Regényújság

2019.02.04. 11:46

Felnőtteknek mesélő szurikáta

<br>15 évig tanított irodalmat az ELTE-BTK-n, ma már író, és szenvedélyének, az adrenalinnak hódol. Szabó Balázs Ákos túlélt két kígyómarást is, és bejárta már a világot. Az író folyamatosan keresi a veszélyt, ami sokszor meg is találja.

borsonline.hu

Állatot választott főhősnek

Balázs első regénye nemrég jelent meg, Vágytól Girhes címmel. A könyv főszereplője egy szurikáta, amelynek hasonló szerepe van, mint a rókának A kis hercegben. Aki felnőttmesekönyvre számít, téved. Ez annál sokkal több. – A könyv szőnyeg alá söpört, súlyos tabutémákat – úgy, mint menhelyi kutyák, testi-lelki fogyatékkal élők, idős emberek, kiszolgáltatott örömlányok – vesz célba.


Balázs gyerekkora óta odavan az oroszlánokért. Nem telhet el nála egyetlen év sem úgy, hogy nem látogat oroszlánt Afrikában.


– Kétszer mart meg mérges kígyó, egyszer Borneón, egyszer pedig Etiópiában. Egyik esetben sem tudtam, hogy mi fog velem történni. Nem volt mit tennem, meg kellett ölnöm az állatot, és azzal együtt kellett a legközelebbi kórházba mennem, mert csak így tudták az orvosok, hogy mi mart meg. Visszagondolva életem legjobb eseményei közé tartoznak ezek az élmények, de az adott pillanatban meglehetősen traumatikus volt, mert nem tudtam, hogy mennyi időm van hátra – mesélte hihetetlen történetét Balázs, akinek nem a kígyómarás az egyetlen elképesztő élménye. Egyszer például eltévedt Nepálban a Himalája régióban, de olyan is volt, hogy könnyűbúvárkodás közben egy áramlat úgy elvitte, hogy majdnem megfulladt.

 

Mintha egy kutyát sétáltatna.


– Én már hároméves koromban is oroszlánt szerettem volna karácsonyra. Egyszer csak nyakamba vettem a világot, és felkerestem olyan helyeket, ahol nagy­macskákat lehet simogatni. Elmentem olyan menhelyekre Afrikába, Indiába, Dél-Amerikába, ahol valóra válthattam az álmaimat. Fotóztam őket, játszottam velük – árulta el. Az egykori irodalomtanár már nem tanítana egyetemen, a regények szerinte éppannyira tudnak tanítani, mint egy-egy óra, épp ezért ír. Könyvével a többi között a tanítás a célja, valamint az, hogy az olvasók még jobban megszeressék az állatokat.

 

Balázs elképesztő mutatványáról Kubában készült a kép. Szerinte a delfinek ügyességén múlt.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!