Ország-világ

2009.03.01. 21:57

Csillagászati nyugdíj a csődközelbe került bank elnökének

Élesen bírálta a kormányzó brit Munkáspárt helyettes vezetője a Royal Bank of Scotland (RBS) igazgatótanácsának egyetértésével született döntést, hogy a csőd szélére került bank volt vezetője, Sir Fred Goodwin évi 650 ezer fontos nyugdíjra számíthat.<br>

Harriet Harman azt mondta a BBC-nek, hogy ezt a "pénzt a semmiért" kapja Sir Fred. "A közvélemény ítélőszéke előtt ez az összeg elfogadhatatlan, ezért a kormánynak közbe kellene lépnie" - mondta.

Néhány nappal ezelőtt született megegyezés a Royal Bank of Scotland és a brit kormány között a nagy bajba került bank megmentéséről. A megállapodás értelmében 25 és fél milliárd fontot kap a bank, hogy így biztosítsák 325 milliárd fontnyi állományát. Az új tőkeinjekcióval az RBS 95 százalékban állami tulajdonba került. Nagy-Britannia gazdaságtörténetében az egyetlen cég által valaha elért legnagyobb veszteséget produkálta a pénzintézet: 24,1 milliárd fontot.

Miután napvilágra került az RBS vesztesége, az összes politikai párt bírálta Sir Fred nyugdíjának összegét. A konzervatív ellenzék viszont azzal vádolta meg a Munkáspártot, hogy mesterkélt a haragjuk. Sir Fred Goodwin a bírálatokra reagálva visszautasította, hogy lemondjon az összeg bármekkora hányadáról is. Azzal érvelt, hogy a nyugdíjcsomagját a miniszterek nem kifogásolták tavaly októberben, mielőtt távozott a pénzintézet éléről. Harriet Harman azonban azt mondta a BBC 1 műsorában Andrew Marrnak, hogy a legbecsületesebb, amit tehetne Sir Fred, ha lemondana a nyugdíj egy részéről. Több kormánytag jelezte, hogy jogi lépésekre és egyéb intézkedésekre készülnek ez ügyben, mert az összeg összeegyeztethetetlen azzal a katasztrofális állapottal, amit Sir Fred maga után hagyott a bankban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában