Ország-világ

2011.02.17. 12:50

Az okostelefon után itt az okostévé

Hanggal vezérelhető, és emberi beszéd alapján tartalmat is keres az okostévé. Németh Géza, a BME doocense Szegeden beszélt a fejlesztésről.

Delmagyar.hu

Az okostelefon után itt az okostévé. Németh Géza, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének docense a szegedi Partnering Konferencián tartott előadásában beszélt a fejlesztésekről, amelyeket a tanszék beszédtechnikai laboratóriuma végez.

A hanggal vezérelt televíziónak elég a csatorna nevét bemondani, a készülék megtalálja azt, nem kell tehát a számokat észben tartani. Ennek 5 csatorna esetében nincs különösebb jelentősége, de több száznál már igen.

Az okostévé programot is segít választani. Elég a kívánságot közölni vele, vagyis kimondani, hogy sorozatot néznénk. A készülék erre kikeresi, hogy mely csatornákon mennek a preferenciának megfelelő műsorok, listázza azokat, majd közli az eredményt.

– A gyártók most kezdik nyitogatni a felületeket. Hét éve még volt olyan szakember, aki azt jósolta: az okostelefon csupán ötezer ember játékszere lesz – magyarázta Németh Géza.

Hozzátette: az okostelefon wifi kapcsolaton keresztül helyettesítheti a távirányítót, hiszen a telefon úgyis mindig kéznél van.

Németh Géza beszélt a cégek akusztikus imidzséről is, vagyis arról az esetről, ha valaki telefonos ügyfélszolgálaton keresztül kerül kapcsolatba egy vállalattal.

– Lehet-e arculatot építeni egy hanggal? – tette föl az előadó a kérdést. Kollégáival vizsgálták, hogy különböző szolgáltatások, például egyenleg-felolvasás mennyire érthető és mennyire kellemes, természetes az ügyfelek számára. Utóbbiak mindig kevésbé volt jellemzőek, még akkor is, ha az emberek érthetőnek ítélték a szöveget.

Szerinte ahogy a vizuális, úgy az akusztikai arculat kialakításához is szakember szükséges. Hallgatói kérdésre – van-e cég, aki ezt igénybe vette Magyarországon – elmondta: egyetlen vállalatvezető érdeklődött, de amikor közölték vele, hogy ehhez a munkatársak együttműködése is kell, akkor elállt az ötlettől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában