Ország-világ

2014.07.12. 20:43

Megütötték Gulyás Mártont a DK rendezvényén

Az Együtt-PM tudatos provokációja történt? - tette fel a kérdést a történtek után a Demokratikus Koalíció. Az Együtt-PM visszautasítja a gyanúsítást.

[namelink name="Gyurcsány Ferenc"] szombaton az Ellenállás napja elnevezésű, pártja által szervezett budapesti rendezvényen arról beszélt: olyan hazát kíván, ahol nincsenek megbélyegzett emberek, és senki nem érzi magát idegennek politikai gondolkodása miatt. A DK elnöke Magyarországot rosszkedvű országnak nevezte, ahol emberek százezrei nem találják helyüket, szerinte az emberek soha nem voltak ennyire megosztottak a legfontosabb kérdésekben.

Az ellenzéki politikus kitért arra: vágyják a nemzet békéjét, és hogy magyar és magyar egymásra találjon, de "ma csak olyan áron lehetne békét kötni ezzel a hatalommal, ha feladjuk önmagunkat, de ezt nem tehetjük meg".

Értékelése szerint egyfajta háborúskodás van szellemi, kulturális, egzisztenciális területen magyar és magyar, cigány és cigány, cigány és magyar között. "Én cigányt és magyart - gondolkodjon bármiként is - testvéremnek gondolom" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, majd azt mondta: keresi, hogyan lehet mondani az igazat és közben nem bántani meg senkit, de ez nem mindig sikerül. Hozzátette: a botlást elfogadja, a bűnt nem. A probléma megoldásának legfőbb akadályaként a kölcsönös empátia hiányát, az azonnali ítélkezést nevezte meg.

A DK elnöke kijelentette: azt akarja, hogy "szabad országban szabadon lehessen gondolkodni, beszélni, és legyen meg még akár a tévedés kockázata is", ha az jóhiszeműségből származik és nem alávalóságból vagy megbélyegzésből.

Gyurcsány Ferenc a demokraták sokaságának aktív hitét és lelkesedését szorgalmazta, egyúttal szenvedélyes hazaszeretetre szólította a Batthyány-örökmécsesnél összegyűlt néhány száz embert. A hazáért küzdeni "langyos, csendes, kimért mondatokkal, egyszerűen csak értelemmel, érzelem nélkül nem lehet" - emelte ki. A volt miniszterelnök a baloldali pártokat arra hívta fel: azt keressék, ami közös. Abból erős ellenzék lesz a következő években és "lesz még egyszer szabad, demokratikus köztársaság" - hangoztatta Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK) Ellenállás napja című rendezvényén a főváros V. kerületében, a Batthyány-örökmécsesnél 2014. július 12-én.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK) Ellenállás napja című rendezvényén a főváros V. kerületében, a Batthyány-örökmécsesnél július 12-én.
Fotó: MTI/Kallos Bea 

[namelink name="Kunhalmi Ágnes"], az MSZP budapesti elnöke beszédében azt mondta: az elmúlt években [namelink name="Tarlós István"] és a Fidesz uralma miatt drámai állapotba került a főváros. "Budapest rohad kulturálisan, gazdaságilag és politikailag is" - fogalmazott.

Szerinte a gazdasági nehézségek miatt a fővárosiak 22 százaléka tervezi, hogy külföldön vállal munkát, és Budapest "lepusztulása" nem a főváros, hanem az egész ország vesztesége.

A szocialista politikus beszéde közben [namelink name="Gulyás Márton"], a Krétakör Alapítvány ügyvezetője a tömegben egy táblát emelt a magasba, amelyen az állt: "Cigányozás helyett, baloldali megoldásokat". A transzparenst a résztvevők kitépték a kezéből, a férfit pedig többször megütötték. [namelink name="Gulyás Márton"] végül a biztonsági őrök gyűrűjében hagyta el a rendezvényt.

Gyurcsány Ferenc a Facebook oldalán elítélte az incidenst, és azt közölte: Gulyás Mártonnak igaza van, baloldali megoldásra van szükség, és ha ezért bántódása esik, akkor vele szolidáris a DK is. Wirsching Viktória, a párt sajtófőnöke azt mondta az MTI-nek: ha valóban bántották Gulyás Mártont, akkor ők kezdeményeznek eljárást, és ha az elkövetők a DK tagjai voltak, akkor azonnal etikai eljárás indul és kizárják őket a pártból.

A tüntetésen főleg a DK lobogóit és néhány MSZP-s zászlót, illetve helyiségnév-táblákat lehetett látni. A Báthori és a Hold utca kereszteződésében felállított színpadon elhelyezett molinón az állt: Ellenállás. A rendezvényen bejátszották Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista elnökének videóüzenetét, amelyben támogatásáról biztosította a Demokratikus Koalíciót, hozzátéve: Európa az ő oldalukon áll.

A beszédeket követően a résztvevők átvonultak a Szabadság térre, a német megszállás áldozatainak épülő emlékműve elé, hogy egy-egy kavics elhelyezésével tiltakozzanak az építmény ellen. A környező utcákat a rendőrség lezárta.

DK: az Együtt-PM tudatos provokációja történt?

A Demokratikus Koalíció (DK) az Együtt-PM vezetőitől választ vár arra, hogy az Ellenállás napja elnevezésű, a DK által szombatra szervezett budapesti rendezvényen tudatos provokáció történt-e. A DK az MTI-hez szombat este eljuttatott közleményében azt írta, "megköszönnék, ha az Együtt-PM vezetői nyilatkoznának arról, mi történhetett, hogy elkerüljük a további félreértéseket".

A történtek előzménye, hogy a DK rendezvényén Gulyás Márton, a Krétakör Alapítvány ügyvezetője a tömegben egy táblát emelt a magasba, amelyen az állt: "Cigányozás helyett baloldali megoldásokat". A transzparenst a közelében állók kitépték a kezéből, őt pedig többször megütötték. Gulyás Márton végül a biztonsági őrök gyűrűjében hagyta el a rendezvényt. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Facebook-oldalán elítélte az incidenst.

Az ellenzéki párt az esti órákban kiadott közleményében sajnálatát fejezte ki a történtek miatt, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyzet elemzése során "meglepő tényekre" akadtak. Az aktivisták által készített fotók, valamint tanúk szerint Gulyás Márton a rendezvény előtt és alatt a téren többször egyeztetett Kalocsai Kingával, az Együtt-PM programszervezőjével - olvasható a közleményben.

A DK politikusai ezért azt szeretnék tudni, hogy Gulyás Márton "civil aktivistaként, vagy az Együtt-PM egyik alkalmazottja által tudatosan odaszervezve" érkezett-e a rendezvény megzavarására.

A DK a közleményben azt írta, nem bántani akarják az Együtt-PM-et, de nem értik, hogy ha az Együtt-PM hivatalos nyilatkozat szerint nem vett részt a megmozduláson, akkor alkalmazottja és egy aktivista valóban kereste-e a rendbontást?

Közölték, nem állítják azt, hogy Gulyás Márton és Kalocsai Kinga az Együtt-PM vezetőinek tudtával és beleegyezésével tették amit tettek, "de a kialakult helyzet sajnos sokakban azt a véleményt erősíti meg, hogy szervezett politikai provokáció történt".

A DK egyúttal jelezte, szeretnék, ha minden részlet tisztázódna, ezért az incidens miatt feljelentést tesznek.

Az Együtt-PM visszautasítja a gyanúsítást

Az Együtt-PM visszautasította a DK provokációra vonatkozó gyanúsítását, és leszögezte, hogy a pártszövetségnek nincs köze a Demokratikus Koalíció szombat délutáni rendezvényén történtekhez.

Szombat esti, az MTI-hez eljuttatott közleményében a pártszövetség azt írta, hogy Gulyás Mártonék akciójáról nem volt tudomásuk, de mondanivalójukkal egyetértenek, az őket ért atrocitást sajnálatosnak tartják.

"A békés ellentüntetésen részt vevő civilek céljairól csak az azon részt vevő magánszemélyek hivatottak nyilatkozni" - hangsúlyozza a pártszövetség.

A DK szombati, az Elleneállás napja elnevezésű rendezvényén Gulyás Márton, a Krétakör Alapítvány ügyvezetője a tömegben egy táblát emelt a magasba, amelyen az állt: "Cigányozás helyett baloldali megoldásokat". A transzparenst a közelében állók kitépték a kezéből, őt pedig többször megütötték. Gulyás Márton végül a biztonsági őrök gyűrűjében hagyta el a rendezvényt. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Facebook-oldalán elítélte az incidenst.

Az ellenzéki párt az esti órákban kiadott közleményében azt írta: a Demokratikus Koalíció (DK) az Együtt-PM vezetőitől választ vár arra, hogy a DK budapesti rendezvényén tudatos provokáció történt-e. Hozzátették,  "megköszönnék, ha az Együtt-PM vezetői nyilatkoznának arról, mi történhetett, hogy elkerüljük a további félreértéseket".

A DK sajnálatát fejezte ki a történtek miatt, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyzet elemzése során "meglepő tényekre" akadtak. Az aktivisták által készített fotók, valamint tanúk szerint Gulyás Márton a rendezvény előtt és alatt a téren többször egyeztetett Kalocsai Kingával, az Együtt-PM programszervezőjével - olvasható a közleményben.

A DK politikusai ezért azt szeretnék tudni, hogy Gulyás Márton "civil aktivistaként, vagy az Együtt-PM egyik alkalmazottja által tudatosan odaszervezve" érkezett-e a rendezvény megzavarására.

Közölték, nem állítják azt, hogy Gulyás Márton és Kalocsai Kinga az Együtt-PM vezetőinek tudtával és beleegyezésével tették amit tettek, "de a kialakult helyzet sajnos sokakban azt a véleményt erősíti meg, hogy szervezett politikai provokáció történt".

A DK egyúttal jelezte, szeretnék, ha minden részlet tisztázódna, ezért az incidens miatt feljelentést tesznek.

Garázdaság miatt indított nyomozást a rendőrség

Garázdaság miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság V. kerületi Rendőrkapitánysága a Demokratikus Koalíció (DK) szombati rendezvényén történtek miatt - közölte [namelink name="Pokrócos György"] rendőr főhadnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának sajtóügyeletese vasárnap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában