Kevesen vállalnak a magyarok közül önkéntes munkát

Tíz emberből átlagosan három vesz részt közösségi munkában az Unióban, itthon azonban jóval kevesebb önkéntes van - derül ki a TNS közvéleménykutató Eurobarometer nevű felmérésből, amelyet az Európai Bizottság megbízásából készítettek.

A kutatásból kiderül: a 27 EU-tagállam közül Ausztriában van a legtöbb önkéntes, és Bulgáriában a legkevesebb.

A közvéleménykutatók 26 800 embert kérdeztek meg az önkéntes munkáról az EU 27 tagországában. Kiderült, hogy az európaiak 65 százaléka nem vesz részt aktívan közösségi munkában, illetve nem végez ilyet – legalább is azoknál a szervezeteknél nem, amelyeket felsoroltak a kérdőíven. Az államok között ugyanakkor nagy az eltérés ebben a kérdésben.

A magyarok közösségi munka szempontjából nem aktívak: a megkérdezettek mindössze 17 százaléka mondta azt, hogy önkénteskedik – Magyarország ezzel az utolsók között van, csak – sorrendben – Lengyelországban, Portugáliában, Litvániában és Bulgáriában vállalnak kevesebben közösségi munkát a magyarokhoz képest a felmérés szerint.

Még a szomszédos Szlovákiában is kétszer több az önkéntes, mint itthon. Az élen egyébként Ausztria végzett, ott a válaszadók kétharmada végez önkéntes munkát. A sorban Hollandia, Svédország, Németország, Finnország és Dánia következik. Korábban itthoni civil szervezetek felméréseiből az derült ki, hogy a magyarok közül a legtöbben szociális, környezetvédelmi és kulturális területen önkénteskednek.