Ország-világ

2012.03.19. 16:06

Szőcs Géza: műbalhé a vita a József-Attila díjak körül

Műbalhénak nevezte Szőcs Géza kulturális államtitkár az idei József Attila-díjak odaítélése körül kialakult vitát, s azt, hogy a javaslatot tevő írószervezetek kifogásolták: az általuk javasoltak helyett részben mások kapták az elismerést - olvasható az irodalmijelen.hu oldalon.

MTI

Idén Báger Gusztáv költő; Bálint Péter író; Böszörményi Zoltán író, költő; Iancu Laura költő; Kenéz Ferenc költő; Kabdebó Lóránt irodalomtörténész; Kiss Judit Ágnes költő; Krusovszky Dénes költő; Németh Zoltán költő, irodalomtörténész; Payer Imre költő; Széky János műfordító; Szilasi László irodalomtörténész, esszéista és Végh Attila költő, esszéíró részesült az elismerésben.

Az aradi irodalmi folyóirat internetes kiadásában Szőcs Géza - aki korábban a lap munkatársa volt - felidézte: az írószervezetek javaslatai alapján 13 embernek kellett volna megkapnia a József Attila-díjat. "Ebből a 13-ból személyes döntésem alapján 6 alkotó nevét hátrább soroltam és beemeltem helyettük 6 másik nevet. Honnan? Arról a listáról, amelyen ugyancsak az írószervezetek jelöltjei szerepeltek, de még nem rangsorolva. (Tehát nem ˝listán kívülről˝ kerestem új neveket)" - fogalmazott az államtitkár.

Mint Szőcs Géza kiemelte, ezelőtt 10 évvel a József Attila-díjról a miniszter döntött az írószervezetek javaslatainak figyelembe vételével. "Ekkor alakult ki az a gyakorlat, hogy az évente 13 díjra az írók 26 javaslatot tesznek, mármint 26 alkotó személyére. A miniszter ebből választotta ki a 13 nevet, illetve művészt, akik aztán átvehették a díjat. Később - ha jól tudom, Hiller István minisztersége alatt - a gyakorlat megváltozott. Az írók továbbra is egy 26 névből álló listát véglegesítettek, a minisztérium pedig minden további nélkül átvette innen az első 13 nevet, vagyis aggály és vita nélkül elfogadta a névsort, egyben rangsort" - jegyezte meg az államtitkár. Szőcs Géza véleménye szerint ez a szokásrend a minisztériumot 100 százalékosan eljelentékteleníti, "bólogatójánossá fokozza le, postás- vagy postaládaszerepre minimalizálja".

Hozzátette azt is, hogy az írószervezetek idén nem adtak meg 26 nevet. "Egy ismeretlen személyhez, +Réthelyi József+ miniszterhez írott izgatott levelükben ragaszkodtak ahhoz, hogy csak 13 nevet fognak átküldeni, ezt tessék elfogadni, és ennek a 13 alkotónak átadni a díjat. Réthelyi József nevű tagja nincs a kormányzatnak" - jegyezte meg Szőcs Géza. Hozzátette, hogy az összes többi művészeti szakmai szervezet tiszteletben tartja a "kétszer annyi nevet jelölünk, mint ahány díj van" elvét.

"Az a minimális korrekció, amellyel egy miniszter élhet egy díj odaítélésénél - az, hogy ne pusztán bólintson és jóváhagyjon, hanem hogy kétszer annyi név közül választhasson, mint amennyi a díjak száma - a társadalmi, nemzeti, nemzetközi távlatokba helyezéshez szükséges" - vélekedett az államtitkár.

Szőcs Géza kiemelte még: előfordul az is, hogy a minisztérium elfogadja a javasolt sorrendet és az is, hogy nem. A szakmai szervezetek viszont elfogadják a minisztérium kizárólagos kompetenciáját, hogy a tágabb javaslatukban foglalt névsor felét részesítse díjban. "Ezt a magam részéről korrekt és fenntartható gyakorlatnak vélem" - mondta.

Az államtitkár megfogalmazása szerint a József Attila-díj értelme: megerősíteni a köztudatban a pályakezdésen túl levő, de már jelentősnek mondható alkotók helyét, elismertségét, elfogadottságát, legitimációs fedezetet biztosítani törekvéseik számára, az intézményes sáncokon belülre, a kánongyártó műhelyek közelébe emelni őket. "Ez bizony felelősséget is jelent" - jegyezte meg.

Mint mondta, nem érti, miért volt szükség erre a műbalhéra, az érintett szervezetek képviselőivel, akikkel előzetesen is megbeszélhették volna a dolgot. Az aradi lapnak Szőcs Géza felvázolt egy javaslatot is annak érdekében, hogy az "érték és értékelés" szempontjából a minisztérium 2012-es döntése ne válhasson további vádaskodások tárgyává.

"E pillanatban van 7 író, akiket a szakma javasolt, és a kormányzat egyetértett a díjazásukkal, van 6 író, akiknek a díjazását későbbiekben látja helyesebbnek, és van 6 író, akik az államtitkár döntése alapján kapták meg a díjat. Így jön ki a 19. Nos: én vállalom, hogy az általam javasolt 6 író és költő műveiből még idén megszerkesztek egy olyan antológiát, amely talán világosabbá teszi, miért rájuk esett a választásom. Ezzel szemben felkérem az írószervezeteket, hogy az általuk promotált 7 díjazott és 6 nem díjazott művész írásaiból is állítsanak össze ők maguk egy-egy antológiát. Év végére gazdagodnánk tehát három kötetecskével, három összevethető, összehasonlítható, elemezhető, idézhető, vitatható, kárhoztatható kiadvánnyal. Akkor majd, attól kezdve, fogjuk majd tudni, mit gondoljunk értékről, értéktudatról, minőségről" - vélekedett a kulturális államtitkár.

Címkék#díj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában