Hallgassa élőben!

Fukusima tanulságainak levonását sürgette az ENSZ illetékese

A nukleáris biztonság javítására figyelmeztette a kormányokat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója hétfőn Bécsben egy nemzetközi konferencián, másfél évvel a fukusimai atomerőmű-baleset után.

Az eddigi előrelépések ellenére sok még a tennivaló – hangsúlyozta Amano Jukija a Nukleáris Biztonsági Egyezmény soron következő felülvizsgálati konferenciáját előkészítő, ötnapos tanácskozást megnyitva. Az egyezményben részt vevő 75 tagállam képviselői a Japánban történt baleset tanulságairól tanácskoznak. A szerződést az 1986-os csernobili katasztrófa után hozták létre és 1996-ban lépett életbe.

A NAÜ tavaly szeptemberben akciótervet fogadott el a nukleáris biztonság javításáról. Amano hétfői beszédében egyrészről méltatta az akcióterv megvalósításában elért eredményeket. Ezek között sorolta fel az atomerőművek sérülési kockázatainak hatékonyabb felmérését, a vészhelyzeti készültség javítását és a NAÜ biztonsági normáinak felülvizsgálatát. Ugyanakkor azt is hozzátette: “sok még a tennivaló, és éberségünk nem lankadhat”.

Az akcióterv ajánlásokat tartalmaz az atomerőművek biztonságának javítása érdekében.

Nem változtatott ezzel szemben azon, hogy a szervezet csak a tagállamok meghívására végezhet ellenőrzést az atomerőművekben. Amano eredetileg kötelező, rendszeres ellenőrzéseket javasolt és az ENSZ égisze alatt működő szervezet szerepének erősítését kezdeményezte. Korábbi értesülések szerint az Egyesült Államok, Pakisztán, India és Kína ellenezték a kötelező nemzetközi ellenőrzéseket, míg többek között Németország és Franciaország a szigorúbb változat mellett voltak.

Az akcióterv végrehajtásában egy év alatt elért eredményeket a NAÜ szeptemberi közgyűlése értékeli majd.

Hirdetés
„A fiatalokat csak a mai kor eszközeivel lehet befogadóvá tenni”
Autólízinggel vége a hitelmoratóriumnak
2021.09.25.
Támadások egy frissen javított, nulladik napi sebezhetőségen keresztül
A Microsoft a hónapban figyelmeztetést adott ki a CVE-2021-40444 számú, az Internet Explorer MSHTML böngészőmotorját érintő távoli kódvégrehajtási sérülékenység miatt.
Megvizsgálták a pokol kútjának fenekét, ijesztő dolgokra bukkantak
Először vizsgálták meg a Barhout, a jemeni „pokoli kút” fenekét: a 112 méter mély üregben a kutatók kígyókra, elpusztult madarakra és barlangi gyöngyökre bukkantak – a legendák ellenére természetfeletti jelenségekre viszont nem.
Felminősítette Magyarországot a Moody's
A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő az eddigi „ Baa3”-ról egy fokozattal „Baa2”-re javította a magyar államadós-osztályzatot.
Az abortuszhoz való jog védelméről fogadtak el törvényt a demokraták Amerikában
A törvénytervezetről tartott szavazás lényegében jelképes volt a demokrata párti többségű testületben, ugyanis a szenátus várhatóan nem fogja elfogadni.