Ország-világ

2009.02.25. 19:42

Katona Kálmán: A régi rend bomlott meg

Puccsszerű döntés született Katona Kálmán MDF-es országgyűlési képviselő szerint az MDF-ben Bokros Lajos EP listavezetői felkérésével.

Katona Kálmán a párt politikájával összeegyeztethetetlennek tartja Bokros Lajos gazdaságpolitikáját. Mint mondta: kifogásait addig fogja mondani, amíg a választmány nem hoz végső döntést a jelöléssel kapcsolatban, amit - bármi is lesz - tudomásul vesz majd. Az országgyűlési képviselő a Független Hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, kijelentését, miszerint "valami az elnök asszonyban megbomlott" úgy értette, hogy a régi rend, amiről eddig gondolkodtak, bomlott meg.

Megbomlott a régi rend, amiről eddig gondolkodtak, az MDF-ről és a középosztály védelméről - mondta Katona Kálmán azzal kapcsolatban, hogy az MDF elnöksége Bokros Lajost kéri fel a párt EP listájának vezetésére. A politikus szerint a Horn-kormány volt pénzügyminiszterének gazdaságpoltitkája nem egyeztethető össze az MDF által eddig képviselt politikával. A politikus példaként említette, hogy míg ők négy évig dolgoztak a "haláladó" eltörléséért, Bokros Lajos nemhogy annak eltörlését támogatná, hanem emelte volna.

Katona Kálmán Dávid Ibolya kijelentésére reagálva, miszerint a pártelnök biztos abban, hogy a kételkedő képviselőket is sikerül majd meggyőzni, azt mondta: előbb kellett volna meggyőzni őket és utána bejelenteni az elnökségi döntést. Ráadásul - mint fogalmazott - még az sem biztos, hogy Bokros Lajos vállalja a felkérést, amit ugyancsak képtelenségnek tart. Katona Kálmán minimum 50 százalék esélyt lát arra, hogy a választmány nem hagyja majd helyben Bokros jelölését, ha eljut odáig az ügy. Ő mindenesetre a döntésig mondani fogja kétségeit, de a választmány döntését - ami szerinte demokratikus döntés lesz - elfogadja majd.

Valami az elnök asszonyban megbomlott. Annyira képtelen az ötlet, hogy azt gondoltam, ezt biztos álmodom - így kommentálta az MR1-Kossuth Rádiónak Katona Kálmán, az MDF volt választmányi elnöke, hogy az ellenzéki párt elnöksége Bokros Lajost tenné meg a párt európai parlamenti listavezetőjének. A képviselő nincs egyedül véleményével. A közrádió által megkérdezett több mint fél tucat megyei vezető és választmányi tag egybehangzóan szintén nonszensznek nevezte az egyébként még nem végleges jelölést. Bokros Lajos neve, múltja és elvei szerintük ugyanis nemcsak az MDF programjával, de egész értékrendjével, státuszával és ellenzékiségével is ellentétesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában