Ország-világ

2010.06.13. 21:36

Visszatért hét év után a Hajabusza japán űrszonda

Japán - Hét évi Odüsszeia után vasárnap Ausztráliában landolt a Hajabusza japán űrszonda hőálló kapszulája, benne vélhetően olyan mintákkal, amelyeket egy aszteroidán gyűjtött.

A Holdat nem számítva ez első alkalom, hogy expedíció révén más égitestről származó minták érkezhettek a Földre.

A becsapódó kapszula csillagszórószerű fénycsóvát húzott maga mögött az égen, a landolás menetrend szerint történt - mondta egy ausztrál védelmi illetékes. "A kapszula rádiójelét aktiválták" - jelentette be a tudományos ügyeket felügyelő ausztrál minisztérium szóvivője.

A szerkezet a Woomera-sivatag vidékén, Adelaide városától mintegy 500 kilométerre északra történt ért földet, az ausztrál hadsereg korábbi tájékoztatása szerint az ott élő őslakosok segítségével kutatják majd fel pontos helyét, vélhetően már hétfőn. Az őslakosok idősei az elsők között lesznek, akik találkoznak a kapszulával, hogy megállapítsák, a becsapódás nem okozott károkat a számukra szent helyekben.

A hírek szerint egy 40 fős japán szakembergárda áll készenlétben arra, hogy kinyissák a kapszulát.

A JAXA japán űrkutatási hivatal szerkezete 2003 májusában indult útnak az Földtől 300 millió kilométerre lévő Itokava nevű aszteroida felé. Két év után 2005-ben landolt az égitesten, ahol mintákat kellett gyűjtenie. Hét évig tartó útja során a Hajabusza - amelynek jelentése sólyom - mintegy 6 milliárd kilométert tett meg.

Mivel a tudósok elgondolása szerint a szabálytalan formájú, kisebb - leghosszabb pontján is csak 500 méteres - aszteroida megőrizte eredeti tulajdonságait, bízni lehet abban, hogy a minták ismeretekkel szolgálnak majd a Naprendszer keletkezéséről.

A Hajabusza küldetését kezdettől fogva technikai bajok - egyebek közt motorproblémák, töltőelem-gondok és anyaggyűjtési nehézségek - hátráltatták, az Itokaván pedig olyan csekély a vonzás, hogy a tudósoknak gyakran kellett improvizálniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában