Hirdetés

2023.05.11. 00:00

Két rangos versenyen is remekeltek a Szegedi Szakképzési Centrum iskolái

Éremesővel tért haza a 17. Szakma Sztár Fesztiválról a Szegedi Szakképzési Centrum: a Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum, a Szegedi SZC József Attila Általános Iskola és Szakképző Iskola, a Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola, valamint a Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola több diákja is dobogós helyen végzett az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen (OSZTV), illetve a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen (SZKTV). A Worldskills 2024 Lyon villanyszerelő verseny nemzeti döntőjében a Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum két diákja szerepelt kiválóan.

Pr-cikk

Csupa jó hír következik a Szegedi Szakképzési Centrum háza tájáról, hiszen több diákjuk is bravúros eredményekkel tért haza a Szakma Sztár Fesztiválról.

Kőműves siker a Móravárosi-iskolából

Harmadik helyezést ért el az évente megrendezett Szakma Sztár Fesztivál SZKTV megmérettetésén Nagy Sámuel, a Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola 11. osztályos kőműves tanulója. A Kiss Antal és Albert Sámuel szaktanárok által felkészített diák nemcsak az írásbeli feladatokkal boldogult jól, hanem a gyakorlati feladatokat is ügyesen megoldotta, ebből pedig jócskán akadt: falazás, előre gyártott rendszer áthidaló beépítése, vakolás.

 

Feketű Béla, a Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola intézményvezetője elmondta, a szakmabemutatókból, kiállításból és versenyből álló Szakma Sztár Fesztivál mindkét versenye – valamennyi szakmára vonatkozóan – 3 fordulóból áll. Az első, írásbeli megmérettetést a vármegyei iparkamarák bonyolítják le, a középdöntőt az ország valamely kijelölt szakképző iskolája, az országos döntőnek pedig a Hungexpo adott helyet, ahol idén április 24-25-26-án rendezték meg az utolsó fordulót.

 

A középdöntőbe alig 20 diák jutott be a 167 kőműves tanuló közül, a harmadik legjobb eredménnyel Nagy Sámuel végzett:

Jó érzés volt megtapasztalni, hogy a döntőben olyan feladatokat kellett megoldani, amiket a duális képzőhelyemen nagyon sokat gyakoroltunk az építkezéseken. Szoros volt a verseny, elégedett vagyok az eredményemmel, büszkén álltam fel a dobogóra

 – fogalmazott a tanuló.

Elhivatott divatszabó a József Attilából

A főleg végzősök számára meghirdetett két versenyen azért éri meg indulni, mert előrehozott vizsgaként hamarabb végezhetnek az iskolával. Ugyanez igaz Szász Mátéra is, aki II. helyezést ért el a Divatszabó szakma Női szabó szakmairányon az SZKTV-n. A sikeres írásbeli után 8-an, köztük 3 tanuló a Szegedi SZC József Attila Általános Iskola és Szakképző Iskolából versenyzett.

 

Motivált, tehetséges társaság tanul a végzős divatszabó osztályunkban, de az is fontos a jó eredményhez, hogy az iskola és a gyakorlati képzést biztosító partnercégek között nagyon jó a kapcsolat 

– emelte ki Nemes-Nagy Katalin Erika, az iskola intézményvezetője. Máté az írásbeli verseny, a portfóliókészítés, a helyszíni blézer- és lakástextilvarrás pontszámösszesítője alapján érte el a II. helyezést.

Szász Máté így nyilatkozott a versenyről:

A bemutatott kollekciómban szoknyát, nadrágot, mellényt, blézert és egy alkalmi ruhát készítettem, amely bemutatta a széles körű ismereteimet és készségeimet a nőiszabó-szakmában. Jövő évi tervem a férfiszabóképzés elvégzése, illetve szeretnék indulni az Euroskills versenyen.

 

Ezenkívül Nagy Martin, aki ugyancsak a József Attila-iskola diákja, I. helyezést ért el az SZKTV-n parkgondozó részszakmában. Az írásbeli fordulóból 10-en jutottak tovább, a bajai döntőben növényfelismerés, gyakorlati feladatként például ültetés szerepelt.

Krúdys éremeső

Hagyománya van már annak, hogy diákjaink képviselik iskolánkat a Szakma Sztár Fesztiválon, de a 2023-as év a korábbiakhoz képest is különleges volt. Négy tanulónk döntőbe jutott, ketten pedig az előválogatón nyújtott teljesítménye alapján felszabadult a Kereskedő és webáruházi technikus, illetve a Vendégtéri szaktechnikus vizsgakötelezettség alól. Ezek az eredmények egyértelműen mutatják tanulóink szakmai tudását, és azt, hogy a déli régió szegletében is sok a kiemelkedően tehetséges fiatal, akik országos versenyeken is képesek bizonyítani. Büszkék vagyunk a négy diákra. Egy iskolának ez a legnagyobb, leghitelesebb visszajelzés arról, hogy jó úton halad és megéri a befektetett munka, mert képes megtalálni, és sikerre vezetni a tehetségeket 

– ezt már a Szegedi SZC Krúdy Gyula Szakképző iskola igazgatóhelyettese, Kozák Hajnalka nyilatkozta.

 

A Krúdyból Izsák Bence a III., Berta Andor Dániel a IV., Csiszár Dániel Aladár az V. helyen végzett, mindhárman vendéglátásszervező szakon. Hodács Vivien Krisztina cukrászként a IV. helyezést érte el.

8 év alatt három szakmát sajátítottam el a Krúdyban. Az OSZTV számomra hatalmas élményt jelentett, annak ellenére, hogy sok esetben nehéz volt a felkészülés, hiszen újabb és újabb feladatoknak, kihívásoknak kellett megfelelni. A pillanatot, amikor III. helyezettként felállhattam a dobogóra, soha nem felejtem, és mindenkinek kívánom

 – fogalmazott Izsák Bence.

 

Csiszár Dániel Aladár V. helyezettként azt mondta, számára hihetetlen az eredmény, hiszen ez azt jelenti, hogy ő az ország 5. legjobb Vendégtéri szaktechnikusa. „A verseny azt az izgalmas oldalát mutatta meg a szakmának, amit csak az tapasztalhat meg, aki bele mer vágni egy ilyen kihívásba. Csak ajánlani tudom ezeket az élményeket! Profi lettem a baristák világában és már a bártender szakma sem áll messze tőlem.”

Öt évet töltöttem eddig középiskolás éveimben a vendéglátás izgalmas világában, megtapasztaltam az ERASMUS+ projekthez kapcsolódó kiutazásom során az olasz konyha világát és most a verseny kapcsán szintén sok új területét ismerhettem meg. Számomra az OSZTV új kapukat nyitott, rengeteg élménnyel és tudással lettem gazdagabb. Magabiztosabb lettem a szakmámban, rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem az alatt a három hónap alatt, míg az elődöntőből eljutottam a döntőig, ahol negyedik helyen végeztem

 – mondta el Berta Andor Dániel.

Az ország negyedik legjobb cukrászának lenni nagyon jó dolog, véli Hodács Vivien Krisztina, mert ez az élmény már csak az övé. Sokat látott és tapasztalt a verseny alatt, olyan technikákat tanulhatott, amelyeket ha nincs a verseny, nem biztos, hogy megismerhet. Számára a legfontosabb, hogy megmutathatta a 2 év alatt megszerzett tudását.

Az eddigi legjobb eredményeket hozta a Déri

A Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum három tanulója jutott be a döntőbe: Szöllősi Krisztián a Műszaki informatikus szakmában első helyezést ért el, Fürj Ádám mechatronikai technikusként szintén az első díjat hozta haza, automatikai technikus szakma Gyártástechnika szakmairányban pedig Rokolya Dávid II. helyezést érte el az OSZTV-n. Hegedűs Sándor mechatronikai technikusként a IV., Hofekker Csaba gépésztechnikusként és műszaki informatikusként Veszelovszki Ádám szintén IV. helyezést értek el 

– sorolta Kurusa József, a Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum igazgatója.

 

Fürj Ádám a döntőn szerzett tapasztalatairól számolt be:

Egy korszerű gyártósor állomását kellett összeszerelni, pneumatikus csatlakoztatásokat és villamos kötéseket megcsinálni, majd egy ipari vezérlő programozásával működtetni a rendszert. Kihívás és egyben nagyon érdekes ilyen korszerű berendezéseket működtetni, ez a jövő szakmája. Büszkeséggel tölt el a győzelem, köszönöm az oktatóimnak a felkészítést! Külön öröm, hogy teljes mentességet szereztem a szakmai vizsga alól.

 

Worldskills – ahol a legjobbak találkoznak

Kurusa József igazgató a nemzetközi, igen rangos Worldskills 2024 Lyon villanyszerelő verseny elődöntőjéről is beszámolt: 

A verseny nemzeti döntője április 18–19-én zajlott le, itt a Déri Miksa-iskola diákja, Bakos Botond Roland a második, míg Rokolya Dávid – aki ezen a versenyen is indult – a negyedik helyezést érte el. Igaz, a nemzetközi döntőbe így nem jutottak ki, büszkék lehetnek magukra: az épületvillamossági szerelés – okosotthon, automatizálás, világítás- és kapuvezérlés, mozgásérzékelés – gyakorlati oldalában mérették meg magukat igen szép eredményekkel. A Worldskills versenyen rendszerint képviselteti magát a Déri, de ilyen szép eredményt még sosem produkáltak a diákok 

– tette hozzá Kurusa József, kiemelve a felkészítő oktatók – Madarász András és Csiszár Zoltán – munkáját is.

 

Bakos Botond Roland a Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikumban automatikai technikusnak tanul, de a tanulmányai során nagyon sok olyan tudást is elsajátított, amely kapcsolódik a villanyszereléshez. A versenyen épületvillamossági szerelést és az okosotthon kialakításával kapcsolatos tudást is számonkérték. Felsőfokú tanulmányai befejezése után ezen a területen szeretne elhelyezkedni.

Kurusa József szerint jól indulnak az életben a déris diákok:

Automatizálásban, elektronikában, autószerelésben jártas szakemberekre igen nagy szükség van a régióban, a nálunk tanult diákok jó eséllyel találnak munkát a munkaerőpiacon. Az említett diákok azonban valamennyien továbbtanulnak, műszaki területen jelentkeztek egyetemre.

szakkepzesszeged.hu

facebook.com/szegediszakkepzes

 

 

 

Címkék#pr cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában