Ország-világ

2009.03.09. 15:30

Dávid Ibolya Bokrost akarja miniszterelnöknek

Konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtását kezdeményezte a parlamentben hétfőn Dávid Ibolya, az MDF elnöke.

A politikus úgy fogalmazott, hogy a válsághelyzetben sem Gyurcsány Ferencnek, sem Orbán Viktornak nincsenek konkrét javaslatai. "Az MDF-nek van válságkezelési programja és azt is tudják, ki alkalmas annak végrehajtására" - hangzott el. Itt a lehetőség, hogy egy hiteles szakember vezesse ki az országot a válságból, akit Bokros Lajosnak hívnak - mondta Dávid Ibolya.

Az indítvány benyújtásához a képviselők egyötödének aláírására van szükség. Ennek érdekében az MDF elnöke hétfőn aláírásgyűjtésbe kezd a parlamentben.

A kormány részéről az Országgyűlésben senki nem reagált.

A Házszabály szerint a miniszterelnökkel szemben benyújtott bizalmatlansági vitáját és a szavazást legkorábban a beterjesztéstől számított három nap után, legkésőbb a beterjesztéstől számított nyolc napon belül kell megtartani. Ha az Országgyűlés az említett időpontban nem ülésezik, rendkívüli ülésszakot vagy rendkívüli ülést kell összehívni. Az indítvány elfogadásához a képviselők felének szavazatára van szükség.

A hír kapcsán a Fidesz, SZDSZ egyelőre nem reagált, Juhász Ferenc (MSZP) a Független Hírügynökségnek nyilatkozva annyit mondott: nem értik Dávid Ibolya felvetését.

A konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal a parlamenti többség megvonja bizalmát a kormánytól. Az indítványt csak az új miniszterelnök-jelölt megnevezésével lehet benyújtani, aki az indítvány megszavazása esetén automatikusan miniszterelnök lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában