Szeged és környéke

2007.02.02. 15:19

Az autós cég megsértődött a Kétfarkú Kutyára

Konfliktusba keveredett a szegedi Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Fiat Magyarország Kft.-vel. A vita tárgya egy átalakított óriásplakát. A vállalat ügyvédet emleget, a cég marketingese humorérzéket hiányoló e-maileket kap.

Gonda Zsuzsa

Az átírt óriásplakát Szeged belvárosában, a Centrum-gödörnél. Fotó: Schmidt AndreaSzeged városképi jelentőségű underground művésze, a kétfarkú kutya veszélybe kerülhet. Egy neki tulajdonított alkotás ugyanis marketingérdekeket sért. A konfliktus tárgya egy óriásplakát, mely a párt honlapján, illetve „élőben" a városszerte hírhedt Centrum-gödör kerítésén látható. Az eredetileg a Fiatot dicsérő hirdetményt átalakították, a reklámmondatok helyén – az eredetinek a stílusában, azonos betűtípussal – a még több kiirtott faj, még nagyobb ózonlyuk, még több elfoglalt arab ország felirat olvasható, majd a következtetés: „autóval legyőzheti bolygóját." A különös hirdetményen az autókkal az emberiség ellen egyesület neve szerepel.

Van, aki mosolygott a plakáton, a legtöbben azonban valószínűleg észre sem vették. Nem így a Fiat marketingese, aki a kétfarkúnak küldött e-mailben fejezte ki rosszallását:
„Tisztelt Uram! A honlapukon fent lévő megrongált plakátunk kapcsán írok. Sajnos nem derül ki, hogy Önök csinálták, vagy 'csak' reklámozzák mások agyszüleményeit. Amennyiben nem Önre tartozik, ne vegye magára. Lenyűgözött kreatív megnyilvánulásuk a Föld védelme érdekében, azt sajnáljuk azonban, hogy ezt mások (mi) plakátunk megrongálásával valósították meg. Ez azért is felháborító, mert kevés olyan autógyár van, amely ennyire szívén viseli az alacsony fogyasztású, környezetbarát járművek gyártását. Ezt hivatalos tanulmány támasztja alá, amely szerint a Fiat autók átlagfogyasztása és ezáltal károsanyag-kibocsátása a legalacsonyabb az európai autógyártók között. Javaslom máskor nézzék meg jobban, milyen plakátot rongálnak meg éppen, addig is ügyvédünknek továbbítjuk 'alkotásukat'."

Humor, érzék

Kovács Gergelynek egyébként többen jelezték, hogy e-mailt küldtek a cég marketingesének, melyben kifejezték a kutya iráni szimpátiájukat. Egyikükkel mi is beszéltünk, aki így foglalta össze levele tartalmát: a humorérzék hiányát kérte számon a vállalattól.

A válaszra nem kellett sokat várnia: „Tisztelt Hölgyem! A honlapjukon fent lévő autók kapcsán írunk. Sajnos nem derül ki, hogy Önök csinálták, vagy 'csak' reklámozzák mások agyszüleményeit. Amennyiben nem Önre tartozik, ne vegye magára. Lenyűgözött eltökélt ténykedésük meggazdagodásuk érdekében, azt sajnáljuk azonban, hogy ezt a Föld megrongálásával valósították meg. Ez azért is felháborító, mert kevés olyan bolygó van, melynek sorsát ennyire a szívünkön viseljük, ugyanis egyelőre nem tudunk elköltözni innen. Ezt több hivatalos tanulmány támasztja alá. Javasoljuk máskor nézzék meg jobban, milyen gyárat építenek éppen, addig is ügyvédeinknek továbbítjuk 'alkotásukat'. Üdvözlettel, a bolygó lakói."

Megpróbáltuk elérni a Fiat marketingesét, hogy megtudjuk, számításaik szerint mekkora kár érte a céget, és hogy számíthat-e perre a kétfarkú, de nem jártunk sikerrel. A marketinges helyett Barta Barbara PR-menedzser nyilatkozott, aki közölte, hogy egyelőre vizsgálják az ügyet, majd kiigazított: az idézett e-mailben nem fenyegetőztek perrel. Hozzátette: egyébként nem jellemző, hogy óriásplakátjaikat megrongálják.

Kovács Gergely, a kétfarkú szóvivője nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy a plakátot ők készítették volna. „Szakértőink egyelőre vizsgálják az ügyet, még nem biztos, hogy bepereljük a Fiatot. Egyébként a galaxisban nem jellemző, hogy a bolygókat tönkreteszik" – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!