Öt bálnatetemet találtak Szicíliánál pár nap leforgása alatt

Még vizsgálják az állatok halálának okát.

Öt elpusztult bálnát találtak Szicília térségben az elmúlt héten, szakemberek közölték, hogy még vizsgálják az állatok halálának okát. Egy hat méter hosszú nagy ámbráscet tetemére Stromboli szigetének közelében bukkantak – jelentette az ANSA hírügynökség.

A Greenpeace környezetvédő szervezete pénteki közleménye szerint négy másik nagy ámbráscet tetemét is észlelték, egyiket Favignana-sziget közelében, másik hármat Cefalu, Palermo és Milazzo strandjaira sodorta a víz. Az állatorvosok megvizsgáltak már három tetemet, kettőnek emésztőrendszerében műanyagot találtak.

“Csak a részletes boncolás fogja felfedni, mi ölte meg az állatokat” – idézte a közlemény Sandro Mazzariolt, a Páduai Egyetem professzorát. “Aggodalomra ad azonban okot, hogy az első elemzések műanyagot mutattak ki három elpusztult állat közül kettő gyomrában. Ez megerősíti azt, hogy ez a szennyezés jelentős mértékű a tengerek mélyén is és leginkább a fiatal állatokat veszélyezteti” – tette hozzá.

Márciusban Szardínia szigetén huszonkét kiló műanyaghulladékot találtak egy partra vetődött és elpusztult nagy ámbráscet gyomrában. A vemhes tengeri emlősben egy 2,4 méteres magzatot is találtak. A műanyagszemét az állat gyomrának kétharmadát foglalta el. Az ámbráscet gyomrából kiszedett szemétben akadt kábelburkolat, összegabalyodott halászháló, műanyag tányér és bevásárlószatyor, továbbá egy mosóporos zacskó.

A nagy, más néven óriás ámbráscet kihalófélben van a Földközi-tengerben. 

szponzorált tartalom
Február 28-ig lehet jelentkezni az Adj Egy Ötöst! iskolai szemléletformáló programra
Rendkívüli közgyűlés lesz hétfőn Szegeden
A parkolóperben másodfokon meghozott elmarasztaló ítélet miatt hívott össze rendkívüli közgyűlést a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja.
Térképen követhetjük a koronavírus terjedését
Látható rajta az is, hányan haltak meg, illetve hányan épültek fel a betegségből.
Az izraeliek vasárnaptól szabadon utazhatnak Szaúd-Arábiába
Ezentúl repülési engedélyt is adnak vallási szertartásokra vagy üzleti megbeszélésekre.
Tarolt a Netflix karácsonyi animációs filmje az Annie-gálán
A Klaus – A karácsony titkos története című produkciót hét trófeával jutalmazták.
Feltámasztanák a magyar hagymát
A rendszerváltozás óta jelentősen visszaesett a magyar hagymatermesztés.
Csúcsot döntött az űrben egy olasz asztronauta
Hatórás űrsétát hajtott végre az ISS két asztronautája, egy mágneses spektrométert javítottak meg.