Ország-világ

2015.06.08. 21:48

Kizárták Novák Elődöt az Országgyűlés üléséről

Kövér László azért indítványozta a kizárást, mert a jobbikos politikus bekiabált Rétvári Bence államtitkár válasza alatt. A párt szerint Novák kizárása házszabálysértő volt.

A Jobbik házszabálysértőnek tartja [namelink name="Novák Előd"] országgyűlési képviselő kizárását az Országgyűlés üléséről.

[namelink name="Sneider Tamás"], a parlament jobbikos alelnöke hétfőn sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a házbizottság összehívását kezdeményezik. Azt mondta: szerinte nincs lehetőség arra, hogy Novák Elődöt az ülésről - azaz két hétre - kizárják, a törvény szerint ezt csak ülésnapról lehet megtenni, s Kövér László házelnöknek ez esetben is ismertetnie kellett volna azt a paragrafust, amely alapján el kíván járni.

Az ellenzéki politikus szóvá tette azt is, hogy más képviselők is bekiabáltak az ülésen, mégsem érte őket retorzió.

Novák Előd a kereszténydemokrata [namelink name="Harrach Péter"] egy 2010-es megnyilvánulását idézve parlamenti műfajnak nevezte a bekiabálást, amelynek szerinte hétfőn helye volt, mert "égbekiáltó hazugságok hangzottak el". A jobbikos képviselő Kövér Lászlóról szólva úgy fogalmazott: "először azzal fenyegetett meg, hogy kénytelen lesz a teremből eltávolíttatni, de aztán észhez tért, hogy azért ehhez nincs joga, és ezek után csak a kizárásomat kezdeményezte". Azt is mondta: szégyenletes, hogy a házelnök nem ismeri a házszabályt.

Novák Előd jelezte, hogy hiába zárták ki, élni kíván felszólalás jogával.

Novák Előd kizárásáról 94 igen, 31 nem és 1 tartózkodással szavazott a parlament, miután bekiabált [namelink name="Rétvári Bence"] parlamenti államtitkár válasza alatt. A jobbikos politikus azt mondta: azt kiabálta, hogy "hazudik a kormány és Biszku Bélának több százezres nyugdíja van továbbra is".

A szavazás után a házelnök felszólította [namelink name="Vona Gábor"] frakcióvezetőt, hogy biztosítsa a rend feltételeit. Ezt azt jelenti, hogy Novák Előd vagy hagyja el az üléstermet, vagy viselkedjen ember módjára - fogalmazott [namelink name="Kövér László"], hozzátéve: a képviselő a vitáról van kitiltva, ez a jelenléttel nincs összefüggésben a házszabály szerint.

1

Novák Előd jobbikos képviselő távozik az Országgyűlés plenáris üléséről június 8-án. Az elnöklő Kövér László a Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára felszólalása alatt bekiabáló Novák Előd magatartását teljesen elfogadhatatlannak tartotta. Ezt követően a ház szavazott, 94 igen, 31 nem és 1 tartózkodással jóváhagyta, hogy Novák Elődöt az ülés hátralévő részéről kizárja.
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az igazságügyi bizottsághoz fordulhat a Jobbik Novák Előd kizárása ügyében

A parlament igazságügyi bizottságához fordulhat a Jobbik, ha vitatja Novák Előd kizárásának jogszerűségét - ezt hétfői ülésén állapította meg a házbizottság.

Novák Elődöt hétfőn zárta ki az ülésnapról az Országgyűlés 94 igen, 31 nem és 1 tartózkodással, miután Rétvári Bence parlamenti államtitkár válasza alatt bekiabált. Saját elmondása szerint azt kiabálta, hogy "hazudik a kormány és Biszku Bélának több százezres nyugdíja van továbbra is".

A Jobbik azt kifogásolta, hogy a házelnök - noha eleinte az ülésnap szót használta - a szavazás elrendelésekor az ülés szót mondta, ami két hetes időszakot jelent, s ennyi időre az Országgyűlésről szóló törvény szerint nem lehetne kizárni. Azt is szóvá tették, hogy Kövér László nem ismertette azt a paragrafust, amely alapján el kíván járni.

Az ügyben hétfő este ült össze a házbizottság, amelyről távozóban a fideszes [namelink name="Balla György"] szabályszerűnek minősítette a parlament döntését és úgy fogalmazott: "nem állna elő ilyen helyzet, ha Novák képviselő úr megtanulna viselkedni".

Az LMP-s [namelink name="Schiffer András"] azt mondta: egy dolog, hogy kifogásolható Novák Előd magatartása, de jó lenne, ha egyenlő mércével mérne az ülésvezetés.

A jobbikos [namelink name="Farkas Gergely"] továbbra is úgy vélte, hogy érvénytelen volt a szavazás és tudatta, hogy megteszik a következő lépést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában