Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Hűségesek a vásárhelyi piachoz

Hódmezővásárhely - A helyi ős- és kistermelőket bemutató sorozatunkban ezúttal ismét a vásárhelyi piacon jártunk. A Délmagyarország Piacterére ma paprika, karfiol, egyéb zöldségek és különféle mézek kerültek, utóbbiak ezüst okleveles vásárhelyi méhészetből. Mindhárom megkérdezett csakis a vásárhelyi piacra jár árulni.
– Kétfajta növénnyel foglalkozom, karfiollal és az általam a zöldségek királyának tartott paprikával, fehérrel és pritaminnal is. A termőtalaj adottságai főleg ezeknek kedveznek – közölte a szegvári Ágoston Árpád, aki 2 méteres termetével kimagaslott a vásárhelyi piac eladó- és vásáró-„mezőnyéből" egyaránt. Elmondta, 15 éve hobbiból kezdett zöldséget termeszteni – az első pillanattól árusította is. Azóta ez szenvedéllyé vált. Tanyán él, jelenleg 2000 négyzetmétert művel feleségével, Marikával, aki az értékesítésben is segít neki.

– Az első perctől a vásárhelyi piacra járunk, főként pénteken és vasárnap, akkor a legjobb a forgalom. Nincs értelme máshová menni, az évek múlásával itt megismertek, megszerettek minket és a termékeinket is az emberek. Tudják, amelyik pult mögött én állok, ott garantáltan ugyanolyan minőségű árut kapnak, mint tavaly – magyarázta Árpád. Fontosnak tartotta megjegyezni, nemcsak termeli, eszi is a zöldségeket és minden, azokból készült étket, egyik kedvence a lecsó.

Ágoston Árpád csak paprikát és karfiolt termel és árul.
Ágoston Árpád csak paprikát és karfiolt termel és árul.

– A családban régi hagyománya van a méhészkedésnek, a férjem már 15 éves korától foglalkozik ezzel, most 60 esztendős, és már ezüst okleveles méhész – mesélte a vásárhelyi Bakos Istvánné Ica, párja „igazoltan" volt távol, a méhekkel akadt dolga. Száznegyven méhcsaládot vándoroltatnak az akácvirágzás szerint, az Alföldről indulva egészen Nógrád megye északi határáig. Termékeik között szerepel repce-, akác-, selyemfű-, vagy vaddohány- és vegyes virágméz. Specialitásuk a Tisza-parti vegyes virágméz, amelynek jellegzetes a zamata.

Bakos Istvánné saját méhészetük termékét kínálja. A szerző felvétele
Bakos Istvánné saját méhészetük termékét kínálja. A szerző felvétele

– A virágpor adja a méz vitamintartalmát, de ásványi anyagokban is rendkívül gazdagok, talán ezért is egyre népszerűbbek. Huszonöt éve járunk a piacra, csak a vásárhelyire. Egyre többen keresik a mézet – számolt be tapasztalatairól Ica.

Nem csak finomak

A paprika magas C-vitamin-tartalma közismert, A-vitamin-tartalmáról kevesebben tudnak. De minden zöldségben akadnak olyan tápanyagok, amiket hasznosítunk, a sárgarépában például a karotin. A méregtelenítésben, a fogyókúrában is fontos szerepet játszhat, akárcsak a paradicsom, amelynek karotin-, B1-, B2-, C-vitamin- és káliumtartalma is jelentős.


Godó Sándor és felesége, Hermina Szeged-Szentmihályról érkezett. 40 éve foglalkoznak zöldségtermesztéssel – őstermelőként és vállalkozóként egyaránt. Jelenleg 3,5 hektáron termelnek a háznál és fóliában is. A paletta széles: zeller, répa, gyökér, retek, hagyma, paradicsom, saláta és fűszerpaprika, utóbbi a fő csapásirány.

Godó Sándor és a neje, Hermina 30 éve jár a vásárhelyi piacra.
Godó Sándor és a neje, Hermina 30 éve jár a vásárhelyi piacra.

– 30 éve járunk a vásárhelyi piacra, szinte minden piaci napon, kedden, pénteken, szombaton és vasárnap is megtalálnak itt bennünket. Megszoktuk, máshová nem megyünk – olykor a dorozsmai nagybanira, ha nagyobb tételt akarunk értékesíteni – sorolta Godó Sándor. – Baj, hogy egy nyugdíjasnak ennyit kell dolgoznia, de a lányunk és fiunk nem hagy bennünket magunkra, mindketten segítenek – mondta Hermina.

Ki, hol, mit készít és árusít?

A jövőben szeretnénk majd egyre bővülő listát közölni a kis- és őstermelők nevével, az általuk kínált termények, termékek pontos megnevezésével. A Délmagyarország Piactér mellékletében a nyilvánosságot ingyenesen biztosítjuk a termelőknek. Aki ezeken az oldalakon, kiemelt felületen részletesebb információkat szeretne adni magáról, hirdetésével kapcsolatban is segítünk. Alkalmanként a témakörhöz kapcsolódó praktikus tanácsokkal, tippekkel is szolgáljuk az olvasókat. A jelentkezéseket, az olvasók ajánlásait a szerkesztoseg@delmagyar.hu e-mail címre várjuk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csengeléről is jön Makóra a zöldség

Tegnap a makói piacon jártunk, és kiderült: még Csengeléről is érdemes ide áthozni a zöldséget, illetve hogy még mindig virágzik a bigecskultúra, és hogy a virágkertészet családi hagyomány is lehet. Tovább olvasom