PR cikk

2022.09.27. 08:07

Új épületszárnnyal bővült a deszki „Szent Száva”

A „Szent Száva” Oktatási, Kulturális és Hitéleti Központ új épületszárnnyal gazdagodott. A négy korszerű foglalkoztatótermet magába foglaló épületrészt ünnepélyes keretek között október másodikán adják át a deszki szerb közösség számára.

delmagyar.hu

Fotó: Deszki Szerb Nemzetiségi Önkormányzat

Pályázati forrásból kétszintes épületszárnnyal bővült a deszki szerb kulturális központ, tájékoztatott Brczán Krisztifor, a Deszki Szerb Nemzetiségi Önkormányzat és a Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület elnöke. Így ősztől a kétszintes épületszárnyban négy modern felszereltségű foglalkoztatóterem teszi kényelmesebbé az értékátadást a szerb közösség tagjai számára.

Az interaktív táblákkal, illetve a famegmunkáláshoz zsalupaddal és a fazekassághoz szükséges korongasztalokkal felszerelt termekben a kézműves-foglalkozásokhoz kiváló feltételeket teremtettek.

Mint ismeretes, 2012-ben a deszki szerb közösség kulturális és egyéb összejöveteleinek, rendezvényeinek megtartására hivatott „Szent Száva” Oktatási, Kulturális és Hitéleti Központ földszintjén kapott helyet a szerb iskola és óvoda.

2016-ban a FOLKcoolTOUR projekt részeként, az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Magyarország–Szerbia program támogatásával az épület emeleti részének teljes körű kialakítása is megtörtént.

Itt kapott helyet a „Bánát” Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület által összeállított helytörténeti gyűjtemény, amelyből a deszki szerbek múltja és jelene ismerhető meg. Az egyesület feladata a hagyományőrzés, leginkább a zene, a tánc, a népszokások, a szerb életmód és népművészet ápolásán keresztül. A tárlat mellett ezért kézművesműhelyt is kialakítottak itt, ahol a gyerekek iskolai órarend szerint tanulják a népi mesterségeket. A sokrétű közösségi házzá vált intézményben a Bánát Táncegyüttes és a Bánát Zenekar is helyet kapott.

Az oktatás és a kulturális értékek átadására hivatott foglalkozások, rendezvények miatt az ide látogatók száma is megnőtt, az épület kicsinek bizonyult. Viszont a nyár végére újabb pályázati forrásból kétszintes épületszárnnyal, összesen 200 négyzetméterrel bővült a kulturális komplexum.

Fotó: Deszki Szerb Nemzetiségi Önkormányzat

A deszki szerb közösség vezetője elmondta, további terveik is vannak: az épületet a későbbiekben tornateremmel bővítenék, ezzel együtt már valóban mindenre kiterjedő, komplex szerb közösségi tér jöhetne létre a településen.

A 2022. december 31-ig tartó, 18 hónapos HandCraft a „Bánát” Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület és a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület együttműködésében az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló projekt. Célja a népi kultúrára épülő, turisztikai értékkel bíró programkínálat bővítése, valamint a hagyományos népi mesterségeken és anyagi kultúrán alapuló kézművességnek mint határon átnyúló örökségnek turisztikai szolgáltatássá fejlesztése.

 

Címkék#Deszk#szerb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában