Ország-világ

2013.12.05. 07:48

Volt vezetői miatt adósodott el az SZDSZ

A 1,22 milliárdos adóssághoz vezető ingatlanvásárlásokat főként Kóka János, kisebb részben pedig Fodor Gábor hagyta jóvá.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent írásában idézi [namelink name="Kóka János"], az SZDSZ volt elnökének korábbi válaszát, eszerint nagyon kevés emléke van a hitelfelvétel részleteiről, illetve - a lap szerint - [namelink name="Fodor Gábor "]sem kívánt elszámolni a nyilvánosságnak, és megmagyarázni, miért hárul vélhetően több mint egymilliárd forint az adófizetőkre a liberálisok tevékenységének köszönhetően.

A feltehetően az adófizetőkre háruló SZDSZ-tartozás legjelentősebb részét a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által állami kezességvállalással nyújtott kölcsön adja, amit Kóka János elnöksége idején igényelt a párt, és kiderült, hogy nemcsak a hiteligénylés fűződik az elnökségéhez, hanem - a lap információja szerint -, az MFB kölcsönéből vásárolt 24 ingatlanból 21 esetben Kóka János volt az aláíró, a maradék 3 ingatlan megvásárlását pedig Fodor Gábor hagyta jóvá.

A lap megkereste a fejlesztési bankot Magyar Bálint volt SZDSZ elnök kijelentésével kapcsolatban, ahol arról érdeklődtek, valóban nem engedi-e értékesíteni az érintett ingatlanokat.

Az MFB válaszában azt írta: a fedezetet jelentő ingatlanjelzálog nem jelent tulajdonátszállást még a főkötelezett nem teljesítése esetében sem, egy kölcsönszerződés alapján a jogosult - ez esetben az MFB - a jogszabályi keretek között járhat el, és egyelőre a bank nincs abban a helyzetben, hogy megkezdje az ingatlanok értékesítését - számolt be a Magyar Nemzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában