PR

2019.08.30. 02:00

Csak ront a beteg állapotán a fogászati góc

Sokan nem is tudják, hogy góccal a szájukban élnek. Ha egy betegséggel küzdő embernél nem derül fény a sokszor fájdalommentes pontra, rendkívül felerősödhetnek a tünetek.

- Az ember átlagosan egy gócponttal a szájában él. Elhalt, gyökérkezelt fog, ciszta, implantátum melletti csontlebontódás, szuvasodás egyaránt okozhatja kialakulását. Mivel fájdalommal általában nem jár, sokszor csak más betegség kapcsán derül ki megléte- magyarázza dr. Görög Gábor, a GGDent Fogászati és Implantációs Központ szájsebész fogszakorvosa.

 

- Például ízületi panaszoknál a kivizsgálás rögtön kiterjed a fogászati szűrésre is, ám fül-orr-gégészeti problémánál legtöbbször csak az eredménnyel nem járó kivizsgálás sorozat végén ül fogászati székbe a beteg. Tévhit, hogy maga a góc felelős egy adott betegségért, ugyanakkor a meglévő tüneteket 30-50 százalékkal biztosan felerősíti.

 

A szakember szerint a szájban meglévő, elhanyagolt bakteriális fertőzés könnyen felülfertőződhet, amely már komoly fájdalommal, gyulladással jár, súlyos esetben végzetes is lehet. Ezért az akkut folyamat megelőzése miatt is javasolt az évenkénti, fájdalommentes góckutatás, mely fizikális vizsgálattal kezdődik. A fogorvos megvizsgálja a fogsort, majd panoráma röntgen felvételt készít a csontozatról, a fogakról, az ízületek egy részéről. A kezelési tervet ez alapján állítja össze.

 

Bár a gócpont sokáig fájdalommentes, negatívan hat a szervezetre, hiszen az összes meglévő betegséget felerősíti. Ne hanyagolja el a rendszeres fogászati szűrővizsgálatot!

 

Elérhetőség:

GGDENT FOGÁSZATI ÉS IMPLANTÁCIÓS KÖZPONT

6726 Szeged, Szent-Györgyi Albert u.45. fsz.1.

Bejelentkezés: 06-30/447-4343

 

(X)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában