Ország-világ

2010.10.01. 14:21

Japánt aggasztja a kínai haderő megerősítése

Japánt nyugtalanítja, hogy Kína megerősítette haderejét és kiterjesztette tengeri tevékenységét Ázsiában, többek között a Kelet-kínai-tengeren - jelentette ki a tokiói parlament pénteki ülésén Kan Naoto kormányfő.

"Azt várjuk Pekingtől, hogy a nemzetközi közösség felelős tagjaként viselkedjen" - tette hozzá a japán miniszterelnök.

Kan Naoto ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Kína és Japán közötti békés viszony nemcsak az ázsiai csendes-óceáni régió, hanem az egész világ érdeke, és ezért el kell követni mindent a stratégiai fontosságú, kölcsönösen előnyös kapcsolatok elmélyítése érdekében. A japán kormányfő egyidejűleg annak a nézetnek adott hangot, hogy az országának "sokkal aktívabb diplomáciára és védelmi politikára" van szüksége a közeljövőben.

Kína és Japán között az utóbbi időben rendkívül feszültté vált a viszony, miután a Kelet-kínai-tenger vitatott hovatartozású vizein egy kínai halászhajó továbbhaladását megakadályozták a japán parti őrség hajói, majd kétszeri összeütközésüket követően a kínai hajót elfogták, kapitányát pedig heteken keresztül fogva tartották. A két ország közötti diplomáciai feszültséget tovább növelte az, hogy a múlt héten őrizetbe vettek négy japánt az észak-kínai Hopej (Hebei) tartományban, mert katonai objektumokról készítettek videofelvételt. Azóta hármat közülük már szabadon engedtek, azt azonban, aki a képsorokat rögzítette, a nyomozás érdekében házi őrizetben tartják. A japán kormányfő követelte Pekingtől, hogy "a legsürgősebben" bocsássa szabadon a csoport negyedik tagját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában