Ország-világ

2009.11.28. 09:44

Irán újabb szankcióknak nézhet elébe

Irán nem oszthatja meg a nemzetközi közösséget, és újabb büntetőintézkedések elé néz, ha szembeszáll a világgal atomprogramja miatt - jelentette ki David Miliband brit külügyminiszter a brit Nemzetközösség trinidadi csúcsértekezletén a brit Reuters hírügynökségnek pénteken adott interjújában.

MTI

Négy év után ismét elítélő határozatot hozott Iránnal szemben pénteken a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa az iszlám köztársaság atomprogramja miatt. Irán azt válaszolta, hogy "hiábavaló" a határozat, és nem szakítják meg a nukleáris programot sem szankciók, sem katonai fenyegetések hatására.

A 35 tagú testület 34 jelen lévő tagja közül 25 igennel, három nemmel szavazott az iráni atomprogrammal foglalkozó hat hatalom - az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország - határozati javaslatára, hatan tartózkodtak.

A határozat kifogásolja, hogy Irán titokban újabb urándúsító üzem építésébe kezdett, amiről csak szeptemberben adott tájékoztatást. A kormányzótanács követelte, hogy Teherán azonnal függessze fel a Kom (Kum) melletti erdőségekben folyó építkezést. A NAÜ-tanács megállapítása szerint továbbra sem nyert megerősítést, hogy az iráni atomprogram kizárólag békés célokat szolgál, s emiatt komoly aggodalmak vannak. A NAÜ dokumentumát az ENSZ BT elé terjesztik.

"Nagy jelentősége van annak, hogy 25 ország szavazott igennel, és 3 nemmel, mert ez azt jelenti, hogy nagyon sok állam gondolja kulcsfontosságúnak az atomsorompó-szerződés melletti kiállást. Iránnak ezt értenie kell. A nemzetközi közösség hajlandó volna normálisként kezelni az országot, ha úgy viselkedne, de ha semmibe veszi a világ akaratát, akkor elkerülhetetlenek lesznek a szankciók. E pillanatban csaknem minden javaslatra elutasító válasz érkezik Irántól. Ezzel magatartással elveszíti barátait és elszigeteli magát" - mondta a brit külügyminiszter.

Üdvözölte a NAÜ-határozatot a nemzetközösségi csúcstalálkozón szintén részt vevő Nicolas Sarkozy francia elnök is. Elégedetten nyilatkozott arról, hogy Oroszország és Kína az elítélő határozat mellett szavazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában