Ország-világ

2015.09.21. 21:19

Jessica Alba miatt égett le egy gyerek

Hiába írunk szeptembert, ha napozni szeretnénk, továbbra is ajánlott a fényvédő szerek használata. A helyes választáshoz az orvos véleménye mellett elég néhány összetevőre odafigyelnünk.

Pavló Péter

Az utóbbi időben egyre elterjedtebbek az organikus fényvédő szerek, ám a szakemberek szerint az, hogy valami divatos, még nem garantálja azt, hogy valóban hatékony termékről beszélhetünk. Legutóbb épp egy Jessica Alba nevével fémjelzett naptejen akadtak ki az azt használó szülők, a teljes védelmet ígérő terméktől ugyanis csúnyán leégtek a gyerekek.


– A legnagyobb baj, hogy a vásárlók egy ismerős arcot látva hajlamosak elhinni, hogy az általa kínált termék csodaszer. Pedig ez finoman szólva sincs így, viszont ezzel sokkal könnyebb lehet a vásárlókat megtéveszteni. Valószínűleg ebben az esetben is erről lehetett szó – mondja lapunknak [namelink name="dr. Németh Réka"] bőrgyógyász.

 

Az őszi napozást is komolyan kell venni.

Bármilyen fényvédő krémet is választunk, előtte mindenképpen forduljunk szakemberhez. A készítmény választását az adott ember bőrtípusa határozza meg: minél fehérebb a bőrünk, annál magasabb faktorszámú terméket kell választanunk. Mindemellett ma már az is fontos, hogy az adott termék az UV-A sugárzás ellen is védjen, valamint nem árt megnézni az egyéb összetevők, például a cink-oxid vagy titán-oxid arányát, ezek ugyanis fizikailag is védenek, visszaverik a bőr felszínéről a káros sugarak egy részét – hangsúlyozza dr. Németh Réka.


A szakemberek szerint drasztikusan csökkentették a termékben lévő cink-oxid arányát: 20 százalékról 9,3 százalékra, ami a bőrgyógyászok szerint bőven elég ahhoz, hogy ne legyen biztonságos a termék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában