Ország-világ

2010.10.25. 17:00

LMP: nincs alkotmányozási kényszer

Az LMP szerint nincs alkotmányozási kényszer, de a párt azt szeretné, ha az alkotmánybírósági jogértelmezések bekerülnének az új alaptörvény szövegébe - mondta el újságíróknak Schiffer András frakcióvezető és Tordai Bence választmányi szóvivő, miután hétfőn a köztársasági elnök meghívására a Sándor-palotában tárgyaltak Schmitt Pállal.

Az LMP azt várja, hogy az államfő politikailag kikezdhetetlen embert javasoljon legfőbb ügyésznek.

Schiffer András kijelentette, szeretnék, ha zöld alkotmány készülne, amelybe belekerülnének a fenntartható fejlődésre, a jövő nemzedékek jogaira és az ökoszociális piacgazdaságra vonatkozó tételek. Emellett azt akarják, hogy az alaptörvénynek része legyen az állampolgári részvétel, valamint a lakhatáshoz való jog.

Arra kérték a köztársasági elnököt, hogy az alkotmányról szóló vita ne torkolljon "terméketlen háborúskodásba", mert - véleményük szerint - mindenkinek érdeke, hogy időt álló alaptörvény készüljön.

Schiffer András példaként említette, nem szeretnék ha az abortuszvita vagy a házassággal kapcsolatos kérdések körül ideológiai háborúskodás alakulna ki. Jó lenne elkerülni, hogy az új alkotmány olyan elemeket tartalmazzon, amelyek elfogadhatatlanok fontos világnézeti tudásközösségek számára, és megosztják a társadalmat jelentette ki.

Schiffer András fontosnak nevezte annak megfontolását, hogy esetleg egy népszavazáson erősítsék meg az új alaptörvényt. Hozzátette: az LMP számára az is elfogadható megoldás lenne, ha az új alkotmány hatályba lépését egy következő parlamenti ciklus megerősítéséhez kötnék. Véleménye szerint ez konszenzusos jogszabályok alkotására sarkallná a törvényhozókat.

Schiffer András kijelentette, az LMP nem tesz javaslatot a legfőbb ügyész személyére, de azt kérik, hogy az államfő politikailag kikezdhetetlen embert javasoljon. Hangsúlyozta, hogy a jelölt megnevezése a köztársasági elnök joga és feladata.

Elmondta, arra viszont felhívta Schmitt Pál figyelmét, mindenki érdeke, hogy olyan személy legyen a legfőbb ügyész, akivel szemben nem merül fel a pártosság vádja, mert ez a megalapozott elszámoltatási eljárások legitimitását is aláásná.

Tordai Bence közölte, arra fogják kérni a köztársasági elnököt, fontolja meg, kell-e alkotmányossági normakontrollt kérni a magánnyugdíj-pénztári befizetések elvonása kapcsán.

Megjegyezte, az LMP a jövő nemzedékek érdekében támogatni fogja, hogy a költségvetési hiány jövőre ne menjen három százalék fölé.

Kitért arra is, az LMP csütörtökre kidolgozza és nyilvánosságra hozza átfogó és részletes javaslatát, hogy hogyan képzelik el a fenntarthatóság és a szolidaritás költségvetését.

Címkék#LMP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában