Ország-világ

2012.08.24. 12:56

Orosz olajplatformot ostrolomt a Greenpeace

A Greenpeace aktivistái megostromoltak péntekre virradóra egy arktiszi orosz olajplatformot, tiltakozva az általuk túl kockázatosnak tartott térségbeli olajfúrások ellen.

MTI

A nemzetközi környezetvédő szervezet tájékoztatása szerint hat aktivista, köztük Kumi Naidoo, a Greenpeace International vezérigazgatója, az éjszaka leple alatt három gumicsónakkal közelítette meg a Gazprom orosz energiaipari konszern Prirazlomnoje nevű platformját a Kara-tengerben. Felmásztak rá és "megvetették lábukat" a platformon: sátrakat és több napra elegendő élelmet vittek magukkal.

Orosz és külföldi környezetvédők arra figyelmeztettek, hogy az orosz sarkvidéki területeken való olajfúrásoknak katasztrofális következményei lehetnek, mivel az ország sem megfelelő technológiával, sem pedig infrastruktúrával nem rendelkezik egy esetleges olajszennyezés eltávolítására e távoli, sérülékeny ökoszisztémájú vidéken, ahol a hatalmas jéghegyek és jégtáblák, a heves szélviharok, a nagy távolság és a sötétség, illetve a fagypont alatti hőmérsékletek nehezítenék meg a kárelhárítást.

Kumi Naidoo közölte pénteken, hogy kizárólag egy lehetséges módja van egy esetleges katasztrófa megelőzésének: egyszer s mindenkorra be kell tiltani mindenfajta olajfúrást a térségben.

A Prirazlomnoje olajmezőn valósul meg Oroszország első tengeri sarkvidéki olajipari beruházása, de a projekt késedelmet szenved a költségek túllépése és a platform építését akadályozó nehézségek miatt. Az olajplatformot másfél évtizede építik, és olyan technológiát alkalmaznak, hogy a létesítmény szélsőséges körülmények között is tudjon működni, amikor a jégtakaró másfél méterre vastagodik és 50 fokos a hideg. A platformon várhatóan az év vége felé kezdenek olajat kitermelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában