Ország-világ

2009.04.06. 11:10

Földrengés Róma közelében - majdnem 100 halott

Az elmúlt öt év legsúlyosabb földrengése rázta meg Olaszország középső részét. Körülbelül százan meghaltak, köztük gyerekek, harmincan eltűntek, több százan megsérültek, ezrek váltak egyik pillanatról a másikra hajléktalanná.

Delmagyar.hu

Hajnali fél négy után pár perccel egy hatalmas rengés rázta meg Olaszország középső részét. A földmozgás epicentruma L’Aquila városa közelében volt. A Rómától alig száz kilométerre keletre fekvő városban több épület megsemmisült.

A 60 ezres L'Aquila történelmi belvárosában számos épület összeomlott, köztük egy kollégium. A mentőegységek a romok alatt rekedt túlélők után kutatnak, az olasz állami televízió úgy tudja, hogy a diákotthon törmelékei alatt hat egyetemista van. A többi diák még a tető beomlása előtt kimenekült az épületből.

A város központjában beomlott egy templom harangtornya, a katedrális megrongálódott. Néhány negyedben megszakadt az áramszolgáltatás és elnémultak a telefonok.

Az elmúlt öt év legsúlyosabb földrengése rázta meg Olaszország középső részét. Fotó: daylife.com (galéria)


Az olasz Corriere Della Sera című napilap helyszíni tudósítása szerint a környéken lépni nem lehet a törmelékektől.

A legfrissebb jelentések szerint több mint ötvenen meghaltak, de az áldozatok száma tovább nőhet. A kórházakba több száz sérültet szállítottak.

Az olasz polgári védelem parancsnoka, Guido Bertolaso azt mondta, hogy nagyon súlyos a helyzet, ezért Berlusconi kormányfő valószínűleg nemzeti vészhelyzetet hirdet.

A földrengést egész Közép-Olaszországban pánikot okozott. A fővárosban is érezni lehetett a földmozgást. Rómában az álmukból felriasztott emberek több helyen kiszaladtak az utcákra. Helyiek elmondása szerint a bútorok rázkódni kezdtek a lakásban, az autóriasztók bekapcsoltak a rengés miatt.

Az amerikai geológiai intézet közlése szerint a rengés epicentruma a fővárostól 85 kilométerre északkeletre volt. Az intézet először 6,7-es erősségű földmozgásról számolt be, majd később ezt 6,3-ra mérsékelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában