Ország-világ

2014.06.06. 11:04

Újabb amerikai turistát vettek őrizetbe Észak-Koreában

Újabb amerikai turistát vettek őrizetbe a hatóságok Észak-Koreában az ottani törvények megsértésére hivatkozva - közölte a KCNA phenjani állami hírügynökség pénteken.

A letartóztatás okáról a KCNA csak annyit közölt, hogy az illető "a turisztikai látogatással összeegyeztethetetlen tevékenységeket" végzett az országban.

A Kyodo hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a férfi egy szervezett csoportos utazáson vett részt Észak-Koreában, ahol még május közepén vették őrizetbe a hatóságok, nem sokkal azelőtt, hogy hazaindult volna.

Amerikai külügyminisztériumi források azt mondták a Kyodónak, hogy tudnak az esetről.

A férfi - akinek életkora és neve egyelőre nem ismert - már a harmadik amerikai állampolgár, aki turistaként észak-koreai őrizetbe került. Egy másik turistát áprilisban tartóztattak le, mert belépésekor "féktelen magatartást" tanúsított a bevándorlási hivatal munkatársaival szemben. A férfi, [namelink name="Matthew Todd Miller"] állítólag menedékjogot akart kérni Phenjantól. A harmadik amerikait, [namelink name="Kenneth Bae"] misszionáriust még 2012-ben vették őrizetbe, és 15 év kényszermunkára ítéltek, ő a rezsim szerint a phenjani vezetés megdöntésén munkálkodott.

Az Egyesült Államok májusban óva intette állampolgárait attól, hogy Észak-Koreába utazzanak, arra hivatkozva, hogy ezzel kiteszik magukat az önkényes letartóztatás veszélyének.

Phenjan a közelmúltban nem volt hajlandó fogadni Robert Kinget, az észak-koreai emberi jogi ügyekért felelős amerikai különmegbízottat, aki Bae ügyéről akart tárgyalni a helyi hatóságokkal.

Címkék#turista

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában