Ország-világ

2009.07.10. 19:53

Bajnai Gordon kitüntetett nyolc rendőrt

Elismerő okleveleket adott át Bajnai Gordon miniszterelnök pénteken nyolc, rendőrnek, akik a július 4-i fővárosi, Erzsébet téri demonstráción teljesítettek szolgálatot - közölte a kormányszóvivői iroda az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az okleveleket "az engedély nélküli demonstráció kezelésében, az alkalmanként erőszakossá váló tömeg elleni szakszerű intézkedésben, a rend fenntartásában" teljesített szolgálatukért kapták a rendőrök.
Az elismerés átadásán a miniszterelnök azt mondta: az állampolgárok joggal várják az államtól Magyarország minden részén, a legkisebb településen, vagy éppen egy nagyvárosban, hogy szavatolja a biztonságot, tegyen meg mindent a rend védelméért. "Célunk, hogy a törvénytisztelő állampolgároknak ne lehessen oka a félelemre, sem származásuk, sem bizonyos csoportok megfélemlítő magatartása miatt" - idézi a kormányszóvivői iroda közleménye [namelink name="Bajnai Gordon"]t.
A miniszterelnök kifejtette, kormány célja az is, hogy a bűnelkövetőkkel szemben kellő szigorral, de minden esetben a törvényi előírások szerint lépjen fel a hatóság, a jogszabályokat sértők cselekedetüknek megfelelő mértékű, arányos eljárásban részesüljenek. Úgy fogalmazott: "A kormány mindent megtesz a biztonság szavatolása és annak érdekében, hogy végre rend legyen Magyarországon".
A Fővárosi Ítélőtábla július 2-án döntött arról jogerősen, hogy megszünteti a Magyar Gárdát, az egyesületet és a mozgalmat egyaránt. Ez ellen tiltakozva gyűltek össze július 4-én, szombaton a fővárosban a Magyar Gárda tagjai és szimpatizánsai az Erzsébet téren.
A Magyar Gárdát feloszlató jogerős ítélet ellen, illetve a terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével is gyanúsított [namelink name="Budaházy György"] melletti szombati demonstrációt a rendőrség megtiltotta. Az Erzsébet téren összegyűlteket a rohamrendőrök körbevették és távozásra szólították fel. Miután ennek a demonstrálók nem tettek eleget, a rendőrök könnygázzal oszlatták a tömeget, 216 embert pedig előállítottak, köztük Vona Gábort, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökét is.
A tüntetésen történtek miatt összesen négy esetben indult büntetőeljárás hivatalos személy elleni erőszak gyanújával, 205 emberrel szemben pedig különböző szabálysértések - a többi között garázdaság, közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés, jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség, személyi igazolvánnyal kapcsolatos szabálysértés - miatt.

Címkék#Jobbik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában