Ország-világ

2009.08.05. 10:02

A szúnyogriasztók veszélyei

Legyen bár spray, kenőcs vagy tonik, a szúnyog- és kullancsriasztók praktikus védelmet nyújtanak a vérszívó rovarok ellen. Francia kutatók vizsgálata szerint azonban csak akkor, ha ügyelünk a megfelelő használatra, hogy elkerüljük a szúnyogcsípésnél sokkal súlyosabb mellékhatásokat.

MTI

A rovarokat a szerekben található dietil-meta-toluamid (DEET) illata készteti azonnali menekülésre, amely vegyület azonban az emlősök idegrendszerét mérgezheti a montpellier-i Fejlődéstudományi Intézet és az angers-i Bruno Lapied Egyetem közös vizsgálata szerint.

A Vincent Corbel által vezetett vizsgálat a BMC Biology című folyóirat hasábjain beszámol arról, hogy az elmúlt ötven év során már többször bizonyították, a DEET esetenként felhalmozódhat a vesében és talán a magzatban is. A szakemberek felfedezték, hogy a nitrogéntartalmú szerves vegyület működésében gátolja az acetilkolin - az idegrendszer egyik ingerületátvivő anyaga - bontásához szükséges enzimet (acetilkolieszteráz).

"Arra jöttünk rá, hogy a DEET nem egyszerűen afféle viselkedésmódosító vegyület, hanem képes a központi idegrendszer egyik kulcsfontosságú folyamatát gátolni. Legyen szó akár rovarokról vagy rólunk emlősökről. Ez pedig megkérdőjelezi a vegyület biztonságosságát" - mondta Corbel az ANSA olasz hírügynökségnek adott interjújában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában