Ország-világ

2008.12.17. 09:13

Vasutassztrájk: szerda reggeli országos körkép

Szerdán is folytatódik a vasutassztrájk. Reggel nyolc óráig biztosan minden "marad a régiben", vagyis a keddi állapotokhoz hasonlóan teljesen bizonytalan lesz a vonatközlekedés.

A műszakváltáskor derül ki, hogy hány vasutas veszi fel a munkát, és mely vonatokat tudja indítani a vasúttársaság. Kilenckor folytatják az egyeztetést a szakszervezet és a MÁV képviselői.

Az utolsó számok: 1660 és 115. Az első a forgalomirányítók összlétszáma, a második pedig azoknak a száma, akik nem vették fel a munkát a kedd esti műszakváltáskor. Kavalecz Imre, a vasúttársaság szóvivője a Független Hírügynökségnek szerdán hajnalban elmondta: egyelőre minden változatlan, a szerdai vonatközlekedés épp olyan kiszámíthatatlan lesz a sztrájk következtében, mint a megelőző napoké. Kilenckor folytatják az egyeztetést a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSzSz) képviselőivel.

Továbbra is áll a vasúti közlekedés Észak-Magyarországon. A miskolci és az egri állomásokon már a BZ vonatokat sem indítják, illetve fogadják. Az éjjeli műszakra beosztott 20 műszaki dolgozó, illetve a miskolci Tiszai pályaudvar 20 forgalmistája közül senki sem vette fel a munkát - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Cseh Béla. A VDSzSz helyi vezetőjének elmondása szerint - a MÁV állításával ellentétben - egyre többen csatlakoznak a munkabeszüntetéshez.

Az esti műszakba érkező kocsivizsgálók mindegyike sztrájkba lépett Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, és a jegyvizsgálóknál is csak egy-két sztrájktörő akadt - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Barna István, a VDSzSz helyi vezetője. Így várhatóan kedden éjszaka is csak egy-két BZ vonatot tud majd ezeken a vonalakon közlekedtetni a MÁV. A VDSzSz titkára azt mondta: kedden volt a területükön a legerősebb a sztrájk. Nap közben összesen 12 vonat tudott csak elindul. Ezek között egyetlen gyorsvonat vagy IC sem akadt. Ami pedig el tudott indulni, azon alig volt utas, mivel a bizonytalan közlekedés miatt egyre kevesebben vállalkoznak arra, hogy vonattal induljanak el bárhová.

Leállt a vonatközlekedés Salgótarján és Hatvan között a kedd esti órákban. Gordos Zoltán, a VDSzSz helyi vezetője a Független Hírügynökség elmondta: a Somoskőújfalu- Salgótarján-Hatvan vasútvonal 12 szolgálati helyén az éjszakás műszakban dolgozók 90 százaléka megtagadta a munkát. Napközben még menetrend szerint közlekedtek a vonatok a nógrádi megyeszékhelyről. Az éjszakás műszakot reggel 6-kor váltják, a váltásból már többen jelezték, csatlakoznak a munkabeszüntetéshez.

Szegeden változatlan a helyzet, a Nagyállomás nem fogad és nem is indít vonatokat. A nap folyamán egy-két szerelvény el tudott indulni Szeged-Rókusról Békéscsaba felé, illetve Szeded-Kiskundorozsmáról Budapest irányába. Az este 18 órai műszakváltás után újabb 30 dolgozó nem vette fel a munkát, jegyvizsgálók, kocsivizsgálók, forgalmi dolgozók, villanyszerelők és többen a kocsijavító műhely dolgozói közül. Veréb Olga, a VDSzSz helyi vezetője a Független Hírügynökségnek azt mondta: egyre többen csatlakoznak a sztrájkhoz. Várhatóan éjjel és kora hajnalban is állni fog a forgalom.

Változatlanul bizonytalan a vonatközlekedés a Dél-Dunántúlon. Kaposváron továbbra is sztrájkolnak a váltókezelők, akik megbénítják az állomást. A jegyvizsgálók között is egyre többen vannak, akik nem veszik fel a munkát, ezzel szinte az összes dél-dunántúli járat közlekedését zavarják a sztrájkolók - mondta el a Független Hírügynökségnek Melisek János, a VDSzSz pécsi vezetője. A pécsi állomás ugyan fogad szerelvényeket, elvétve indulnak is járatok, de a szakszervezeti vezető szerint a szerelvények üresek.

A Dombóvár-Tamási-Kaposmérő-Gyékényes vonalon zavartalan a vasúti közlekedés.

Győrben továbbra is csendes az állomás. Az éjszakai műszakban dolgozók fele sztrájkol, a vonatoknak pedig csak a 20 százaléka közlekedik. Ráadásul amelyik vonat elindul, az sem biztos, hogy megérkezik a célállomásra. A közlekedő szerelvények kihasználtsága is rendkívül alacsony, a legtöbb vonaton 2-3 ember utazott - mondta a Független Hírügynökségnek Gasparik Zsolt, a VDSzSz helyi ügyvivője.

A GYSEV vonatai továbbra is kisebb késésekkel ugyan, de menetrend szerint közlekednek. A Sopronból induló szerelvények a győri központi állomásra futnak be.

Békéscsabán a forgalmi dolgozók közül senki sem sztrájkol, az állomás fogad és indít is vonatokat - közölte Zelman Attila, a VDSzSz helyi vezetője. Azt azonban továbbra sem tudják garantálni, hogy a vonatok időben megérkeznek, illetve megérkeznek-e egyáltalán a célállomásokra. Napközben, ha késésekkel is, de a megyén belül szinte valamennyi járat közlekedett, Szeged és Budapest felé azonban akadozott a forgalom. Az állomáson viszont alig voltak utasok, aki tehette, busszal vagy autóval utazott.

A Nyugat-Dunántúlon továbbra is Nagykanizsán a legkiszámíthatóbb a vasúti közlekedés. A zalai város vasútállomásáról minden vonat elindul, és a Balaton déli partján zavartalanul közlekedik egészen Budapestig.

A szombathelyi vasútállomás viszont továbbra sem indít és fogad vonatokat. A kedd esti műszakváltás után is kitartanak a sztrájkolók, de azt, hogy mennyien vannak, akik nem vették fel a munkát, a VDSzSz területi vezető ügyvivője nem tudta megmondani. Fábián Kálmán azt közölte a Független Hírügynökséggel, hogy szerda reggelig - hacsak "valami rendkívüli dolog" nem történik - egyetlen vonat sem indul el a vasi megyeszékhelyről, illetve nem is érkezik oda szerelvény.

Zalaegerszegen két-három forgalmi munkatárs döntött a sztrájk mellett, ott leginkább a jegyvizsgálókon múlik, tudnak-e közlekedni a vonatok. A zalai megyeszékhely valószínűleg fogadni és indítani is tud járatokat, de kisebb-nagyobb késések, esetleg kimaradások előfordulhatnak. Az Ukk-Zalaegerszeg vonalon vonatpótló autóbuszok közlekednek - mondta T. Leiner Ildikó, a Máv területi kommunikációs vezetője.

Címkék#sztrájk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában