Ukrán válság

2024.02.02. 05:31

Ukrajna kifogyott a tüzérségi lövedékekből

709. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán katonák egy SZ60 típusú, egycsövû légvédelmi gépágyúval lövik az orosz állásokat a frontvonalnál, a dél-ukrajnai Zaporizzsja megyében 2023. december 18-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Jakiv Liasenko

Putyin: csaknem teljesen megújultak az orosz hadászati nukleáris erők

Oroszország csaknem teljesen megújította hadászati nukleáris erőit - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy, az orosz fegyvergyártás történelmi központjában, Tulában pénteken megtartott fórumon.

Mára már csaknem teljesen, 95 százalékban megújítottuk a stratégiai nukleáris erőket, a haditengerészeti komponensüket majdnem 100 százalékban. Ez jó, megbízható hátország a stratégiai biztonságunk szempontjából

 - mondta.

"Ugyanilyen eredményeket fogunk elérni a hadsereg és a haditengerészet hagyományos fegyverek teljes skálájával való felszerelésében, beleértve az ígéretes új generációs modelleket is" - tette hozzá.

Az állította, hogy a legújabb orosz fegyverek fölényben vannak a NATO-megfelelőikkel szemben, "ez nyilvánvaló tény".

Putyin méltatta az orosz hadiipar termelési tempóját, valamint termékeinek mennyiségét és minőségét. Elmondta, hogy a harckocsigyártás a háború kezdete óta az ötszörösére, a gépjárműveké pedig a hétszeresére nőtt, ami "tisztességes mutató".

Az elnök szerint csak az elmúlt másfél év alatt 520 ezer új munkahely jött létre az orosz hadiiparban, amely elsősorban ugyan a "különleges hadművelet" igényeit elégíti ki, de több milliárd dollár értékben tudott külföldre eladni.

Bejelentette, hogy az állami védelmi megrendeléseket gyakorlatilag 100 százalékban teljesítik, és kifejezte meggyőződését, hogy ez a jövőben is így lesz.

Méltatta, hogy az elmúlt két év alatt nem csak az orosz hadiipari komplexum teljesített jól, hanem a gazdaság egésze stabilitást mutatott, ellenállt a példátlan külső nyomásnak és továbbra is stabilan fejlődik, annak ellenére, hogy összeomlást jósoltak neki. Azt mondta, hogy ezzel kapcsolatban bemutatna egy gesztust, de nem fogja megtenni a jelenlévő sok nő miatt. Az államfő szerint az orosz gazdaság lett vált Európában a vásárlóerő-paritás tekintetében és úgy vélekedett, hogy ez a folyamat gyorsulni fog.

Putyin a drónokat nevezte a siker kulcsának a harctéren. Azt mondta, az győz, aki nem csak gyorsan reagál az ellenség által használt eszközökre, hanem "saját, hatékonyabb eszközöket is készít".

"Az győz, aki mindezt gyorsabban teszi" - mondta.

Elismerte, hogy péntek reggel beszélt a vezérkarral arról, hogy az egyik frontszakaszon a helyzet "bonyolultsága" éppen a pilótanélküli légijárművekkel áll összefüggésben. Az hangoztatta, hogy rádióelektronikai bázis egy olyan terület, ahol még sokat kell dolgozni.

"Ez az egyik Achilles-sarkunk. De jó irányba haladunk. A horizont, hogy úgy mondjam, nem távolodik folyamatosan" - fogalmazott.

Utasította Gyenisz Manturov miniszterelnök-helyettest is, hogy a drónok elfojtása érdekében összpontosítson a mikroelektronika területén végzett orosz fejlesztések végrehajtására. Fontosnak nevezte, hogy ezeket a fejlesztéseket az ukrajnai katonai műveletek keretében használják fel.

Politikai témákra kitérve arról beszélt, hogy az ország lakosságának 90 százaléka támogatja a fegyveres erőket, akár adományokkal is, ami szerinte az ország egységének bizonyítéka és "abszolút megbízhatóan garantálja Oroszország győzelmét". Kijelentette, hogy a Krímről és Donyec-medencéről meghozott döntések a társadalom hangulata alapján születtek.

Megismételte álláspontját, miszerint az orosz katonák "a mai neonácikkal harcolnak", akiket az "gazdáik" eszközként használnak az Oroszország elleni harcban, és hogy az "úgynevezett ukrán fegyveres erők", mivel mentőautókra lőnek, "terrorszervezetté váltak". Anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna, azt mondta, hogy Moszkvában tudják, hogy Harkiv megyében az ottani orosz visszavonulás után az ukrán fél olyan dolgokat követett el, "amilyenre csak a neonácik képesek".

Ukrajnai háború - Ukrajna és Kanada nemzetközi koalíciót hoz létre az Oroszország által elhurcolt ukrán gyermekek hazatérésére

Kanada és Ukrajna nemzetközi koalíciót hoz létre, amely azon fog munkálkodni, hogy az Oroszország által erőszakkal elhurcolt gyerekek visszatérjenek Ukrajnába - jelentette be Mélanie Joly kanadai külügyminiszter kedden Kijevben, ukrán hivatali partnerével, Dmitro Kulebával közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A kanadai politikus előre be nem jelentett látogatásra érkezett az ukrán fővárosba. 

A gyermekek hazatérésének fontosságát nem szabad alábecsülni. Ez emberiességünk kérdése. A mai nap folyamán ezért Kanada és Ukrajna új nemzetközi koalíció megalakítását indítja el az ukrán gyerekek hazatérése érdekében

 - közölte Joly. Szavai szerint ennek a mechanizmusnak a keretében számos országgal terveznek együttműködni. "Kanadának és külügyminiszterének személyes elkötelezettsége a kérdés iránt fényesen példázza vezető szerepüket az emberi jogok védelmében. A Kanada által javasolt mechanizmus hatékony, és reméljük, hogy több ország aktívan részt vállal majd a gyermekeink hazaszállítására irányuló erőfeszítésekben" - mondta Kuleba.

A kanadai diplomácia vezetője arra emlékeztetett, hogy Ottawa már 9,5 milliárd dollár értékben nyújtott segítséget Ukrajnának, ebből 2,4 milliárd dollárt katonai segítségnyújtás formájában. Kiemelte, hogy 2014 óta a kanadai fegyveres erők több mint 40 ezer ukrán katonát képeztek ki. Jelezte azt is, hogy a két ország hamarosan ratifikálja a felújított szabadkereskedelmi megállapodásukat. Hangsúlyozta, hogy Kanada továbbra is megingathatatlan Ukrajna támogatásában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonon beszélt pénteken Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfővel. Az elnöki honlapon nyilvánosságra hozott közlemény szerint Zelenszkij köszönetet mondott a kazah népnek és a kazah vállalkozásoknak az Ukrajnának nyújtott humanitárius segítségnyújtásért. A beszélgetés alatt egyetértettek annak fontosságával, hogy érvényesüljenek a nemzetközi jog alapelvei az államok szuverenitása és területi integritása tekintetében.

Az ukrán elnök tájékoztatta hivatali partnerét az ukrán békeformula végrehajtásával és a globális békecsúcs megtartását célzó intézkedésekkel kapcsolatban eddig elért nemzetközi eredményekről. A két állam vezetői érintették a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok, valamint a politikai párbeszéd elmélyítésének kérdéseit is.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője pénteken újabb telefonbeszélgetést folytatott Jake Sullivannel, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával. Jermak a Telegramon közölte: megvitatták az ukrajnai fronton kialakult helyzetet, az ukrán védelmi erők műveleteit az orosz invázió visszaszorítására és az ukrán hadsereg jelenlegi szükségleteit. Jermak hangsúlyozta, hogy "az ukrán városok és közösségek minden nap és minden éjjel szenvednek Oroszország terrortámadásaitól, ezért továbbra is nagyon sürgető az ukrán légvédelmi rendszer megerősítése".

Sullivan a maga részéről gratulált Ukrajnának és Zelenszkij elnök teljes csapatának az Európai Unió 50 milliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatásának elnyeréséhez. Kiemelte, hogy az Egyesült Államok elnöki adminisztrációja aktív párbeszédet folytat mindkét amerikai párt kongresszusi képviselőivel annak érdekében, hogy megállapodás szülessen Ukrajna további támogatásáról.

Ukrán rendőrség: több mint száz civilt menekítettek ki Avgyijivka környékéről

Az ukrán rendőrség evakuálással foglalkozó Fehér Angyal elnevezésű csoportja több mint száz embert menekített ki a múlt héten a Donyeck melletti Avgyijivka város orosz megszállás alá került peremvidékéről – számolt be Pavlo Gyacsenko, a megyei rendőrség kommunikációs osztályának felügyelője, az evakuációs csoport tagja pénteken az ukrán Szabadság Rádió műsorában. 

A rendőrtiszt kiemelte, hogy ez egy rendhagyó művelet volt, amelynek végrehajtásában együttműködtek az ukrán fegyveres erőkkel. Kifejtette, hogy a művelet kockázatos volt az orosz csapatok folyamatos ágyúzása miatt. 

Az emberek fehér rongyokat tartva gyalog mentek az ágyútűzben az ukrán ellenőrzés alatt álló Avgyijivka központjába. 

A helyiek megértették, merre kell menniük. Minden többé-kevésbé eltervezett volt. Tudatában vagyunk annak, hogy lehetetlen száz százalékos biztonságot szavatolni az embereknek, ráadásul egy ilyen nagyszabású háború, és az orosz katonai alakulatok heves ágyúzása közepette. Szerencsére minden jól ment, és az emberek már viszonylagos biztonságban vannak

– fogalmazott a rendőr. Gyacsenko arról nem árult el részleteket, hogy pontosan miként kommunikáltak a megszállt területen lévő emberekkel. Annyit elmondott, hogy nem mobiltelefonon, mert az orosz hadsereg azt mindenkitől elvette. Hozzátette még, hogy az emberek vallomásai szerint az orosz megszállók brutálisan bántak a helyi lakossággal.
Az ukrán rendőrség büntetőeljárást indított, és a nyomozati anyagokat csatolja az orosz hadsereg bűncselekményeit tartalmazó dokumentációhoz.

Korrupció miatt elbocsátotta az ukrán védelmi miniszter egy magas rangú beosztottját

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter elbocsátotta a tárca műszaki, politikai és fegyverfejlesztési főosztályának megbízott igazgatóját, Toomasz Nahkurt egy nagyértékű beszerzési ügy kapcsán kirobbant korrupciós ügy miatt – hozta nyilvánosságra a védelmi minisztérium pénteken a Telegramon. 

A főosztályvezetőt azzal gyanúsították meg, hogy köze volt csaknem 1,5 milliárd hrivnya (14 millió forint) elsikkasztásához egy lőszerbeszerzési ügylet során. 

A minisztérium közölte, hogy a tisztségviselő leváltásának oka az volt, hogy büntetőeljárást indítottak ellene. Január 27-én értesítették a hatóságok hivatalosan Nahkurt, valamint Olekszandr Lijevet, a főosztály korábbi igazgatóját, a Lvivszkij Arszenal nevű vállalat vezetőit és egy külföldi cég képviselőjét arról, hogy a vizsgálat nyomán meggyanúsították őket a csaknem másfél millió hrivnyás sikkasztási ügyben való részvétellel.
 

Ukrán hírszerzés: Oroszország megtagadta a lelőtt repülőben elhunytak holttestének átadását 

Oroszország többszöri felszólítás után sem adta át Ukrajnának azoknak a hadifoglyoknak a holttestét, akik a moszkvai közlés szerint az ukrán hadsereg által lelőtt katonai szállító repülőgépen veszítették életüket – jelentette ki Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője csütörtökön. A szóvivő egy ukrán tévéműsorban elmondta: 

Kijev felszólította Moszkvát a január 24-én elhunyt ukrán hadifoglyok holttesteinek átadására, de az oroszok nem tettek eleget a kérésüknek.

Újfent nemzetközi vizsgálat indítását sürgette a repülőgép-szerencsétlenség ügyében, hogy világossá váljon: a katonai szállító repülőgépen fegyvereket vagy utasokat szállítottak-e a személyzeten kívül. 

Juszov megjegyezte, hogy a január 31-i hadifogolycsere keretében hazatértek olyan ukrán foglyok, akiket január 24-én kellett volna kicserélni.

Oroszország és Ukrajna egymást vádolja a repülőgép-szerencsétlenség ügyében. Az orosz vezetés saját állampolgárai meggyilkolásával vádolja Kijevet, míg az ukrán hírszerzés kétségbe vonja, hogy voltak-e egyáltalán ukrán hadifoglyok a gépen. Kijev nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy hadserege lőtte volna le az Il-76-os repülőgépet. Oroszország állítása, amely szerint a katasztrófában 65 ukrán hadifogoly vesztette életét, szintén nem ellenőrizhető független forrásokból. 

Ukrán tisztviselők szavai szerint a katasztrófa előtt Moszkva nem kért Kijevtől fegyvernyugvást a tervezett fogolycsere térségében a kérdéses időszakra, mint ahogyan azt korábban rendszeresen megtette.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő pénteken a RIA Novosztyi hírportálnak azt mondta, hogy a Kreml nem kapott a holttestek átadására vonatkozó ukrán kérést. 

Az elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak azt állította, a nyugati országok nem hajlandók részt venni az Il-76-os lelövésének nemzetközi vizsgálatában, mert attól félnek, hogy kiderülne az érintettségük.

Az orosz védelmi miniszter szerint több mint 23 ezer ukrán katona halt vagy sebesült meg januárban

Meghaladták a 23 ezer főt az ukrán hadsereg januári veszteségei - közölte Szergej Sojgu védelmi miniszter az orosz fegyveres erők parancsnokaival pénteken tartott telefonos konferencián.

A komplex tűzhatás következtében az ukrán fegyveres erők veszteségei az elmúlt hónapban meghaladták a 23 ezer főt halottakban és sebesültekben

– mondta a hadseregtábornok.

A tárcavezető szerint Kijev maradék tartalékait is harcba veti, és sietve hajtja végre a kényszermobilizációkat, hogy megakadályozza a védelem összeomlását. Állítása szerint az orosz erők előrenyomulnak, kiterjesztik az ellenőrzésük alatt álló zónákat, a kupjanszki, limani és donyecki frontszakaszon folytatott hadműveletek során pedig „felszabadították” Veszele, Krohmalne és Tabajivka településeket.

Ukrán katonák sebesült bajtársukat viszik a kelet-ukrajnai Bahmut térségében húzódó fronton az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2024.  január 26-án
Fotó: Efrem Lukackij / Forrás: MTI/AP

Az ukrán eszközveszteségekről szólva Sojgu azt mondta, hogy az orosz hadsereg több mint háromezret semmisített meg az ukrán hadsereg fegyverei közül, egyebek mellett német Leopard harckocsikat, amerikai Bradley gyalogsági harcjárműveket, Patriot légvédelmi rendszereket és HIMARS rakétavetőket. Közölte, hogy az elmúlt hónapban az orosz hadsereg 127 precíziós csapást mért az ukrán hadiipari komplexum katonai infrastruktúrájára és létesítményeire.

Fegyvergyártó, -korszerűsítő és -javító létesítmények, arzenálok, katonai repülőterek, üzemanyagbázisok, az ukrán fegyveres erők alegységei és külföldi zsoldosok telepítési helyei kaptak találatot

– mondta.

Állítása szerint az ukrán ellentámadás kudarca után az orosz fegyveres erők maguknál tartják a stratégiai kezdeményezést az érintkezési vonal teljes hosszában, és továbbra is módszeresen csökkentik az ukrán fegyveres erők harci potenciálját.

Ukrajna kifogyott a tüzérségi lövedékekből

Nagy bajban van az ukrán hadsereg: hiába pörgette fel a gyártást a háborúban álló ország, a nyugati segítséggel együtt sincs elegendő tüzérségi lövedék.

Soha nem volt elég 122 mm-es kaliberű lövedékünk.  Átlagosan naponta 15 lövést adunk le. De voltak olyan napok, amikor több mint száz lövést adtunk le vagy egyáltalán nem adtunk le egyet sem. Most felerősödött az ellenséges tevékenység a mi irányunkban, de ugyanolyan kevés lövedékünk van, mint korábban

− mondta a Politico hírportálnak egy név nélkül nyilatkozó ukrán tüzér, aki Avgyijivka közelében harcol.

Ukrán tüzérek amerikai gyártmányú 155 mm-es M777-es ágyú lövedékeit készíti elő tüzelésre a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban 2024. január 14-én
Fotó: Katerina Klocsko / Forrás: MTI/EPA

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter az elmúlt hetekben igyekezett sürgetni a nyugati szövetségeseket, hogy küldjenek több lövedéket.

Oroszország a napi tüzérségi támadásokban messze felülmúl minket. A front különböző területein és az ellenségeskedések különböző szakaszaiban öt-tízszer több tüzérségi lövedéket lőttek ki, mint az ukrán erők

− kongatta a vészharangot a miniszter.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el.

Ukrenerho: újabb orosz dróntámadások jelentős áramkimaradásokat okoztak

Péntekre virradóra is drónokkal támadta Oroszország Ukrajna energetikai infrastruktúráját, az Ukrenerho állami áramszolgáltató tájékoztatása szerint a csapások miatt a délkelet-ukrajnai Krivij Rih városban több tízezer háztartás és számos ipari létesítmény áram nélkül maradt.

Egy orosz dróntámadás során keletkezett kráter egy, a támadásban súlyosan megrongálódott lakóház előtt Harkivban 2024. január 30-án
Fotó: Jakiv Ljasenko / Forrás: MTI/EPA

Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk megye kormányzója közölte, hogy az áramkimaradás két bányaaknát is érintett, miközben mintegy száz bányász tartózkodott a föld alatt. Egy részüket sikerült azóta a felszínre juttatni.

Az Ukrenerho szerint az orosz dróntámadások elsősorban az ország déli és középső részét vették célba.

Az ukrán légierő péntek reggel azt közölte, hogy 24 orosz drónból 11-et sikerült lelőnie.

Folytatódó Liman és Donyeck környéki előrenyomulásról számolt be az orosz védelmi minisztérium

Kedvezőbb állásokat foglaltak el immár a második egymást követő napon az orosz erők Liman és Donyeck környékén, miközben öt frontszakaszon 17 ukrán támadást vertek vissza – közölte hadijelentésében az orosz védelmi tárca.

Az minisztérium szerint a legtöbb, szám szerint hét ukrán roham a kupjanszki frontszakaszon hiúsult meg. A Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint az érintkezési vonal mentén az ukrán fél vesztesége több mint nyolcszáz katona volt, akik közül a legtöbben, több mint 290-en a Liman körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Ukrán tüzérek egy Gepard önjáró légvédelmi gépágyúval Kijev közelében 2023. november 30-án
Fotó: Oleh Petraszjuk / Forrás: MTI/EPA

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett két üzemanyagraktárt, egy norvég gyártmányú NASAMS sorozatvető radarállomását, öt harckocsit - közülük hármat a herszoni fontszakaszon, nyolc páncélozott harcjárművet, egy brit AS-90-es, egy amerikai M109-es Paladin és egy lengyel Krab önjáró, valamint négy amerikai M777-es és két brit F-70-es vontatott tarackot, 17 HIMARS sorozatvető-rakétát, valamint 68 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást. Donyeckben egy férfi halált okozta egy távirányítású repülőszerkezetről ledobott gránát, a lunaszki Zimohirja településen pedig egy nyugdíjas nő meghalt, a 22 éves unokája pedig megsebesült, amikor házát drón találta el.

Zelenszkij: a legutóbbi fogolycsere is bizonyítja, hogy nem felejtenek el senkit

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök napi videójában méltatta az EU támogató döntését, amellyel négy év alatt összesen 50 milliárd eurót juttatnak Ukrajnába.

Az ukránok pénzügyi garanciákat kaptak a társadalmi stabilitáshoz

– fogalmazott az elnök, aki hálás mind a 27 uniós országnak és az európai intézmények vezetőinek. Mint mondta: igyekeznek az első két részletet (évi 18 milliárd eurót) mihamarabb lehívni, hogy növeljék az ország ellenálló képességét.

Az ukrán elnök a videójában beszélt a legutóbbi fogolycsere során kiszabadult 207 ukrán katonáról. Mindegyikük kapcsolatba tudott már lépni a családjával, az orvosi kezelések után pedig haza is mehetnek.

Orosz hadifogságból hazatérő ukrán katona a hazája lobogójába temeti arcát, miután bajtársaival együtt ukrán fennhatóságú területre érkezett különbusszal az orosz határ közelében 2024. január 31-én
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Volodimir Zelenszkij szerint a legutóbbi fogolycsere is bizonyítja, hogy nem felejtenek el senkit, és még ha meg is nehezednek a körülmények, folyamatosan keresik a lehetőségét, hogy még több ukrán foglyot hazajuttassanak.

Csaknem 8900-an érkeztek Ukrajnából csütörtökön

Magyarország területére 2024. február 1-én az ukrán-magyar határszakaszon 4190 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4689 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 31 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
A csütörtöki eseményekről itt olvashat: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában