PR

2019.04.04. 02:00

Kütyük a gyermekek kezében - De hogyan kezelik ezt a szülők?

Hónapról hónapra új digitális eszközök, applikációk és megoldások szivárognak be a mindennapjainkba. A technológia fejlődését nehéz követni, de azok számára, akik már egy digitális korban születtek, jóval kisebb az akadály. Vajon a szüleik mennyire képesek tartani velük a lépést? Erre kíváncsi kutatásában a szegedi IT cégek által alapított Creativ_it, az NJSZT szakmai szervezete.

Résztvevők a Creativ_it 2018-as nyári IT táborában

A Creativ_it célja, hogy Szegedet egy ismert alternatívává tegye Magyarország és Európa IT térképén, és ennek érdekében a jövő informatikus közösségével is sokat foglalkozik. A szervezetnek jelenleg is van egy informatikatanárok számára indított workshop sorozata, valamint évek óta nyári IT-táborokat szerveznek felső tagozatos diákok számára. Arra viszont nincs rálátásuk, hogy a gyermekek hogyan és mennyit használják a digitális eszközöket otthon, a mindennapjaik során. Milyen oldalakat látogatnak? Kivel lépnek kapcsolatba? Szoros kontrollra vagy a szabad felfedezés élményére van szükségük?


Ezek megkerülhetetlen kérdések a 21. századi gyermeknevelés során, amelyekben a Creativ_it segítséget szeretne nyújtani a szülők számára. Ehhez azonban előtte meg szeretné ismerni, hogy jelenleg hogyan kezelik a szülők a gyermekeik kapcsolatát a digitális kultúrával.

 

Résztvevők a Creativ_it 2018-as nyári IT táborában

„A táborok során rengeteg gyermeket ismerhettünk meg, ahol természetesen a szülőkkel is találkoztunk, de korábban nem volt fórumunk arra, hogy mélyebben is megismerjük a véleményüket. Az egészen biztos, hogy a gyermekek telefon- és számítógép-használata fejtörést okoz a szülőknek, de kíváncsiak vagyunk ennek a pontos okára. Szeretnénk megtudni, hogy mely területeken van szükség a segítségünkre" – foglalta össze Bánszki Gábor, a Creativ_it elnöke.


A kérdőív kérdései a gyermek eszközhasználati szokásairól, a szülők aggályairól és ismereteiről szólnak, de érintik a gyermekek iskolai eredményeit és a szülők online tevékenységeit is. A szervezet két hétig gyűjti a válaszokat, mely után a kiértékelés eredményeit természetesen nem sokkal később be is fogják mutatni.


Meghálálva a segítséget, a szervezet a kitöltők között három nyereményt sorsol ki a kutatás lezárását követően:

 

  • 1 db micro:bit go csomag, amely a programozás játékos elsajátítására fejlesztett számítógép
  • 2-2 felnőtt és gyerek Napfényfürdő Aquapolis belépőjegy
  • 1 db Imagine társasjáték

  • Amennyiben ön 6 és 18 év közötti gyermeket nevel, és a fentebb megfogalmazott kérdéseket már korábban feltette magának, akkor kérjük, hogy segítse a Creativ_it kutatását.



    A szervezet célja, hogy párbeszédet indítson a családban, ezért az eredmények a weboldalon bárki által elérhetők lesznek.

    (X)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában