Ország-világ

2013.03.27. 20:19

DK: hozzák nyilvánosságra a Pintér-jelentést a hóhelyzetről!

A jelentés ezen a héten sem szerepel a kormány napirendjén, a jövő héten pedig nem ülésezik a kormány, így a közvélemény legkorábban az események után egy hónappal értesülhet róla.

MTI

A Demokratikus Koalíció (DK) követeli a március 14. és 16. közötti "katasztrofális hóhelyzetről, a katasztrófavédelem csődjéről" szóló Pintér-jelentés haladéktalan nyilvánosságra hozatalát - közölte a párt szerdán az MTI-vel.

Közleményükben felhívják a figyelmet arra, hogy a jelentés ezen a héten sem szerepel a kormány napirendjén, a jövő héten pedig nem ülésezik a kormány, így a közvélemény legkorábban április közepén, az események után egy hónappal értesülhet arról, osztja-e a kormány a belügyminiszter értékelését, miszerint a katasztrófaelhárítás mintaszerűen működött.

A DK a leghatározottabban tiltakozik a nyilvánvaló eltussolási szándék ellen - írják a közleményben. Érthető, hogy a kormánynak nemcsak az a "bénázás" kínos, amit a hivatalos szervek az első 24 órában a bajbajutottak mentése helyett előadtak, hanem legfőképpen a belügyminiszter több, egymást követő nyilatkozata arról, hogy a kialakult helyzetért mindenki felelős: az időjárás, az állampolgárok, meteorológiai szolgálat, csak az a szerv nem, amelyet az állam ilyen esetekre tart közpénzek forintmilliárdjaiból: a katasztrófavédelem - teszik hozzá.

A párt szerint jogállamban azonban az ilyen balfogásokat és azok arrogáns kommunikációját nem eltussolás követi, hanem a politikai felelősség vállalása és az ezzel együtt járó személyi konzekvenciák - hangsúlyozzák.

    [namelink name="Csampa Zsolt"], az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes alelnöke hétfőn azt közölte, hogy ezen a héten a kormány, a honvédelmi és rendészeti bizottság pedig várhatóan húsvét után tárgyalhatja meg a március 14-én kezdődött rendkívüli hóhelyzetről szóló belügyminisztériumi jelentést.

A testület fideszes elnöke már a múlt hétfői bizottsági ülésen jelezte, hogy a bizottságban megtárgyalnák a Belügyminisztérium (BM) jelentését, s az ülésre a BM képviselői mellett a katasztrófavédelem képviselőit is meghívják majd.
   
[namelink name="Pintér Sándor"] belügyminiszter múlt kedden közölte, hogy tárcája elkészítette és határidőre le is adta a rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet tapasztalatairól szóló jelentését. Hozzátette: a jelentés nyilvánosságra hozataláról a kormányfő dönt.     

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában