen a toborzóirodán – tette hozzá a szárazföldi erők parancsnokságának képviselője.

Fityo kiemelte: ennek az új rendszernek köszönhetően megszűnik az az eddigi gyakorlat, hogy sportklubokban, éttermekben vagy éppen egy útellenőrző ponton adják át a hadköteleseknek a felszólítást a toborzóirodában történő megjelenésre, mivel a lakhelyén nem tudták neki a behívót kézbesíteni.

Nagyon nagy humánerőforrás kell jelenleg az értesítések eljuttatásához a katonai szolgálatra kötelezettekhez. Az orosz propaganda is sokat ártott ebben a témában, ami miatt a férfiak egy bizonyos kategóriája fél megjelenni a toborzóközpontban. Az orosz propaganda ugyanis azt a hiedelmet keltette, hogy onnan rögvest a frontra viszik az embereket harcolni

– magyarázta a tisztségviselő.

Ukrajna jövőre több mint egymillió drónt gyárt

Ukrajnában jövőre egymillió felderítő, több mint 10 ezer közepes hatótávolságú támadó és több mint ezer darab ezer kilométeres hatótávolságú drón gyártását tervezik – közölte Olekszandr Kamisin stratégiai iparágakért felelős ukrán miniszter szerdán a Telegramon. 

A tárcavezető visszautalt arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök keddi évzáró sajtóértekezletén egymillió drón gyártásáról beszélt. Ezt pontosítva, kijelentette, hogy ez csupán a felderítő drónokra vonatkozik. 

Kiemelte, hogy decemberben egy hónap alatt 50 ezer új felderítő drónt gyártanak Ukrajnában. 

Emellett már több mint tízezer közepes hatótávolságú támadó drón gyártására vagyunk képesek

 – hangsúlyozta Kamisin.

A Nemzetközi Vöröskereszt ukrajnai szervezete arról adott hírt, hogy a dél-ukrajnai Herszon városának éjszakai orosz ágyúzása következtében megsemmisült egy raktár, amelyben a régió lakosainak szánt humanitárius segélycsomagokat tároltak. A közlemény szerint senki sem sérült meg, de az összes humanitárius segély elégett.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, szerdai összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta a 349 ezret. Az ukrán erők előző nap megsemmisítettek egyebek mellett 16 orosz harckocsit, 16 tüzérségi rendszert és 17 drónt.

Nehéz helyzetben az ukránok

Az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnoka, Szirszkij "nehéz helyzetről" beszélt a keleti fronton. Az orosz hadsereg Kupjanszk, Limanszk és Bahmut irányban támad, előnyben van a fegyverek és a személyzet szempontjából. Bahhmut közelében az Orosz Föderáció célja, hogy offenzívát indítson Csaszov Jar ellen, hogy végül elérje a donyecki régió határait. A harkovi régióban az oroszok folytatják támadásukat Sinkovka térségében azzal a céllal, hogy ugródeszkát teremtsenek a Kupjanszk elleni további támadáshoz.

"Csapataink mindhárom irányban tartják a védelmet és megsemmisítik az ellenséget. Az ellenség súlyos veszteségeket szenved, amelyeket a volt foglyokból álló rohamzászlóaljak tartalékosai pótolnak" - jelentette Szirszkij.

Moszkva fejleszti nukleáris arzenálját

Vlagyimir Putyin orosz elnök a védelmi és katonai vezetőknek azt mondta, hogy Moszkva jó úton halad céljai eléréséhez, hisz a legyőzésére tett kísérletek kudarcot vallottak.

Putyin azt is elmondta, hogy Moszkva fejleszti nukleáris arzenálját és a legmagasabb szintű készenlétben tartja a hadsereget.

Zelenszkij újabb támogatásokat kér

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy a hadsereg további 500 000 ember mozgósítását kérte az orosz erők területéről való eltávolításáért folytatott harcban, és sürgette az Egyesült Államokat és Kijev más nyugati szövetségeseit, hogy továbbra is támogassák országát.

Reményét fejezte ki, hogy hamarosan folytatódnak a fogolycserék,

amelyek - mint mondta - az orosz fél által nem részletezett okok miatt késnek. A legutóbbi cserére augusztus elején került sor.

Amerikai szankciók iráni drónokat gyártó cégekre

Az amerikai pénzügyminisztérium egy sor korlátozást jelentett be olyan iráni és más országbeli személyekkel és szervezetekkel szemben, amelyek alkatrészeket szállítottak iráni katonai drónok gyártásához - írta a Kyiv Independent.

Rengeteg új katonával erősít jövőre az orosz hadsereg

Az orosz hadsereg 2024 végéig akár 745 000 szerződéses katonát is alkalmazhat - jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Orosz dróntámadás érte Kijevet és Harkiv városát

Több orosz drón támadta kedd este az ukrán fővárost, Kijevet, legalább két csapás a kelet-ukrajnai Harkiv városát vette célba, az ország déli részén fekvő Herszonban kilenc ember megsebesült a települést ért tüzérségi belövésekben - közölték a hatóságok.

Roman Mrocsko, Herszon polgármestere azt írta a Telegramon, hogy a települést ért ágyúzásban kilenc ember megsebesült, köztük négy gyermek. A sebesültek közül "egy anya és három gyermeke kórházba került. Az állapotuk közepesen súlyos. Zúzódásaik és robbanás okozta sebeik vannak" - írta a városi elöljáró, hozzátéve, hogy a másik öt sebesültet a helyszínen ellátták.   

Több iráni gyártmányú, "Sahíd" robbanószerkezetű drónt is lelőtt az ukrán légvédelem, amint azok Kijev felé tartottak - közölte a fővárosi katonai közigazgatás vezetője, Szerhij Popko a Telegramon.   

"Az előzetes adatok szerint (...) nincsenek áldozatok, sem károk" - írta. Megjegyezte: decemberben a főváros ellen ez volt az ötödik támadás, amelyet a Fekete-tenger irányából hajtottak végre.   

Harkiv polgármestere, Ihor Terehov legalább két tüzérségi lövedék becsapódásáról számolt be lakóházak közelében. "Az áldozatokról és a pusztításról szóló információk összegyűjtése folyamatban van" - közölte.

Csaknem tízezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5222 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4468 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 48 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a tájékoztatásban. 

Herszon és Szumi területét támadták az oroszok

A Szumi és a Herszon elleni orosz támadásokban tegnap hat ember, köztük három gyermek sérült meg - jelentették helyi tisztviselők.

Félmillió új katonát akar Zelenszkij

450 ezer - 500 ezer új katona mozgósítását javasolja az ukrán elnök, az ehhez szükséges forrásokat a kormányzati kiadások jelentős csökkentésével akarják elérni - írta a Kyiv Independent. 

Ez történt kedden:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában